Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому Brexit піде на користь європейській інтеграції

25 червня, 14:05
Фото Reuters

Складається враження, що наслідки майбутнього виходу Сполученого Королівства з ЄС для британської економіки і держави можуть бути не тільки негативними. Ранні ознаки, такі як різке падіння фунта стерлінгів і багатьох британських акцій або оголошення про відставку Девіда Кемерона з поста прем’єр-міністра 24 червня 2016 року, свідчать про те, що вони можуть бути навіть згубними для Королівства. Голосування за Brexit почало період невизначеності, який може завдати більшої шкоди торгівлі, інвестиціям, фінансам і бізнесу у Великобританії, ніж багато хто очікував. Важко передбачити не лише загальні економічні наслідки Brexit для Великобританії. Також стає все більш і більш реальною можливість того, що буде проведено новий шотландський референдум про незалежність, або/та що Північна Ірландія також прийме рішення про проведення референдуму з питання виходу з Королівства. Сумарний вплив різних наслідків голосування Великобританії за вихід з ЄС може призвести також до кінця британської держави, якою ми знали її раніше.

У той час як 23 червня 2016, таким чином, може стати чорним днем у сучасній британській історії, стає цікаво, що саме, врешті-решт, може означати голосування за Brexit для Європейського Союзу. Можливо, серйозні наслідки виходу для Великобританії мають подвійне значення. Більшість спостерігачів схильні вбачати в британському голосуванні за вихід з ЄС катастрофу для європейського проекту, оскільки одна з основних європейських держав прощається з ЄС. Але все може бути набагато складнішим. Катастрофічний вихід Британії з ЄС може – якщо розглядати його в цинічних термінах – бути більш корисним для справи Європи, ніж амбівалентне рішення залишитися.

Європейська інтеграція, упродовж останніх 60 років, була діалектичним процесом, сповненим злетів і падінь. Звичайно, в ході створення нинішнього ЄС було багато невдач, тупиків і криз. Проте, найчастіше ці нещастя, як правило, через деякий час перетворювалися на цікаві прогресивні імпульси для поглиблення процесу інтеграції. Наприклад, період застою розвитку Європейського співтовариства у 1970-і–1980-і роки, який став відомим як «євросклероз», призвів у кінці 1980-х років до нового інтеграційного імпульсу, який у кінцевому підсумку призвів до формування ЄС, спершу в якості спільного даху громад на початку 1990-х років, а потім в якості повністю інтегрованої і частково наднаціональної організації. В цілому, велика частина прогресу в європейській інтеграції після закінчення Другої світової війни відбулася лише після більш ранніх розчарувань невдачами. Навіть народженню Європейської спільноти з вугілля та сталі, як першого попередника сьогоднішнього Союзу, в 1951 році передувала очевидна неспроможність раніше заснованої Ради Європи перетворитися на ефективну загальноєвропейську організацію.

З огляду на цей особливий досвід, стає цікавим, яким може бути стратегічний ефект виходу Британії з ЄС для майбутнього європейської інтеграції. Чи буде британське голосування за вихід з ЄС – якщо це рішення виявиться політичним самогубством – дійсно настільки поганим для проекту єдиної Європи? Великобританія сьогодні перетворюється на свого роду політичного піддослідного кролика. Його, можливо, сумна доля в найближчі роки стане для громадськості багатьох країн-членів ЄС зразком того, якими серйозними можуть бути наслідки відмови від ЄС. Якщо навіть така сильна європейська країна як Великобританія сильно постраждає від виходу або розвалиться, то яким буде ефект виходу для таких країн, як Данія, Нідерланди або Угорщина? Чим гірше Brexit вплине на Великобританію, то менше аргументів євроскептики-популісти матимуть в багатьох менших країнах.

Правий популізм стане вразливим до посилань на емпіричну реальність і критичну ситуацію у Великобританії після голосування за Brexit. В результаті, загальна привабливість Союзу може стати більш очевидною для багатьох громадян ЄС, які в цьому сумнівалися. Імовірно, значні і тривалі проблеми Британії будуть також посилати сильні сигнали за межі ЄС. Вони продемонструють усьому світові важливість Союзу для Європи і для майбутнього всього світу. Хороші європейці – можливо, серед них будуть навіть і британці – можуть, таким чином, подивитися на голосування 23 червня по-філософськи: в той час як голосування за Brexit поклало початок досить складного періоду в історії Великобританії, воно також може дати поштовх плідному обговоренню, і дати новий імпульс поглибленню європейської інтеграції. Якщо Європейський союз стане сильнішим в результаті цих подій, то навіть Англія і Уельс можуть в один прекрасний день вирішили знову в нього вступити.

Андреас УМЛАНД – науковий співробітник Інституту Євроатлантичного Співробітництва, редактор книжкової серії Soviet and Post-Soviet Politics and Society видавництва ibidem Press, Штутгарт

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати