Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шпигунські пристрасті

або нові пригоди віолончеліста?
07 серпня, 14:36

Стало відомо про те, що співробітники ФБР США затримали на початку серпня чотирьох громадян Росії, підозрюваних у відмиванні грошей та шахрайстві. Російське генконсульство в

Нью-Йорку направило запит до ФБР з проханням надати консульський доступ до затриманих. На сайті генконсульства повідомляється, що «в період з 1 до 3 серпня 2018 року

нью-йоркським відділенням Федерального бюро розслідувань США було затримано чотирьох громадян Росії за підозрою у відмиванні грошей та змові з метою шахрайства», причому одного із затриманих «було заарештовано в Бостоні й етаповано до

Нью-Йорка, двоє, як з’ясувалося пізніше за інформацією Федерального бюро в’язниць, перебувають у Лос-Анджелесі, місцезнаходження четвертого з’ясовуємо. Тримаємо ситуацію на особливому контролі».

Оскільки генконсульство так схвильовано, значить, до рук ФБР потрапили якісь дуже непрості росіяни. А ті факти, що їхні імена генконсульство вважає за краще не розкривати, так само як не говориться про те, про які суми відмитих грошей йдеться, можуть вказувати на те, що в Москві до останнього сподівалися вирішити цю проблему з Вашингтоном мирно, без зайвого галасу. Однак цього не могло статися, враховуючи нинішній рівень суспільної уваги в США до передбачуваного російського втручання у хід американських виборів.

Тим паче що після російського запиту ФБР саме оприлюднило імена затриманих росіян, тож простору для таємничої дипломатії не залишилося. Тільки їх виявилося не четверо, а аж п’ять: Максим Суверін, Станіслав Лисицький, Олексій Ливадний, Микола Тупікін та Кирило Дєдусєв. При цьому Суверіна було затримано 30 липня в Бостоні, Лисицького, Ливадного й Тупікіна — 1 серпня, а Дєдусава — 2 серпня. Хто вони такі, на разі залишається загадкою. Зазначу лише, що в двох із них — явно українські прізвища (Лисицький та Ливадний). Також у Москві є бізнесмен Олексій Олександрович Ливадний, керівник 20-ти і засновник 16-ти організацій у сфері судової будівельно-технічної експертизи, та чи його було затримано ФБР чи всього лишень його тезку — зараз сказати не можна.

Як зазначив прес-секретар російської дипмісії в Нью-Йорку Олексій Топольський, співробітники генконсульства у Нью-Йорку можуть відвідати лише тих росіян, які перебувають в їхньому консульському окрузі, щоб ознайомитися з умовами їх утримання у слідчому ізоляторі, дізнатися про їхній стан, самопочуття й поговорити з їхніми адвокатами. Усі затримання було проведено за запитом нью-йоркського відділу ФБР, який на разі ніяк не реагує на російські запити. Можливо, цими днями затриманих намагаються схилити до угоди зі слідством. Російське ж посольство, не отримавши відповіді від ФБР, звернулося із запитом до Держдепартаменту за роз’ясненнями і з проханням прояснити місцезнаходження затриманих. Якщо у справу втрутилося посольство, значить, йдеться про дійсно серйозних людей.

Думаю, що здійснені арешти безпосередньо пов’язані з майбутніми виборами до Конгресу, незалежно від того, що саме інкримінується затриманим росіянам. ФБР важливо створити враження про високий рівень російської кримінальної активності в США. Тут може бути кілька варіантів. Перший із них, і найгірший для Кремля: передбачуване відмивання грошей було пов’язане з фінансуванням російського втручання до американської виборчої системи. Тоді політичні контакти Москви й Вашингтона можуть бути надовго заморожено. Другий варіант, теж для Кремля вельми неприємний, може полягати в тому, що затримані якось пов’язані з заарештованою раніше Марією Бутіною, якій пред’явлено обвинувачення в діяльності як агента іноземного уряду без відповідної реєстрації. Тоді може йтися про розкриття в Америці якоїсь подоби російської шпигунської мережі (мережі агентів впливу) за типом тієї, членів якої булио вислано з США 2010 року, у період правління Барака Обами. Це теж загрожує великим скандалом у російсько-американських відносинах, але все ж не таким масштабним, як у разі доведеного російського втручання в американські вибори. Третій варіант може полягати в тому, що четвірка затриманих росіян просто намагалася відмити значні фінансові кошти, нажиті не цілком чесним шляхом. Великі суми з росіян таким чином наживають тільки ті, хто є близький до «друзів Путіна, не виключаючи й кримінальні угруповання. А те, як оперативно й публічно переймаються їхньою долею російські дипломати в Америці, опосередковано свідчить про те, що так чи інакше, але зв’язок з «кремлівськими» у затриманих існує. І, нарешті, найбезпечніший для Москви четвертий варіант: затримані давно жили в США і займалися якимись шахрайськими схемами суто на американському ґрунті, без будь-якого зв’язку з Росією. Якраз наприкінці липня мін’юст США повідомив, що 25 осіб, серед яких сім росіян, обвинувачуються у великому шахрайстві із продажу автомобілів, причому 6 з 7 росіян перебувають у розшуку. Обвинувачені розміщували фальшиві оголошення про продаж автомобілів, отримували від жертв завдаток і переховувалися. Для цього вони створили підставні фірми. Всього шахраї «нагріли» потерпілих приблизно на 4,5 млн доларів, за російськими мірками — сума зовсім дитяча. Затримання за цією справою пройшли в Нью-Йорку, Флориді та Мічигані. Можна було б навіть припустити, що п’ятеро затриманих якраз із тієї шістки, розшукуваної за автомобільною справою. Однак тоді незрозуміло підвищене занепокоєння російського генконсульства й тим паче посольства з приводу їхнього затримання. Тому радше можна припустити, що Суверін із товаришами проходять за якоюсь іншою справою.

Не можна також виключити, що нинішня акція ФБР — це частина скоординованого наступу низки західних країн на фінансові активи сумнівного походження. Якраз у Данії, яка опирається «Північному потоку-2», Hermitage Capital Білла Браудера звернувся до данської влади з вимогою розслідувати діяльність найбільшого банку країни — Danske Bank, який нібито відмиває незаконні доходи членів родини Володимира Путіна. Через естонську філію Danske Bank нібито пройшло загалом

9 млрд доларів із рахунків в Молдові, Гонконгу та на Кіпрі. А 18 мільйонів осіли в швейцарському відділенні «Газпромбанка» на рахунку панамської офшорної компанії International Media Overseas, що належить одному другу Путіна, віолончелісту Сергію Ролдугіну. Якщо ці звинувачення підтвердяться, нас чекає ще один гучний фінансовий скандал за російської участі.

Борис СОКОЛОВ, професор, Москва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати