Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Процес надання Томосу йде небаченими темпами, - Павленко

23 серпня, 14:26
Фото з архіву "Дня"

Питання незалежної церкви є одним із ключових у сфері гуманітарної безпеки, ба більше - національної безпеки. Таку думку висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, передає "Укрінформ".

"Від перших днів перебування на посаді президент Порошенко цьому питанню приділяв надзвичайну увагу, тому що питання незалежної церкви - це одне з ключових у галузі гуманітарної безпеки; навіть більше - національної безпеки як такої. Адже це речі, які дуже серйозно впливають на світобачення людей, на їх відчуття... На жаль, Російська Федерація дуже активно використовує церковний фактор, і ми маємо шукати захисту. Тому на пошук визнання (невизнаних православних церковних юрисдикцій - ред.) були спрямовані серйозні зусилля і на найвищому рівні - президента України, і на робочому рівні. Необхідно було роз'яснювати ситуацію в країні, розвіювати міфи, які нав'язувала російська пропаганда, наводити факти нашого релігійного життя, вказуючи роль російської сторони", - зазначив Павленко.

Він розповів, що Порошенко за свою каденцію зустрічався з румунським патріархом в 2016 році, кілька разів мав зустрічі з Ієрусалимським патріархом, із Сербським патріархом. Сам Павленко за дорученням президента побував на Фанарі, де розташована резиденція Вселенського патріарха, не менше десяти разів.

"Це робота, яка велась роками, - і, як кажуть на Фанарі, "процес досяг зрілості". Я думаю, що ми посприяли розумінню Вселенською патріархією справжньої ситуації і в Україні, і в українсько-російських відносинах, зокрема на тлі подій у світовому православ'ї", - сказав Павленко.

"Процес (надання Томосу, - Ред.), який хоч і швидкий як на церковне життя, але достатньо розважливий порівняно з тим, як би хотілося. Необхідно, щоб на кожному кроці все було зроблено в суворій відповідності до канонів, щоб працювали потрібні комісії, щоб були поінформовані інші церкви, щоб у жодної партії чи групи не було жодних підстав сказати, що зроблено щось не за каноном. А далі - це синодальне рішення, воно приймається більшістю, але підписується всіма членами Синоду Вселенської патріархії, тобто, коли матір-церква прийме рішення, воно вже стане обов'язковим і воно буде тоді сприйматися всіма іншими церквами, і це означатиме, що велика православна спільнота в Україні, яка не бачить себе з російською церквою, буде повернута до всеправославного спілкування". - розповів Павленко.

Читайте також - "УПЦ КП вважають правонаступницею затвердженої в Київській Русі церкви вчетверо більше українців, ніж МП"

Нагадаємо, президент Петро Порошенко 17 квітня 2018 року заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

Наступного дня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП і УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському патріархові Варфоломію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха щодо створення єдиної Помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії українській православній церкві.

У липні Вселенський патріарх Варфоломій оприлюднив звернення, в якому заявив, що кінцевою метою Константинопольської православної церкви є надання українській церкві автокефалії.

Читайте також - "Хрещення Русі має пряме відношення лише до України, - Філарет"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати