Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Труба – на «дні»

Нові санкції США наближають Північний потік-2 до остаточного краху
20 січня, 18:25

Посилені санкції США проти Північного потоку-2 офіційно запрацювали й змушують поспіхом покидати проект навіть найстійкіших партнерів росіян.

Від співпраці вже відмовилися норвезька сертифікаційна компанія DNV GL, данська інжинірингова компанія Ramboll, швейцарська страхова компанія Zurich Insurance Group, а також німецька Bilfinger GreyLogix. Вони оголосили про розірвання контракту через загрозу потрапляння під американські санкції.

А міжнародна група клубів взаємного страхування судновласників (International Group of P&I Clubs, IG P&I) застерігає своїх членів участі в проекті, закликаючи добре оцінити всі ризики.

«САНКЦІЙНЕ КОЛО» РОЗШИРИЛИ

Нагадаємо: якщо торік запроваджені Вашингтоном заходи стосувалися насамперед компаній-власників суден, які задіяні в будівництві Північного потоку-2, то тепер санкційне коло суттєво розширили. Насамперед — на сертифікаційні та страхові компанії, які вирішать узяти участь у реалізації російського проекту, а також компанії, що згодяться допомогти проекту обладнанням чи технологіями, модернізуючи російські трубоукладальні судна. Під загрозою санкцій опиняться навіть порти, в яких базуватиметься трубоукладальний флот проекту...

Цього цілком достатньо, аби трубопровід так і лишився недобудованим, вважають фахівці.

«Схоже на те, що процес розпаду путінського Північного потоку-2 набув незворотного характеру, — коментує таке рішення компаній президент Центру глобальних досліджень «Стратегія XXI» Михайло ГОНЧАР. — Група компаній Bilfinger GreyLogix є визнаним лідером розробки та впровадження систем управління технологічними процесами. Вона забезпечила необхідним обладнанням та програмним забезпеченням існуючий Північний потік. Тому автоматично отримала замовлення і на Північний потік-2. Воно включало створення системи контролю руху природного газу та технологічної безпеки з центром управління трубопроводом у кантоні Цуг в Швейцарії, а також протипожежні системи на берегових терміналах в Росії на Німеччині. Без усього цього газопровід не працюватиме, це буде просто красиво укладений на дно Балтики, добре ізольований та обетонований металобрухт з труб великого діаметру».

Крім того, днями до санкційного списку офіційно внесли й російський корабель-трубоукладач «Фортуну», задіяний у будівництві газопроводу. Саме з його допомогою росіяни в грудні побудували 2,6 км труби в виключній економічній зоні Німеччини.

Санкції запроваджені також проти російської компанії КВТ-РУС, яка є власником судна. Серед обмежень — заборона на експорт, банківські та валютні операції, блокування активів і майна.

БУДІВНИЦТВО ЗУПИНИЛИ

Із 15 січня будівництво Північного потоку-2 мало поновитися у водах виключної економічної зони Данії. «Фортуна» вийшла з німецького порту Вісмар, але через день шляху зупинилася на рейді порту Росток.

Федеральне агентство з морського судноплавства і гідрографії в Гамбурзі спочатку продовжило дозвіл на подальше будівництво одіозного газогону в німецьких водах до кінця травня.

Проте німецькі природоохоронні організації Deutsche Umwelthilfe (DUH) і Німецький союз охорони природи та біорізноманіття (NABU) опротестували видачу такого дозволу.

Через це дія дозволу на ведення робіт в німецьких територіальних водах тимчасово призупинена. Федеральне відомство має оцінити заперечення екологів. Прокладання труби фактично заморожене.

ГАЗПРОМ ВИЗНАВ РИЗИК ЗГОРТАННЯ ПП2

Ймовірність недобудови обхідного трубопроводу нарешті офіційно визнав і Газпром. Днями російський монополіст у випущеному ним проспекті єврооблігацій повідомив про ризики зупинки чи згортання проекту.

«При реалізації наших великих міжнародних проектів, таких як газопровід Північний потік-2, ми стикалися і можемо продовжувати стикатися з ризиками, пов’язаними зі зміною політичної обстановки в різних регіонах, пов’язаних з такими проектами, — цитує документ агентство Reuters. — У виняткових обставинах, в тому числі через політичний тиск, такі зміни можуть призвести до призупинення або припинення проекту».

«Це початок реального кінця Північного потоку-2, — вважає директор «Центру досліджень енергетики» Олександр ХАРЧЕНКО. — Газпром уже сам визнає, що проект може бути закритий. До цього подібних заяв від росіян не було. Для України це дуже добрі новини. Ми отримали чіткі сигнали, що Північний потік-2 не має бути завершеним. Санкції США нарешті включилися на повну. Вся адміністративна машина в Вашингтоні включилася в цей процес».

І сподівання Кремля на зміну санкційної політики США разом із новим Президентом не справдилися.

«Новий держсекретар США Ентоні Блінкен, представлений новообраним Президентом Джо Байденом, уже заявив, що Північний потік-2 — це погана ідея, і проект має бути зупинений. Нова адміністрація США продовжить політику протидії обхідним трубопроводам Кремля», — наголошує Олександр Харченко.

Всю силу американських санкцій можна буде спостерігати вже незабаром. «Наступний крок — вихід з проекту фінансових партнерів росіян. Це вже буде остаточним фіаско Північного потоку-2», — анонсує директор «Центру досліджень енергетики».

Зокрема фахівці з нетерпінням очікують виходу з проекту західних компаній Engie та Shell.

КРЕМЛЬ НЕ ЗДАЄТЬСЯ?

Попри це Кремль усе ще намагається врятувати ситуацію. Зокрема готують власного страховика. Утім, на думку фахівців, це вже не допоможе проекту.

«Газпром» не здається. Але якось без запалу уже, чи що. Страховиком Північного потоку-2 може бути російська компанія «Константа», яка була зареєстрована 11 січня і яка отримала ліцензію від центрального банку Росії через два (!!!) дні. Така швидка видача ліцензії є безпрецедентною, оскільки для аналізу документів, необхідних центральному банку, зазвичай потрібно кілька тижнів. Ну хто повірить у серйозність компанії з такими кроками?», — зазначає радниця голови правління НАК «Нафтогаз України» Лана ЗЕРКАЛЬ.

Вона нагадує: боротьба з Північним потоком-2 стала спільним завданням для багатьох людей з різних сфер, країн та континентів. «Нас усіх об’єднує усвідомлення загрози і необхідність злагодженої протидії РФ у реалізації її імперських/загарбницьких планів. Ця командна боротьба триває і я вірю у її успіх», — наголосила Лана Зеркаль.

ПИТАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ

За останніми даними, на сьогодні з приблизно 2460 км газопроводу укладено понад 2300 км. Це 94%. Однак решта 6% труби можуть так і не прокласти. Крім того, проект не матиме необхідних сертифікатів, без яких навіть добудований газопровід просто не мали б права запустити в роботу.

«Північний потік-2 став занадто токсичним проектом для всього цивілізованого бізнесу. Ризикуючи втратити ринок США через співпрацю з росіянами, міжнародні компанії не захочуть мати з цим обхідним трубопроводом нічого спільного», — наголошує голова Федерації роботодавців нафтогазової галузі Віталій ЩЕРБЕНКО.

Для України це — питання енергетичної та національної безпеки загалом. Адже морські газопроводи Кремль будував саме для того, щоб обійти українську ГТС. І завершення Північного потоку-2 стало б логічним завершенням цього підступного плану.

«Натомість у разі краху Північного потоку-2 Росія фізично не зможе обійти українську газотранспортну систему. Відповідно, вітчизняна ГТС зможе зберегти своє стратегічне транзитне значення та доходи. Крім того, це суттєво знизить ризики для національної безпеки: будучи залежним від транзиту газу Україною, Кремль навряд чи наважиться на масштабну військову агресію», — додав Віталій Щербенко.

Фахівці переконані: саме тому Північний потік-2 має бути не просто призупинений, він має повністю припинити своє існування й стати однією з найдорожчих у світі недобудов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати