Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Влада... «розсекречується»

Україна піднялася на 10 позицій у світовому рейтингу відкритості даних
11 грудня, 11:58
Денис ГУРСЬКИЙ

В Україні прискорюється процес відкриття публічних даних. Днями був опублікований світовий рейтинг Global Open Data Index, в якому Україна цьогоріч піднялася на 10 позицій — з 68-го до 58-го місця. Кожного року рейтинг визначає, наскільки уряди різних країн зробили державні дані більш доступними та відкритими для суспільства.  «Якщо ти маєш сміливість боротися, твої зусилля дають результат — завдяки в тому числі проекту «Є-data» Україна піднялася в світовому рейтингу Global Open Data Index на 58-е місце зі 134-х країн світу», — цитує заступника міністра фінансів Оксану Макарову прес-служба Міністерства фінансів.

Також Оксана Макарова повідомила, що вирішальними у піднятті України в рейтингу стали відкриття даних про витрати бюджетних коштів на порталі e-data.gov.ua та даних про державні закупівлі.

До слова, з понеділка на офіційному веб-сайті Верховної Ради у тестовому режимі було запроваджено сервіс «Відкриті дані» — data.rada.gov.ua. Портал призначений для публікації даних у відкритих форматах. Поки що тут будуть розміщуватися дані, які вже є на парламентському онлайн-ресурсі та підлягають оприлюдненню. Це — нормативно-правова база України (база даних «Законодавство України»), інформація про розгляд питань порядку денного Верховної Ради України (пленарні засідання), база даних законопроектів парламенту. «Відтепер громадськість, експертне середовище, науковці мають змогу здійснювати більш ефективний контроль за діяльністю єдиного законодавчого органу, оскільки дістають у своє розпорядження інструменти запобігання і виявлення корупції», — зазначили у прес-службі ВР.

«Минулого місяця було прийнято постанову Кабінету Міністрів, в рамках якої всі центральні державні органи відкрили свої дані. По-перше, вони мають їх відкрити згідно переліку, який зазначається в постанові на єдиному порталі data.gov.ua. Також вони можуть відкривати дані на своїх власних порталах. Відкриті дані на сайті ВР — це розділ, де буде оприлюднюватися інформація про постанови, а також ті дані, котрі ще відкриватимуть», — говорить радник прем’єр-міністра України з питань відкритих даних Денис Гурський.

За його словами, всі ці дані — 327 наборів, включно з державними реєстрами — повинні бути відкриті до березня наступного року. це  повинні бути відкриті ці дані.

«В цьому нічого складного немає. Ми проводили роботу з усіма міністерствами, більшість даних вже готові — вони самі подавали пропозиції, які дані вони хочуть відкрити. Перш за все, це ті дані, які вже знаходяться в цифровому форматі — їх лише потрібно перевести в необхідний формат і викласти на порталі», — каже Денис Гурський і додає, що наступним етапом буде оприлюднення документів в цифровому вигляді — неструктуровані дані (скани та інші типи зображень).

Денис ГУРСЬКИЙ,  радник прем’єр-міністра України з питань відкритих даних: Минулого місяця було прийнято постанову Кабінету Міністрів, в рамках якої всі центральні державні органи відкрили свої дані. По-перше, вони мають їх відкрити згідно переліку, який зазначається в постанові на єдиному порталі data.gov.ua. Також вони можуть відкривати дані на власних порталах. Відкриті дані на сайті ВР — це розділ, де оприлюднюватиметься інформація про постанови, а також ті дані, котрі ще відкриватимуть

Нагадаємо, що жовтня в Україні став доступним Державний реєстр майнових прав на нерухоме майно. Це дозволяє отримати дані як по об’єкту нерухомого майна, так і за суб’єктами права, (тобто на прізвище людини, якими квартирами, будинками, ділянками або автомобілями, якими він володіє). Для цього потрібно лише зареєструватися та пройти ідентифікацію в електронному кабінеті на сайті Мін’юсту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати