Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Юні радіоаматори із 10 областей взяли участь у всеукраїнських змаганнях "Лисоня-100"

29 вересня, 10:31

28 вересня за ініціативи колективної радіостанції Центру дитячої та юнацької творчості Бережанської міськради, пройшли всеукраїнські змагання з радіозв'язку на коротких хвилях "Лисоня-100". Захід присвячений 100-річчю битви Українських Січових Стрільців поблизу Бережан проти військ царської Росії. У змаганнях брали участь близько 30-ти команд радіоаматорів із понад 10 областей України.

– Це були всеукраїнські змагання серед учнівської молоді, серед юнацьких аматорських радіостанцій. По Україні звучали дитячі голоси, надаючи виклик усім юним технікам “Лисоня 100”, – розповідає ініціатор проведення змагань, керівник колективної радіостанції Центру дитячої та юнацької творчості Бережанської міськради Ігор Грицишин. – Суть змагань, які тривали упродовж години, полягає в проведенні якомога більшої кількості радіозв’язків. Ми обмінюємося контрольними номерами між собою, тоді відсилаємо звіти на суддівську колегію, яка визначає переможців.

Як розповідають організатори, мета проведення заходу – поширення інформації про історичну спадщину України та військово-патріотичне виховання молоді, а  також популяризація радіозв’язку на коротких хвилях серед учнівської молоді, активізація роботи колективних та індивідуальних дитячих аматорських радіостанцій і підвищення технічної та операторської майстерності юних радіоспортсменів.

“До змагань долучилися діти з Київської, Херсонської, Полтавської, Дніпропетровської, Донецької, Черкаської, Вінницької, Івано-Франківської та інших областей. З Тернопільщини брала участь одна команда, зокрема – це вихованці Бережанської колективної радіостанції, яка зараз є єдиною дитячою радіостанцією в Тернопільській області”, – зазначає Ігор Грицишин.

Зазначимо, організатором змагань є науково-технічний відділ Центру дитячої та юнацької творчості Бережанської міської ради. Змагання проводяться за сприяння Українського Державного Центру позашкільної освіти. Суддівство змагань здійснює суддівська колегія м.Херсон (головний суддя Олександр Бала, UT7GZ).

Нагадаємо, “День” вже повідомляв,  що з 10 серпня по 10 вересня радіоаматори Бережанської колективної радіостанції та Тернопільський аматорський радіоклуб провели патріотичну акцію з нагоди 100-річчя історичних боїв на Лисоні. Упродовж місяця акцію проводили: з Бережан – Ігор Грицишин, Микола Бабич, Михайло Сивак, отець Василь Мізюк, який є радіоаматором. Юра Назар (Тернопіль), Богдан Олійник (Чортків), президент Тернопільського аматорського радіоклубу Борис Чиж і радіоаматор з Тернополя Микола Рокіцький. За підсумками заходу, в рамках цьогорічної акції, завдяки ентузіастам на чолі із Ігорем Степановичем Грицишиним та за допомогою позивного сигналу, про героїчний бій Українських Січових Стрільців проти російської армії дізналися радіоаматори 110 країн світу. Загалом було зафіксовано понад 3 тисячі радіозв’язків або радіоконтактів. Прийшли вже підтвердження з Англії, Німеччини, Франції та інших країн.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тернопіль

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати