Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коронавірус, президент і стурбована громадськість

21 березня, 15:04

Лікарі, письменники, актори і журналісти звернулися з відкритим листом до президента Росії «про екстрені заходи по боротьбі з епідемією коронавирусу в Росії». Серед тих, хто підписали, журналісти Леонід Парфьонов і Ілля Азар, економіст Сергій Гурієв, видавець і громадський діяч Ірина Прохорова, екс-фігурант Московської справи Олексій Міняйло, політолог Валерій Соловей, письменниця Людмила Улицька, лідер групи «Нещасний випадок» Олексій Кортнєв. Медиків і біологів, які підписали лист, треба назвати всіх. Це -голова Альянсу лікарів Анастасія Васильєва, кандидат медичних наук, гастроентеролог Олексій Головенко, лікар-невролог Павло Бранд, педіатр Центру вродженої патології GMS Clinic і медичний популяризатор Федір Катасонов, гематолог, заступник генерального директора Національного медичного дослідницького центру дитячої гематології, онкології та імунології імені Дмитра Рогачова, член-кореспондент РАН Олексій Масчан і молекулярний біолог, науковий журналіст і популяризатор науки Ірина Якутенко. Тут необхідно зазначити, що серед них немає жодного епідеміолога або санітарного лікаря. Тому пропоновані авторами листа заходи почерпнуті головним чином з досвіду зарубіжних країн, яким доводиться боротися з пандемією коронавирусу.

У листі звертається увага президента на те, що «саме зі 100 виявлених випадків можна говорити про початок епідемії, тому що реальне число інфікованих серйозно перевищує офіційні дані, і, в залежності від ефективності тестування, може досягати тисяч або навіть десятків тисяч осіб». Проти цього важко сперечатися, хоча б на рівні звичайного здорового глузду. Автори листа пропонують «направити ресурси в першу чергу на комплекс заходів, які забезпечать повномасштабне тестування, а також підтримають людей під час карантину і зроблять його проходження максимально комфортним і безболісним». Теж звучить розумно, але питання в тому, чи є у держави (а не у Володимира Путіна і його друзів-мільярдерів) відповідні ресурси, так само як і воля використовувати їх найбільш раціональним чином.

У листі підкреслюється, що «карантин необхідно забезпечувати комплексом організаційних, технологічних і фінансових, а не силових рішень». На жаль, добре відомо, що російська влада у вирішенні всіх проблем звикла покладатися на силу. Конкретні ж вимоги авторів листа зводяться до наступного:

- можливість швидко і безкоштовно пройти тест в ізольованому приміщенні в поліклініці, в офісі компанії, що займається медичними аналізами, або вдома;

- дозволити використовувати якісні іноземні тести без сертифікації;

- дозволити приватним медичним організаціям надавати допомогу в боротьбі з епідемією.

Всі ці заходи пропонується здійснити негайно, в зв'язку з чим наводиться приклад Тайваню, який, завдяки масовому проактивному тестуванню, зумів отримати всього 77 інфікованих, незважаючи на інтенсивний пасажиропотік з Китаю. У той же час, автори листа попереджають, що у зв'язку з карантинними заходами не можна «допустити соціального вибуху через втрату росіянами джерел доходу», і необхідно «інформувати громадян про масштаб епідемії і швидкості її поширення в Росії максимально докладно і прозоро», ввести особливі карантинні заходи для осіб з групи ризику, «заборонити проведення будь-яких масових заходів» і, напевно, найголовніше, «відкласти голосування щодо змін до Конституції до зникнення епідеміологічної загрози». Якщо ці і деякі інші медичні, соціальні та економічні заходи, запропоновані в листі, на зразок того, щоб на три місяці звільнити людей, які знаходяться на карантині, від квартплати, платежів по ЖКГ, кредитам, оренді, іпотеці і надати податкові канікули на той самий термін малому бізнесу і ІП, влада, принаймні, готова буде розглянути і деякі, можливо, прийме, то питання про «всенародне голосування» 22 квітня Путін ні з ким обговорювати не буде, і скасовувати його не збирається, хоч чума в Росію прийде! Навпаки, Центрвиборчком тільки но дозволив проводити дострокове «всенародне голосування» за тиждень до 22 квітня, тобто буквально через 3-5 днів після закінчення теперішніх карантинних заходів. Таким чином, голосування 22 квітня остаточно перетвориться на фарс, чого Путін, власне, і домагається. Незалежно від реального числа тих, хто проголосує «проти» або залишиться вдома, відсоток тих, хто проголосував «за», так само як і відсоток явки, будуть задані заздалегідь. Найбільш ймовірні цифри, як мені здається - 70% «за» і явка в 75%. А згодом нехай зводять наклепи! І ніяка епідемія Путіна не зупинить. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков повідомив, що в адміністрації президента звернули увагу на лист, але конкретні рішення переклав на штаб по боротьбі з епідемією, створений урядом. Це гарантує, що врахують тільки якісь технічні, але не політичні побажання стурбованої громадськості.

Валерію Солов'єві, одному з підписантів листа, Генпрокуратура Росії вже погрожує штрафом за фейк про коронавіруси. Таким прокурори вважають його інтерв'ю, опубліковане 16 березня на сайті «Ехо Москви», де стверджується, що «в РФ є близько 1,6 тис. підтверджених випадків смерті людей від коронавирусу від середини січня 2020 року, а кількість інфікованих оцінюється в 130-180 тис.» Тут слід сказати, що цифри Солов'я (не берусь судити, наскільки вони близькі до істини) - це лише оцінка, і, цілком можливо, не їм особисто зроблена. А оцінка сама по собі не може бути фейком. Можна говорити і сперечатися про те, наскільки вона близька до істини, але спочатку вважати її помилковою ніяк не можна, для цього потрібні певні дослідження, для проведення яких якраз і необхідна публікація відповідної оцінки. Проте, редакція «Ехо» поспішила текст інтерв'ю видалити. Зауважу, що повідомлення Росстату про різке зростання захворюваності на пневмонію в Москві, (в січні - на 37% в порівнянні з минулим роком, на 1863 випадки більше - можливо, Соловей в своїй оцінці на ці дані і орієнтувався), змушує сумніватися, що число інфікованих коронавірусом в Росії на момент публікації відкритого листа дійсно становило 199. У фахівців є великі сумніви щодо офіційних даних, які засновані на вибіркових тестах, і які не відповідають дійсності. Та ж Анастасія Васильєва проголошує: «Відчуття, що нам просто брешуть, тому що скоро вибори 22 числа» (точніше - всенародне голосування). А єдину померлу на сьогодні, інфіковану коронавірусом, 79-річну москвичку влада вперто відмовляються вважати жертвою коронавирусу, щоб не псувати статистику. Влада стверджує, що вона померла від тромбу, що відірвався. Неначе тромб не був наслідком ускладнення після коронавирусу! Створюється враження, що влада намагається протриматися будь-якою ціною до 22 квітня, не вводячи суворого карантину за італійським і французьким зразком, з забороною з'являтися на вулицях Москви та інших великих міста. Зрозуміло, що в умовах суворого карантину «всенародне голосування» проводити було б безглуздо. Дай Бог, щоб реальні цифри про кількість інфікованих в Росії виявилися б близькими до офіційних, а не до тих, що оприлюднив Валерій Соловей.

Борис СОКОЛОВ, професор, Москва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати