Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українсько-угорські ритми

29 жовтня у Національній філармонії України піаніст Євген Громов представить музику класиків ХХ - ХХІ століття
24 жовтня, 13:15

Лунатимуть твори угорця Бели Бартока й українця Володимира Загорцева  якому 27 жовтня виповнилося би 75 років)…  Барток - сучасник українського класика Бориса Лятошинського, одним із учнів якого був Володимир Загорцев. На жаль, на відміну від Бартока, ім’я та музика Загорцева менш знані в Україні та світі… Цим концертом Євген Громов звертає увагу, можливо, на несподівані «точки дотику» між цими композиторами.

Відомо, що у 1920-і роки композитор, піаніст, музикознавець-фольклорист, Бела Барток як представник нової угорської школи був однією із центральних постатей музичного життя Європи. Саме ці роки були фортепіанними в його житті. Адже, «Імпровізації на угорські селянські пісні», два фортепіанні концерти, соната, «Дев’ять маленьких п’єс»і цикл на «Вільному просторі» створено Бартоком у цей період. Водночас, окрім написання музики, Барток посилено займався науковою роботою в сфері фольклористики, поєднуючи з виконавською та педагогічною діяльностями.

Максимально фортепіанними роками у творчості Володимира Загорцева були 1990-і, але «Ритми» для фортепіано, із присвятою старшому однокласнику Віталію Годзяцькому, виникли ще в студентські роки й є своєрідною візитівкою Загорцева. Поруч із «Ритмами» композитором створено «Градації» для оркестру, інструментальні «Об’єми» та «Ігри», а також – Першу симфонію.

Бела Барток пішов із життя 1945 року в Нью-Йорку. В січні 1980 року виконання «Градацій» Нью-Йоркським філармонійним оркестром під орудою Зубіна Мети стало особливою подією в житті Володимира Загорцева.

Перша фортепіанна соната завершена 1981 року разом із Другою камерною кантатою «Запрошення до подорожі» на вірші Шарля Бодлера для сопрано та камерного оркестру (присвята диригенту Ігорю Блажкову). У цей же час він почав роботу над оперою «Долорес» («Матір») за однойменною п’єсою Карела Чапека (1980, 1981-1983). Другу сонату для фортепіано композитор присвятив другу, німецькому композитору Ульріху Леєндекеру. Вона створювалася майже двадцять років – від 1970-го й до 1999 року, й є, можливо, «кульмінацією» авангарду в фортепіанній творчості Володимира Загорцева.

Євген Громов представить фортепіанні твори Бели Бартока й Володимира Загорцева, зокрема, «Три епітафії» Володимира Загорцева, створені 1998 року: -«Три епітафії є яскравим зразком пізньої лірики композитора. Кожна з мініатюр циклу присвячена пам’яті друзів молодості й однодумців митця: російського композитора, музикознавця і громадського діяча Едісона Денисова; київського поета, музиканта, мислителя, що проживав останні роки і помер в Санкт-Петербурзі, Сергія Вакуленка, а також – київської музикознавиці, дружини Валентина Сильвестрова, Лариси Бондаренко, - каже Є. ГРОМОВ.

На концерті вперше звучатиме твір Олексія Войтенка «Епітафія пам’яті Володимира Загорцева», яка апелює до «Трьох епітафій» Володимира Загорцева. І це невипадково. Олексій Войтенко так прокоментував свій твір: «Взагалі, “Епітафія” стала моєю першою роботою в cфері творчого спадку Загорцева. Написав її 2014 року. Ця невелика п’єса в серійній техніці є свідомим відтворенням естетики Загорцева. Зокрема, я позиціонував її як №4 до його циклу із трьох епітафій, який знав давно і навіть грав у програмі по фортепіано на другому курсі навчання в консерваторії (нині – Національна музична академія України – ред.). Певний час я коливався, чи взагалі виконувати цю п’єсу в концерті, адже, вона має дещо особистий характер. Але завдяки ініціативі Євгена Громова, нині вона “вписана” у контекст музики Володимира Загорцева. Сподіваюсь, що це буде органічно».

Перед початком концерту в фойє філармонії Олексій Войтенко виступить із короткою передмовою. Саме він закінчив незавершений Десятий камерний концерт Володимира Загорцева, відновив і відредагував по рукописним оркестровим партіям Першу симфонію Володимира Загорцева та підготував до виконання складну партитуру «Градацій» (а 12 листопада  відбудеться українська прем’єра цього твору).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати