Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кіно як релігія

26 жовтня, 17:18

Біографія Мішеля Ґондрі сама схожа на сценарій. Майбутній режисер народився і виріс у Версалі в родині рок-фанатів: дід винайшов одну з перших моделей синтезатора, а батько торгував електрогітарами, тож не дивно, що малий Мішель хотів бути винахідником і митцем водночас. Для створеного з друзями рок-гурту в коледжі зафільмував кілька кліпів. Останні мали успіх на телебаченні й зацікавили Бьорк, яка тоді починала сольну кар’єру. Ґондрі зробив для неї найкращі ролики. В рекламно-кліповій індустрії він став не тільки найбільш оплачуваним режисером, а ще й винайшов багато речей, наприклад, уперше застосував технологію морфінгу, потім розтиражовану братами Вачовські у «Матриці». Тому у фільмах Ґондрі завжди надзвичайно цікавий предметний ряд, насичена візуальна мова.

         Сюжет його комедії «Перемотка» — справжня знахідка для кіноманів. Параноїк Джеррі (Джек Блек) при спробі скоїти диверсію на електростанції перетворюється на живий магніт і ненароком стирає всі касети у крамничці відеопрокату Елроя (Денні Гловер), в якій працює його товариш Майк (Мос Деф) і яку в рамках реконструкції кварталу хоче закрити муніципалітет. Аби врятувати становище, двоє телепнів придумують перезняти світові кіногіти: «Мисливці за привидами» і «Король-лев», «Година пік 2» і «Робокоп», «Люди вчорному» і «Шофер місіс Дейзі», «Космічна одіссея 2001» і «Керрі» і все в такому дусі. Виходять хвацькі саморобні короткометражки на 15—20 хвилин, але вони подобаються клієнтам, до крамнички шикуються довжелезні черги. На виверти, до яких Майк, Джеррі та їхні все більш численні однодумці вдаються, перезнімаючи черговий блокбастер, неможливо дивитися без сміху та захвату. Причому кожний виконавець у тому карнавалі — на своєму місці, то і є особливий хист Гондрі: він примудряється знаходити застосування навіть маловідомим виконавцям. Приміром, Блек — актор не сказати б що видатний, а Ґондрі дав йому грати самого себе — неврівноваженого блазня, який прагне стати бодай малобюджетною, але знаменитістю. Варто відзначити й зірку найкращих картин Вуді Аллена — Міа Ферроу в ролі Місс Фалевич.

Але найдужче “Перемотка” підкуповує навіть не феєрверком візуальних знахідок, не дотепними ролями й діалогами — а отою трохи дитячою, наївною, але надзвичайно заразливою і щирою вірою у силу кіна, здатного робити людей добрішими, життя — кращим, а час — слухнянішим.

         І це та віра, якої, здається, бракує більшості кінематографістів.

***

Перемотка / Be Kind Rewind (2008, США-Велика Британія, 101`), режисура, сценарій:  Мішель Ґондрі, оператор:       Еллен Курас, в ролях: Джек Блек, Мос Деф, Денні Гловер, виробництво:  New Line Cinema, Partizan Films, Focus Features.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати