Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Землевідведення

Мораторій на продаж землі в дійсності не перешкоджає її продажу, але заводить цей процес у «тінь»
15 липня, 00:00

Протягом трьох місяців уряд обіцяє роздати безкоштовно 1 млн. 600 тисяч державних актів на землю. Таким чином, до кінця року щасливими власниками наділів зможуть відчути себе 90% громадян, що подали документи на отримання держакту. Сьогодні підтвердити своє право на земельну ділянку можуть трохи більше 60%. Намір уряду озвучив голова Державного комітету із земельних ресурсів Анатолій Даниленко. Гроші на передвиборну добродійність на користь селян, а також на те, щоб організувати роботу системи земельного кадастру, знайшлися завдяки позиці Міжнародного банку реконструкції та розвитку ($195,13 млн.).

ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКІВ ОБМЕЖИЛИ...

Крім вирішення питання з видачею актів, уряд встановив граничні тарифи на розробку проектів відведення земельних ділянок. За словами Даниленка, раніше в різних населених пунктах подібна послуга могла коштувати по-різному. Причому різниця в ціні нерідко досягала кількох сотень гривень. Тепер проект землевідведення не може коштувати більше 149 грн. Сьогодні в країні подібного роду діяльністю займається близько 700 структур. Якщо якась із них проігнорує рішення уряду і оцінить свої послуги у велику суму, то не виключено, що її діяльність припиниться. Принаймні, кажучи про важелі впливу на можливих порушників, Анатолій Даниленко згадав не про штрафи чи інші санкції, а саме про відкликання ліцензії у тих, що провинилися.

РЕГІОНАЛЬНИХ НАЧАЛЬНИКІВ КАРТАЛИ

У Держкомземі вважають, що місцева влада постійно просить грошей в той час, як самі залишають без уваги стабільне джерело надходжень. Причому не тільки залишають без уваги, а й добрячий чинять опір, коли їх повчають. Йдеться про оренду земельних ділянок державної і комунальної власності. На думку Даниленка, процес прийняття у Верховній Раді законів про інвентаризацію та оцінку земель був предметом гострої політичної боротьби й може служити показником — кому не вигідна прозорість у земельних відносинах. Головним противником законодавчого урегулювання орендних відносин і визначення «білої» ціни на земельні ділянки була київська влада. Голова Держкомзему не уточнив загальної суми порушень, виявленої при перевірці київських земельних рішень, але назвав її величезною. За словами Даниленка, інвентаризація, проведена в масштабах всієї країни, дозволить залучити до місцевих та державних бюджетів кілька додаткових мільярдів.

ЗЕМЛЯ ДОРОЖЧАТИМЕ

Це має статися після набуття чинності закону про розмежування земель державної та комунальної власності. Щоправда сам цей закон, як вважають у Комітеті, було прийнято парламентом із порушеннями регламенту і процедур. Але якщо він все-таки запрацює, то кожна община знатиме кордони своїх земель. А значить, буде переглянуто договори оренди. Цьому зможе посприяти і робота ревізорів ГоловКРУ: вони не раз вже докоряли місцеву владу в неефективному використанні нерухомості (остання на це відповідала: немає чіткого розмежування земель). Тепер провести кордони доведеться, хоча б номінально, але деяка переоцінка цінностей на місцях повинна статися. Хоч у Держкомземі вважають, що відсутність у Законі чіткого списку земель державної власності може призвести до множинності трактування нечітко виписаних правил.

Головне місце в списку претензій Держкомзему до депутатів займає мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Парламент намагався його продовжити, але Президент наклав на цей закон «вето». Якщо депутати, повернувшись із канікул, зі свіжими силами зберуть досить голосів для його подолання, то розвиток земельних відносин у черговий раз буде відкладено. На думку Анатолія Даниленка, мораторій не перешкоджає продажу землі, але відводить цей процес у «тінь». При цьому права і можливості більшості громадян звужуються до мінімуму.

Виправити становище і дати могутній поштовх вирішенню земельних проблем повинні, за словами пана Даниленка, «товарно-грошові відносини в галузі, множені на законодавчу базу». У Комітеті з нетерпінням чекають набуття чинності закону «Про реєстрацію прав і зобов’язань», і пов’язаного з цим масового приходу на село інвестора. На думку «земців», внаслідок цього на селі станеться також глобальне здешевлення кредитів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати