Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Власними силами

Жителі села Кузьминці на Вінниччині відтворили історію громади та побут подолян XVIII — XIX століть
05 серпня, 16:49

Задумка створити світлицю-музей у громади виникла ще два роки тому. За словами виконувачки обов’язків старости Людмили ЩАСЛИВОЇ, спершу в селі написали проєкт, подали його на обласний конкурс розвитку громад. «На жаль, він програв у конкурсі, — говорить Людмила Щаслива. — Ми не опустили рук. Я зібрала ініціативну групу села і ми вирішила працювати і робити все власними силами. Різали чагарники, щоб обкласти хатину, розчищали самі територію. В самій хатині 13 років ніхто не жив. Вона була в занедбаному стані. Як і наші предки, ми використали природні будівельні матеріали. Брали глину, додавали соломи, ліпили вальки і закидали стіни. Спершу один шар, потім третій, потім тинькували, потім білили, фарбували. Коли зробили всередині, дах привели в належний вигляд, збирали експонати».

На облаштування світлиці-музею не витратили ні копійки з бюджету громади. На подвір’ї хати поставили віз, змайстрували криницю та тин з лози, на якому розвісили вишиті рушники. У хаті чотири кімнати, кожну з яких перетворили на світлицю з окремими експозиціями.

«Кімната XVIII сторіччя — це побут бідніших людей, — додає Людмила Щаслива. — Кімната XIX сторіччя — це вже багатших людей. У кімнаті «ремесла» експонуємо глечики, а також інші знаряддя праці. Це крупорушка, що в період Голодомору врятувала сельчан від смерті, корморізка, яка належала чоловікові, що працював у пана Бонецького. Це поміщик, який володів місцевими землями XIX століття. Пан Бонецький був лібералом і дуже багато зробив для жителів села. В нього були свої гуральні, він побудував ремісниче училище, яке згодом радянська влада зруйнувала. Це наша історія, яку ми хочемо зберегти. Свого часу пані, коли тікала з села, закопала на 4-х кутках нашої громади обереги, які нас десь оберігають від стихій».

В іншій кімнаті — відтворений побут у колгоспний період. Тут є перший телевізор, радіо, понад 60 рушників, які прали, відбілювали.

У музеї є кожух, якому орієнтовно300 років. «Приносили й килими, штори, прикраси. Один місцевий житель, наприклад, приніс намисто, якому вже понад сто років. Серед найдавніших експонатів стілець та ліжко палацу пана Бонецького, а також Біблія та Євангеліє, яким приблизно 250 років. Всі експонати зібрані на території громади, кожен має власну цікаву історію», — додає пані Людмила. Працює музей у селі Кузьминці щодня, вхід для усіх охочих безкоштовний. Екскурсію музеєм проводить місцева вчителька історії. Жителі громади сподіваються таким чином заохотити до їхнього села туристів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати