Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дні «Дня» в Одесі

112 шкіл отримають книжки з нашої бібліотеки завдяки відповідальній позиції місцевого бізнесмена
21 березня, 18:43
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

...Один штрих. У 2006 році третьокурсник Одеського національного університету Іван Капсамун за підказкою викладача «прогуляв» лекцію, щоб потрапити на зустріч із головним редактором газети «День» Ларисою Івшиною в бібліотеці імені Горького. А у березні 2016-го він повертається в Одесу вже як редактор відділу політики щоденної всеукраїнської газети «День», упорядник важливої для української журналістики книги про новітню історію України «Котел, або Справа без терміну давності». Це був шлях великого навчання. Який став реальним соціальним ліфтом. Якби такі ліфти працювали по всій країні, ми мали б, очевидно, уже якісно інше суспільство. Це штрих, який багато говорить і про саму газету, і про її стосунки з читачами.

Із 24 березня на Одесу чекає насичена інтелектуальна програма: зустрічі з головним редактором газети Ларисою Івшиною та журналістами видання, дискусії про українську історію та сьогодення і, звичайно, фотовиставка «День-2015». «Це довгоочікувана зустріч. І бесіди з редактором, і фотовиставка, і бібліотека «Дня» показують одеситам необхідність читати про те, що відбувається за межами Одеси, іншими очима, — вважає заступник голови Одеської обласної державної адміністрації з гуманітарних питань Соломія БОБРОВСЬКА. — «День» несе чітку державницьку і проукраїнську позицію. Маю надію, що інформаційний вакуум області все ж таки заповниться адекватними, свіжими думками про те, що відбувається в Україні і за її межами. Я хочу наголосити, що у наших ЗМІ бракує державницької позиції. В Одеській області надзвичайно складна ситуація — це прикордоння, впливає близькість ПМР...». Соломія Бобровська передплачує «День» і щоранку переглядає видання за робочим столом. «Для мене принципово, щоб газета була в ОДА»,    — говорить заступниця губернатора. Вона також рекомендує одеситам глянцевий додаток до газети «Маршрут №1», книгу «Україна Incognita» і серію книг «Підривна література».

«НОВІТНЯ ІСТОРІЯ: ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ»

Уже в четвер одесити матимуть можливість поспілкуватися з головним редактором «Дня» Ларисою Івшиною в межах дискусії на тему: «Новітня історія: переосмислення», що розпочнеться о 19:00 в Impact Hub Odessa (вул. Грецька, 1-А). Під час зустрічі буде представлено публіцистичний триптих Бібліотеки газети «День» за участі авторів Івана Капсамуна та Валентина Торби («Котел, або Справа без терміну давності», «Я — свідок. Записки з окупованого Луганська», «Катастрофа і Тріумф. Історії українських Героїв»). Команда «Дня» розповість, як можна використовувати журналістські шанси і які є форми цікавої співпраці з газетою..

«Відкрита дискусія про переосмислення новітньої історії — своєрідне запрошення до конструктивного діалогу, який стосується кожного, кому не байдуже сучасне і майбутнє України. Ми живемо у період криз і водночас змін на усіх рівнях. В який бік поверне історія країни — залежить від кожного з нас. Щоб зрозуміти, куди рухатись, важливо визначити відправну точку на системі координат під назвою «Історія України»,       — переконана Дар’я ДЯДЕНКО, учасниця Літньої школи журналістики «Дня»-2015. — Газета «День» задає ці координати: щорічна фотовиставка — це погляд українців через об’єктив на те, що відбувається навколо. Такий варіант альтернативного підручника з новітньої історії дає інше уявлення про події та справжнє життя українців: за кожною фотографією стоїть жива людина зі своїми почуттями, переживаннями та надією».

«КОМАНДА «Дня» ЗМУШУЄ І СПОНУКАЄ БУТИ В ТОНУСІ. ОДЕСИТАМ СЬОГОДНІ ЦЕ ВЕЛЬМИ НЕОБХІДНО...»

«День» є зразком якісного видання, а публікації журналістів газети — це той матеріал, з яким постійно працюють і студенти, і викладачі. Зокрема, у дослідницькій діяльності та фаховій підготовці. Минулого року двоє наших студентів брали участь у Літній школі журналістики, яку проводить «День», — розповідає Олена ІВАНОВА, декан факультету журналістики, реклами та видавничої справи ОНУ ім. І. Мечникова.

Тому 25 березня відбудеться новий діалог. Об 11.00 в новому корпусі Одеського національного університету імені І. Мечникова (Французький бульвар 24/26, 2 поверх, ауд. 202) Лариса Івшина та журналісти «Дня» поспілкуються зі студентами та освітянами, всі охочі також зможуть ознайомитися з книжковими новинками редакції. «Дискусія з головним редактором Ларисою Івшиною важлива для наших студентів, бо горизонт очікування журналіста формується зокрема через спілкування з ключовими фігурами медіа-простору, тими, хто визначає характер інформаційної діяльності на рівні країни, — переконана Олена Іванова. — Журналісти здатні суттєво впливати на формування еліти суспільства, зокрема перетворюючи інформаційний простір на дискусійну платформу. А для цього громадськості потрібні знання щодо суспільно важливих тем. Книги з Бібліотеки «Дня» розширюють уявлення людей, тим самим провокуючи дискусії. Аби відчувати себе не периферією, а центром культурного життя, Одеса має реагувати своєю присутністю і своїми враженнями, коментарями на професійну фіксацію українського сьогодення, яке дуже швидко стає історією. А фотовиставка   — це одна з наймасштабніших ініціатив газети, яка щороку збирає світлини кращих фотографів, щоб відобразити, чим жила країна протягом року та дати відповідь: в який бік збирається рухатися в майбутньому».

«Усі проекти газети — це якісні продукти. Таких на сучасному медіаринку наразі не так і багато. Журналісти видання на чолі з редактором виконують усі покладені на них суспільством завдання, і навіть більше, — розповідає старший викладач факультету журналістики, реклами та видавничої справи ОНУ ім. І. Мечникова Світлана БОНДАР. — Переконана, що якби газету читало хоча б 40% дорослого населення країни, життя було б принципово іншим. Адже видання неодноразово попереджало про ті події, які сьогодні переживаємо. До думки фахівців і експертів газети «День» варто дослухатися. Причому поради, які лунають зі сторінок книг, це, зазвичай, не готові рішення, а набагато важливіше — запрошення до осмислення подій. Тексти журналістів, як вишукані шедеври кулінарного мистецтва для тих, хто харчується у фастфудах. Команда «Дня» змушує і спонукає бути в тонусі. А одеситам сьогодні це вельми необхідно, адже загроза над містом ще висить. І тільки спільними зусиллями ми зможемо виграти у цій боротьбі».

«УЧАСТЬ В АКЦІЯХ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ПОШИРЕННЯМ ЗНАНЬ, — ОБОВ’ЯЗОК КОЖНОГО БІЗНЕСМЕНА»

Фотовиставка «День»-2015 вже встигла побувати у Києві, Миколаєві, Харкові та Дніпропетровську. 25 березня — її відкриття в Одесі. О 15.00 в Одеському музеї західного та східного мистецтва (вул. Пушкінська, 9) одеситам представлять найкращі світлини з Міжнародного фотоконкурсу «Дня», який проводиться вже 17 років. Цьогорічна експозиція працюватиме до 3 квітня.

Член правління «Фонду сприяння ініціативам газети «День» в Одесі і директор ТОВ «Аквавіта» Тетяна ЮРКОВА називає фотовиставку своїм улюбленим проектом «Дня». «Останні політичні і суспільні події консолідували українців. Сьогодні Одеса стала патріотичним містом. З’ясувалося, що Україна — це один суспільний простір. Цьогорічна фотовиставка допомагає будувати цей єдиний простір для всіх регіонів і прошарків суспільства. Вона дає різноманітну картинку сьогоднішнього життя, — розповідає пані Тетяна. — Чудово, якби наступного року можна було влаштувати фотовиставку в Ізмаїлі. Але над цим треба працювати, бо зараз ніхто не займається вихованням і розвитком регіону. «День» — єдина газета, яка стурбована консолідацією суспільства і підвищенням його рівня. Видання проводить дуже важливу роботу».

Під час відкриття фотовиставки відбудеться важлива акція, до якої варто долучатися, —  «Подаруй Бібліотеку «Дня» рідній школі». Генеральний директор компанії «Бруклін-Київ» Юрій ГУБАНКОВ передасть набори книг усім 112 (!) школам Одеси та придбає ще три на дарування друзям. Можна сказати, почалися «інтелектуальні перегони» — нещодавно за сприяння міського голови Дніпропетровська було придбано редакційні книги для 161 школи міста на Дніпрі. Ось та сфера, де варто підтримувати дух змагальності!

Особливо важливі книги з новітньої історії, котрі «День» випустив минулого року, а також історичний фоліант «Повернення в Царгород» стали бестселерами. Їхній тираж уже розійшовся — буквально за півроку. Тож маєте шанс долучитися до перевидання! Звертайтеся за телефоном (044)303-96-21 або пишіть на e-mail: [email protected] та заходьте на сторінку: http://www.day.kiev.ua/uk/library/books/povernennya-v-cargorod-poperednye-zamovlennya

«Знання — це сила. Важливо знати історію та правдиву інформацію про події, що відбуваються сьогодні, щоб не дати себе обманути. А школярам складніше, ніж дорослим відрізнити правду від викривленої інформації. Саме тому вони мають читати книги Бібліотеки «Дня»,  — вважає Юрій Губанков. — У жодного іншого видання я не бачив подібних акцій. Наша компанія і раніше підтримувала ініціативи «Дня», засновувала номінації на фотовиставці, наприклад, «Краща фотографія моря». Я вважаю, що участь у подібних акціях, пов’язаних з поширенням знань,         — це обов’язок кожного бізнесмена».    

Тож, шановні одесити, нотуйте час і місце. Не пропустіть, щоб не пошкодувати!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати