Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про що (не)люблять говорити банки

Фахівці оцінили прозорість фінансових установ України
20 березня, 11:18
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

За останні кілька років українські банки стали більш відкритими для клієнтів. Такі висновки нового дослідження «Українського кредитно-рейтингового агентства» — «Інформаційна прозорість банків». Це сталося завдяки посиленню регуляторних вимог до розкриття інформації та підвищення рівня обізнаності банків про міжнародні стандарти інформаційної прозорості.

Дослідники проаналізували інформацію на сайтах 30 найбільших банків країни. Середній рівень розкриття інформації склав 57,94% (проти 56,58% 2012 року). Це, відзначають в «Українському кредитно-рейтинговому агентстві», демонструє позитивну динаміку. Проте, пояснюють аналітики агентства, це не досить високий рівень прозорості банківської системи України в порівнянні з міжнародною практикою розкриття інформації. Тому банкам все ще є над чим працювати у напрямку забезпечення повноцінного, якісного й оперативного розкриття інформації своєї діяльності. Адже зміцнення довіри вкладників та інвесторів є надзвичайно важливим фактором стабільності банку в умовах нестабільної економічної ситуації.

Рівень відкритості даних розглядався за трьома основними блоками: структура власності та корпоративне управління, операційна діяльність та фінансова звітність, менеджмент і колегіальні органи. Найповніше на сайтах банків представлена інформація блоку «Структура власності та корпоративне управління» — середній рівень розкриття склав 70,04% (проти 65,46% 2012 року). Середній рівень розкриття блоку «Інформація про менеджмент та колегіальних органах» склав 56,04% (54,92% в 2012 році). Найменш повно розкриті дані блоку «Операційна діяльність та фінансова звітність» — середній рівень розкриття складає 51,16%.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати