Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кейс Труханова»

Як може розвиватися ситуація в Одесі після затримання міського голови?
14 лютого, 18:57
ФОТО З САЙТА OMR.GOV.UA

Останніми місяцями одесити та і всі, хто цікавляться політикою в країні, напевно, звернули увагу, що навколо міського голови Одеси Геннадія Труханова відбуваються певні процеси. Із 26 грудня минулого року його фактично не було на робочому місці: то він у відпустці, то він у відрядження.

І ось 14 лютого він вирішив повернутися до України, хоча буквально напередодні детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили одеському міському голові про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч.5 ст.191 КК України.

Також про підозру повідомлено ще трьом посадовцям мерії міста: заступнику мера, директору департаменту комунальної власності та голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради. Підозри вручили в рамках розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння коштами місцевого бюджету Одеси (справа стосується купівлі-продажу ДП Завод «Краян»).

Труханова затримали в київському аеропорту «Бориспіль» одразу після прильоту з Варшави. Йому вручили підозру. За аналогічним сценарієм трохи згодом затримали і заступника мера Одеси Павла Вугельмана.

«В Одесі очікували подібного перебігу подій, — коментує «Дню» політичний експерт з Одеси Артем ФИЛИПЕНКО. — Занадто тривала відсутність Геннадія Труханова на робочому місці викликала логічне запитання: чи повернеться він взагалі з тривалої відпустки, яка плавно перейшла у відрядження? Розголос навколо купівлі будівлі «Краяну» був занадто гучний, аби його могли ігнорувати правоохоронні органи, а тим більш НАБУ».

Що може означати повернення Труханова? «Це може означати кілька версій, якщо відкинути його переконаність у власній невинуватості і у спроможності це довести, — каже експерт. — Перша — він отримав і має певні гарантії, але НАБУ була «поза грою» і ці гарантії проігнорувала. Друга — він розраховує піти шляхом інших можновладців, тобто вийти під заставу і або залишити Україну, або «відбутися легким переляком» в обмін на певну інформацію. У будь-якому разі, він є обраною посадовою особою і може бути усуненим від влади лише після винесення судового вироку. А це певний час, якщо він, звісно, не підпише заяву про звільнення».

«Якщо це політична комбінація напередодні кампанії по виборах Президента та Верховної Ради, то тут закономірне питання — на кого його замінять? — ставить питання Артем Филипенко. — Поки що такої кандидатури не видно на горизонті. У разі дострокових виборів людина, яка балотуватиметься на посаду Одеського міського голови, повинна розуміти, що вона матиме справу з більшістю в Одеській міськраді, яка була створена «під Труханова» та «під схеми». Тобто це має бути людина, добре інтегрована в одеський істеблішмент. Іншому буде важко втриматися».

Більш детально про ситуацію, яка склалася в Одесі, а також у стосунках міської влади з центром (про що може свідчити затримання Геннадія Труханова і як може розвиватися ситуація далі?), говоримо з одеським громадським активістом Павлом ПОЛАМАРЧУКОМ:

— На мій погляд, ситуація полягає в декількох площинах. Перша — Труханов став занадто токсичним для центральної влади. Один з приводів, чому відносини зіпсувалися. Як відомо, в травні 2017 р. Порошенко перебував з візитом в Одесі, де без погодження із Адміністрацією Президента та Одеською обласною адміністрацією в центрі міста був виставлений паркан, щоб відгородити його від будь-якого натовпу людей — прихильно чи неприхильно налаштованих. В той же день був візит до табору «Вікторія», на якій ще в 2016 «розпилили» півсотні млн. грн., і де потім згоріли діти. Наскільки мені відомо, після цієї ситуації Порошенко був дуже злий, що не могло не вплинути на їх особисті стосунки. Були і інші нюанси. Після того Порошенко більше в місто не приїжджав. Він мав візит до регіону і був в трьох частинах області, але в саму Одесу принципово не приїздив. Це вже був сигнал ставлення Порошенка до Труханова. Крім цього, Труханов мав у 2014 і має зараз певні домовленості з Юлією Тимошенко, що також не могло не вплинути на ставленні до нього з боку Порошенка.

Головна ж тема — це корупційні і інші скандали в місті, які не вщухають. Жодна сесія не проходить без протестів або акцій активістів. Скандали мають місце і в інших містах, але рівень корупційних оборудок в  Одесі і зневаги до прав громадян, зокрема на участь в місцевому самоврядуванні зашкалює. Наприклад, великого розголосу набуло скандальне захоплення структурами Володимира Галантерніка території військової частини. Таким чином вони вирішили розширити свій торговельний заклад: не попереджаючи військових перенесли огороджувальну сітку військової частини і почали будувати. Коли ж приїхав представник військових, то вони його, вибачте, мало не «відмудохали». Аналогічні антизаконні речі відбувається і з пляжами, і взагалі береговою зоною, і будівництвом багатоповерхівок в місті і т. д. Все тому, що Труханов і Галантернік — партнери. Галантернік взагалі вважається одним з «смотрящих» міста. Але він разом із родиною живе в Лондоні, як Ангерт (вважається «господарем» Одеси) та Жуков (колишній тесть відомого російського олігарха Абрамовича). От вся ця компанія, по суті, і контролює Одесу.

Що стосується порушених кримінальних справ. НАБУ порушило три справи, одна з яких стосується купівлі мерією заводу «Краян». По суті, вони провели оборудку, коли через різні схеми самі собі продали завод з використанням бюджетних коштів, «наваривши» півтори сотні мільйонів гривень. Але проблема цієї справи в тому, що довести пряму вину Труханова дуже складно, тому що його підпису під документами немає. Там є колективна відповідальність міськради, яка голосувала за це, хоча винним вони роблять оцінщика. Друга справа стосується Одеського аеропорту, який за паперами належить Кауфману та Грановському, хоча по суті має бути власністю одеської громади. Тут були певні махінації за участю Труханова, але його підпису під документами також немає. І третя справа — це дороги, де компанії, наближені до Труханова, вигравали фактично всі тендери. Тут він мав повну монополію. З документами аналогічна ситуація.

Затримали Труханова в «Борисполі» саме по справі заводу «Краян». У ній все таки є деякі лазівки через які можна дістати одеського мера. Інше питання — наскільки є реальними наміри НАБУ і взагалі влади. Але є і інші справи. Їх веде Генпрокуратура. Свого часу, вже будучи на посаді, Юрій Луценко зустрічався з одеськими активістами і блогерами, де він відкрито розповідав, що з Трухановим у них, тобто у влади, повна ідилія. І це в той час, коли на посаді голови ОДА ще був Саакашвілі, якого АП також підтримувала. До речі, той же Саакашвілі, з одного боку, влаштовував антитруханівський майдан, а з іншого — компанії Труханова вигравали майже всі тендери на будівництво доріг в області. Так-от, в ГПУ проти Так от, в ГПУ проти Труханова порушені справи, де є його особисті підписи – і реальна судова перспектива. Це справи щодо оренди, яка дозволяється рішенням міськради, або розпорядженням міського голови. Так от, у нас багато пляжів, шматків «золотої» землі, що віддані під оренду саме за розпорядженням Труханова за його підписом, причому за заниженою вартістю. І по деяким з цих епізодів порушені справи. А це вже серйозно.

Таким чином, Труханова на сьогоднішній день обклали справами з усіх боків. Звичайно, підконтрольні йому ЗМІ або ті, що співпрацюють з ним, пишуть про те, що це Київ намагається «нагнути» одеського мера, щоб він кожного місяця віддавав «нагору» більше відсотків. Дехто в ситуації з «Краяном» навіть згадує Турчинова, але там і без самого продажу заводу, наприклад, наприклад, на ремонтних роботах з «золотими» столовими та оздобленням приміщення майбутньої мерії також крадуться гроші. Тобто грають на такому собі «містечковому патріотизмі»: «що це наша добра Одеса, яка розвивається без корупції, а це там злий  Київ нагинає і вимагає». Це дуже небезпечні речі, якими має зайнятися СБУ.

До речі, глава Одеської ОДА Максим Степанов в певних питаннях, наприклад, що стосується трагедії в санаторії «Вікторія», або що стосувалося Літнього театру зайняв принципову, патріотичну позицію. Я так розумію, його просто вже дістало, особливо загибель дітей, і він пішов на певну конфронтацію із Трухановим. Останній не дуже коректно себе вів по відношенню до Степанова, що також, я думаю, сприяло «згущенню хмар» над одеським мером. Я не виключаю, що Степанов доклав зусиль, щоб Труханова поставили на місце. Коли нещодавно в Одесі побував глава НАБУ Артем Ситник, то вони мали плідну розмову. Отже, друга площина ситуації. Думаю, всі ці справи проти Труханова для того, щоб зробити його набагато більш контрольованим, тим більше, перед виборами в 2019 році.

Третя площина – є думки, що його хочуть зробити однією з всеукраїнських сакральних жертв під другий термін Порошенка, коли він буде говорити про боротьбу з корупцією, «ватниками», проведення реформ тощо.

Четверта площина – тиск США (розмови про те, що НАБУ певним чином курується американцями давно ведуться). Штатам не подобаються, що у стратегічному регіоні України, де море, порт, Молдова, Придністров’я…, відбуваються  речі з постійного порушення прав громадян і зашкалює корупція.

Звичайно, всі вищеперераховані причини можуть мати місце в комплексі.

Тепер що стосується того, як може розвиватися ситуація далі. Нагадаю, що у Верховній Раді давно вже зареєстрована постанова про усунення Труханова від виконання обов’язків. Не виключно, що Банкова може піти саме таким шляхом. Але дострокові вибори міського голови і міської ради навряд чи будуть призначені, адже якщо це зробити в нинішніх умовах, коли існує недовіра до влади, це може мати катастрофічні наслідки для сили Президента. Він за деяких обставин може втратити контроль в регіоні. На сьогоднішній день, враховуючи ту конфігурацію, яка існує в міськраді і облраді, а також своїх людей на ключових посадах, він повністю контролює ситуацію. Тим більше, чи не на кожного депутата є свої карні справи.

За моїми даними, Труханова можуть відпустити під заставу. Далі 16 лютого в Одеській міськраді буде проходити засідання сесії, на якій вони проголосують за те, щоб повернути в бюджет 90 млн. грн. які вони вкрали на оборудці із заводом «Краян». Потім Труханова через постанову Верховної Ради відсторонять, а в.о. міського голови може стати нинішній секретар міської ради від БПП Олексій Потапський («група Гончаренка»). І саме «під нього» буде переформатовано і депутатський корпус міськради

Але уявімо, що цей сценарій не пройде і доведеться проводити вибори, на яких не буде кандидатури Труханова. В такому разі на сьогоднішній день є два основних кандидата. Це народний депутат від БПП Дмитро Голубов, який раніше навіть знаходився в міжнародному розшуку. А другий – це Сергій Ківалов. Інші, на жаль, мають нижчі рейтинги. І, як це не сумно, має шанси перемогти Голубов, який також тісно співпрацює з групою, яку я вже згадував (Ангерт, Галантернік, Труханов, Жуков). Якщо Дмитру не дадуть висунутися, а замість нього (теоретично) піде, наприклад, той же Степанов (в мене нема інформації щодо його можливої участі у виборах), то я вважаю, то він  має шанси проти Ківалова з його антирейтингом та бекграундом. Є також інформація, що Банкова намагається напряму домовитися із Галантерніком, адже при будь-якому розкладі, новим мером  стане людина, що має стосунки з  цією групою (це може бути Голубов, або навіть більш умовно проукраїнська людина). І в Києві це розуміють.

Але повторюся, що виборів найближчим часом ніхто не хоче, тому скоріше буде реалізований варіант, про який я вже сказав. Відправити через парламент у відставку Труханова, переформатувати міську раду і зробити Потапського виконуючим обов’язки, трохи зменшивши масштаби дерибану міста.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати