Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Одкровення» Iвана Марчука в Рівному

Мешканцям і гостям міста довелося постояти в черзі, перш ніж потрапити до галереї
07 серпня, 10:53

Однією з головних культурних подій року для рівнян стало відкриття виставки живопису знаного живописця сучасності, народного художника України, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка Івана Марчука у галереї європейського мистецтва «Євро-Арт».

Мешканцям і гостям міста довелося постояти в черзі, перш ніж потрапити в зали, де експонувалися картини, бо через карантинні обмеженні всі відразу не могли там знаходитися.

Відвідувачі можуть побачити роботи, написані Іваном Марчуком у два періоди його життя: до та після 2000-х, що розміщені у двох залах галереї. Експозиція виставки складається з 37 картин, об’єднаних концепцією «Одкровення» —  несвідомого божественного прояву, що відображає працю художника різних періодів творчості художника, які відрізняються за стилем і малярською технікою, — підкреслила мистецтвознавець Лариса КОСТЮК. — Замість мазка Марчук винайшов спосіб нанесення найтонших цівок кольору («пльонтанізм»), які створюють мереживо і завдяки чому досягаються світіння і відтінки кольорів. Цей спосіб мислення зародився ще у дитинстві, від матері, а пізніше визрів у планетарне бачення світу. У дивовижних переплетеннях барв художник уміщує осягнення істини, живописний наратив про поєднання краси і світла. «Пльонтанізм» Івана Марчука ще прийдеться розшифровувати мистецтвознавцям, адже цей стиль сприймається як пророцтво і потребує споглядання не розумом, а серцем і душею. Переважна частина полотен написана темперою і акрилом.

Часовий діапазон мови картин 1972-2018 рр. А кольорові варіації створюють присутність барв піску, глини, каміння, кори дерев і плодів, місячного сяйва і золота. Сюжетні теми — це художні образи Землі під покровом Всесвіту, Дерев як електромагнітних хвиль зв’язку людини і космосу, Птахів у лоні інформаційного простору горизонту, Хат як концентрів усього сущого в житті людини, фантастичних українських Казок, що мають глибокі духовні смисли.

Сам художник розповів поціновувачам його мистецтва, що у Рівне він привіз «кілька Марчуків». Це «Голос моєї душі» ,цикл пейзажів, натюрморт, зроблений в Америці, експресії, які він почав робити у Нью-Йорку. Художник спілкувався з усіма своїми гостями, не відмовляв в інтерв’ю, давав автографи та  фотографувався з усіма охочими. Він також розповів, що у Рівному живе його друг Євген Кучерук — головний лікар міської лікарні. Вони з художником родом з одного села Москалівка Тернопільської області.

«До 27 вересня 2020 року ви маєте унікальну можливість доторкнутися до високого Мистецтва художника, яким захоплюється увесь світ. Після відвідання «ОДКРОВЕННЯ» Івана Марчука ви переконаєтеся, що мистецтво — найкращий цілитель людської душі», — повідомляється на Fb-сторінці галереї «Євро-Арт».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати