Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про нові горизонти

Учора в столичному Українському домі вручили відзнаки Омеляна Ковча
24 червня, 00:00
БЛАЖЕННІЙШИЙ СВЯТОСЛАВ НАГОРОДЖУЄ НІНУ ГОРНОСТАЙ, ЯКА ПОНАД 36 РОКІВ ОПІКУЄТЬСЯ НЕВРО- І ПСИХОХВОРИМИ ЛЮДЬМИ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Омелян Ковч — греко-католицький священик з Перемишля, що неподалік Львова. У період Другої світової війни рятував євреїв. За це потрапив у концтабір Майданек. Але навіть там всіляко щоденно підтримувати в’язнів вважав за місію. «...Я розумію, що стараєтеся про моє визволення, — писав до рідних. — Але я прошу вас нічого не робити в цій справі. Учора вони вбили 50 чоловік. Якщо я не буду тут, то хто допоможе їм перейти ці страждання?..». Він — взірець того, як можна в нелюдських обставинах залишатися ЛЮДИНОЮ.

1999-го Єврейська рада України Омеляна Ковча назвала праведником. (У Торі написано, що людина, яка врятувала одне життя, ніби спасла цілий світ). 2001-го під час душпастирського візиту до Києва і Львова Папа Іван Павло ІІ проголосив його блаженним. 2008-го в музеї Майданека священомученику встановлено обеліск з меморіальною дошкою. Приблизно відтоді одна із вулиць Любліна носить ім’я цього жертовного отця. А торік Українською греко-католицькою церквою було засновано спеціальну відзнаку — за внесок у справі екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного і міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий приклад жертовності і гуманізму. Торік її удостоїлися польський режисер Гжегож Лінковський, ізраїльський науковець, історик та громадський діяч Арон Майс, український державний діяч Василь Кощинець, відомий дисидент Євген Сверстюк.

— Сьогодні в наше суспільство повертаються різні стереотипи і кліше минулого, — зазначає голова УГКЦ Блаженнійший Святослав (Шевчук). — Навіть образ священика і церкви проектується на основі певних ідеологічних рамок, які хочуть назавжди закарбувати у свідомості українців. Але постать отця Омеляна показує нам нове обличчя священнослужителя і церкви. Нехай новоспечені лауреати радо допомагають всім тим, до кого Господь їх посилатиме показати справжнє обличчя того вічного Бога, який присутній в історії кожного через нас самих. Давайте новими очима через нові горизонти будувати нове майбутнє.

Цьогорічними лауреатами стали поет Мойсей Фішбейн, Український католицький університет в особі ректора отця Бориса Гудзяка, психолог Ніна Горностай (понад 36 років опікується неврологічно та психічно хворими людьми, займається їхнім працевлаштуванням у Києві) і заступник міністра внутрішніх справ Польщі Томаш Симоняк (всіляко сприяє розвитку добрих взаємовідносин між поляками та українцями).

Життя Омеляна Ковча можна назвати пошуком загальнолюдських цінностей, які об’єднують усіх. Це особливо актуально в сучасному світі, де йдеться про суспільства, що складають люди різних національностей і віросповідань.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати