Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про сутність зла

Станіслав Мойсеєв поставив «Масару» у Краківському Старому театрі (Польща)
16 лютого, 11:51
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

17 лютого відбудеться прем’єра. За словами Станіслава Анатолійовича, «п’єса литовського драматурга Маріуса Івашкевічуса носить екзистенційно-метафізичний характер. В тексті більше метафізики, аніж соціально-політичного спектру. П’єса «Масара» складається з трьох частин: перша частина написана в стилі документального театру, де дія відбувається конкретно на окупованій території України — на Донбасі. Уявімо ситуацію: під час родинного обіду на голову людям, провалюючи стелю, падає крісло літака з мертвою жінкою. Того самого малайзійського «Боїнга», котрий був збитий над Донбасом влітку 2014 року. А ось друга частина п’єси — «Пекло» — має абсолютно метафізичний характер. Місце — ірреальний простір — пекло. Саме там діє головний герой — Масара. Він є персоніфікацією Зла. Навколо нього безліч всіляких персонажів: Матері Донбасу, Відьма, Полонені та ін. Третя частина має назву «Мир». Місце дії незмінне — все те ж пекло. Але назва очевидно пов’язана з тим, що Масара починає прагнути до миру, але виключно так, як він це розуміє...»

Над виставою працювала міжнародна команда. Крім Станіслава Мойсеєва (відомого режисера, екс-художнього керівника Національного театру ім. І. Франка), художник Володимир Ковальчук, відомий своєю співпрацею з Юрієм Любімовим (Театрі на Таганці), а також Анатолієм Васильєвим («Школа драматичного мистецтва») і  видатний композитор Євген Гальперін.  А головну роль Масари виконає польська театральна і кінозірка Радослав Кжижовський.

«Масара» — це розмова про тотальну жорстокість, агресію, нетерпимість, насильство, — як діагноз сучасного суспільства. Про тоталітарну політику супердержав і їх прагнення абсолютного панування над світом, навіть якщо ціна тому — 1000 скалічених людських життів. Про право на безкарне вбивство. Автори вистави намагаються з’ясувати, чому в цивілізованому світі є місце війні і хто буде відповідати за її наслідки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати