Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Друг Володимир»

Чим запам’ятався з’їзд «Народного» фронту» і про люб’язність колишнього прем’єра Яценюка та нинішнього очільника уряду Гройсмана
13 листопада, 17:50
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

В суботу в «Мистецькому Арсеналі» відбувся з’їзд «Народного фронту», який відкрив Арсеній Яценюк. Останній буквально завалив компліментами присутнього в перших рядах прем’єра Володимира Гройсмана.

«Я можу дуже багато чого перераховувати про нього, не кажучи вже про ті рішення, які він зараз приймає. Я б ті рішення, напевно, не приймав. Тому я не прем’єр, а він прем’єр», — трошки самопринижено похвалив Яценюк свого наступника. Слова Яценюка дійсно звучали єлейно. І це не дивно, з огляду на рейтинг «Народного фронту». Точніше, його відсутність. Донедавна багато хто говорив про альянс БПП і НФ. Тепер очевидно, що ці переговори зайшли в глухий кут.

Яценюк повідомив, що політична партія «Народний фронт» визначиться з кандидатурою на пост президента України 2018 року, а до цього з участю партнерів по коаліції планує завершити реформи в країні. При цьому він звернувся до Петра Порошенка з пропозицією змінити Конституцію. Взагалі, взаємні дифірамби Яценюка та Гройсмана регулярно звертались до того, в яких скрутних обставинах довелося й доводиться працювати прем’єрам після Майдану. Від подібних апеляцій виникала плутанина, адже не завжди було зрозуміло — мається на увазі «злочинний» режим Януковича чи його наступника?

Фоторепортаж

По завершенні промови Яценюк надав слово самому Гройсману, назвавши його «прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом і другом Володимиром». Слова останнього були більш стриманими, але не менш дружніми. Після своїх промов обоє пішли в зал з пулом журналістів, які поспішали за ними і перед якими Яценюк та Гройсман не соромились обніматися, як брат Коля і брат Вася із відомої сценки «Золотого теленка».

«У «Народного фронту» насправді не так багато варіантів, — коментує «Дню» президент Фонду національних стратегій, співзасновник Українського інституту майбутнього Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ одразу після закінчення промови Гройсмана. — Є три учасники переговорів: БПП, «Народний фронт» та «Вінницька європейська стратегія» Гройсмана. По суті, Гройсман веде перемовини від окремої партії й вимагає собі окремі квоти. Це і стало однією з причин буксування цих переговорів. Гройсман вимагав дуже велику квоту для себе. Відповідно Порошенко та Яценюк йому в цьому відмовили. Тому на сьогодні жодних переговорів не ведеться, і це факт. Якщо ж вони домовляться на якихось умовах, то це означатиме, що у них буде єдиний партійний список та єдиний кандидат у президенти. Якщо цього не буде, то це означатиме, що списків може бути три і кандидатів у президенти, як мінімум, двоє — Порошенко та Яценюк. У випадку з партіями, БПП піде окремим списком, а «Народний фронт» — окремим. Можливо, відбудеться ребрендинг і замість «Народного фронту» виникне інша партія. Гройсман, скоріше за все, буде створювати а-ля партію мерів. Ходять чутки, що цю партію можуть очолити Гройсман та Кличко. Гройсман давно вже веде самостійну гру від Президента. Насправді Порошенко ще влітку збирався відправити його у відставку. Цьому завадила лише позиція Яценюка та Луценка. Луценко виступив медіатором на цих переговорах і залагодив, наскільки це було можливо, згаданий конфлікт. Але конфлікт досі не вичерпаний і перебуває в латентній фазі. До весни ніхто вже Гройсмана знімати не буде. Якщо все буде спокійно, то, ймовірно, цього ніхто не робитиме і до виборів. Я не виключаю, що Гройсман буде об’єднуватися з Яценюком. Останній назвав його сьогодні другом і згадав їхню спільну історію. Гройсман йому відповів, що «у нас є лідер, якому ми всі довіряємо, і це Арсеній Яценюк». Це було дуже підозрілим, бо чомусь він не назвав лідером Президента».

Тріо із сил Порошенка, Яценюка і тепер уже Гройсмана поки що не нагадує Лебедя, Рака та Щуку. Немає відчуття й того, що вони не договороспроможні між собою. Говорячи ж загалом про політичний виборчий контекст, не можна не згадати про треті сили, які можуть виявитися для цього тріо серйозною загрозою, де і проросійські партії, і старі-нові обличчя на кшталт співаків, які президентами можуть не стати, але при цьому відтягнуть на себе голоси і, відповідно, піднімуть ціну «другого терміну».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати