Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Аромат змістовного спілкування

Уже кілька років в одній з бібліотек Херсона діє молодіжна літературна кав’ярня
08 лютого, 15:38
ВЕЧІР У ЛІТЕРАТУРНІЙ КАВ’ЯРНІ — НАГОДА ПОЗНАЙОМИТИСЯ З НЕПЕРЕСІЧНИМИ ЗНАВЦЯМИ МУЗИКИ, ЖИВОПИСУ, ЛІТЕРАТУРИ ТА ІНШИХ ВИДІВ МИСТЕЦТВА Й ПЕРЕЙНЯТИСЯ ЇХНІМ НАТХНЕННЯМ / ФОТО З АРХІВУ МОЛОДІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ КАВ’ЯРНІ «ЛітTERRa»

Сьогодні в Херсоні працюють десятки затишних ресторанів і кафе, де полюбляють відпочивати городяни. Ці заклади «змагаються» в асортименті страв і напоїв, однак лише деякі піклуються не тільки про задоволення фізичного голоду своїх відвідувачів, а й про їхні духовні потреби і загальнокультурний розвиток. У цьому плані унікальним для міста є проект молодіжної літературної кав’ярні «ЛітТЕRRА» (літературна територія), яка вже третій рік поспіль кожного останнього четверга місяця гостинно відкриває двері для своїх завсідників.

Кав’ярня функціонує при Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Бориса Лавреньова, читальний зал якої став традиційним місцем зустрічі любителів літератури, музики, кіномистецтва, живопису, танців у поєднанні з вишуканим смаком чорного напою. Прикметно, що саме громадська ініціатива стала двигуном цього проекту. Літературна кав’ярня тримається на бажанні молоді відпочивати не в клубах чи «генделиках», а в колі розумних і цікавих людей. Тож невипадково місцем таких зустрічей стала бібліотека ім. Б. Лавреньова, яка, за вимогами сучасного світу, вже є не просто будинком із книжками, що припадають пилом, а справжнім осередком культури та новітніх технологій.

— Ми прагнули створити місце у книгозбірні, куди молодь може прийти і поспілкуватися на хвилюючі теми сьогодення за філіжанкою ароматної кави, обмінятися думками та враженнями про культурні й музичні новинки, події суспільного життя чи просто відпочити у затишній атмосфері, — говорить господиня кав’ярні Юлія Коваль. — За майже три роки існування проекту значно розширилося коло обговорюваних тем, з’явилися нові рубрики та обличчя. Сьогодні ми відомі не лише на Херсонщині, а й за її межами: про нас говорять на Львівщині, у Києві та Вінниці, в Криму та Луганську. А цьогоріч «ЛітTERRA» визнана кращим читацьким об’єднанням за результатами конкурсу Херсонської філії Української бібліотечної асоціації.

Окрім того, що кожна нова зустріч у кав’ярні є тематичною (фантастична література, рок-музика, новорічні свята, студентство тощо), у «ЛітTERRi» є постійні рубрики: «Творчий автограф», «Цікаво про каву», «Книжка до кави», «Читання по колу», «Ювілейна сторінка», «Музичний сюрприз». Завсідників також приваблює нагода познайомитися з цікавими та неординарними особистостями у рубриці «Спеціальний гість». Так, протягом цих років гостями «ЛітTERRи» були письменник і художник, лауреат Шевченківської премії Анатолій Кичинський, поет і журналіст Валерій Кулик, літературознавець Ярослав Голобородько, фотохудожник Юрій Бойченко, художник Олександр Тепляков, колективи та солісти Херсонського музичного училища, місцеві рок-гурти, арт-об’єднання і, звичайно ж, талановита молодь, яка представляла товаришам свої творіння. В бібліотеці малювали шаржі, проводили майстер-класи з сальси, візажу, дизайну, написання сонетів, ворожіння. Одна з останніх зустрічей, наприклад, була присвячена краєзнавству. Тож спеціальним гостем був експерт міжнародного проекту з реформування та розвитку музеїв «Новий дух культури» Сергій Дяченко. Він розповідав про архітектурні багатства нашого краю, занедбаний стан, у якому вони перебувають через відсутність догляду. А незабаром у кав’ярні планується практикувати онлайн-спілкування з відомими українськими письменниками за допомогою Skype. Наразі збирають пропозиції постійних відвідувачів щодо можливих кандидатур відеокавування.

Та й інших планів на майбутнє, як зізнається Юлія Коваль, не бракує. Їх допомагають будувати самі літтерранці (саме так постійних відвідувачів літературної кав’ярні якось влучно нарік голова ХОСПУ Василь Загороднюк, який, до речі, також не пропускає жодної зустрічі у бібліотеці).

— Наша активна молодь, а це члени «Молодої Просвіти», студенти херсонських вузів та старшокласники, постійно пропонує нові теми та ідеї для культурного відпочинку в стінах бібліотеки, — зізнається господиня. — У найближчих планах — проведення казкової та музичної зустрічей, хочемо також провести «Ніч у бібліотеці». А ще чекаємо на нових друзів з дніпропетровського літоб’єднання «Простір».

Своїми враженнями від постійної участі в організації молодіжної літературної кав’ярні з «Днем» поділилася і голова місцевої «Молодої Просвіти» Наталія Кудрявченко.

— «ЛітTERRA» для мене — справжній осередок музи. Лише дві години на місяць, але як багато вони дають творчій людині для саморозвитку! — говорить Наталя. — Це поштовх до дії. Але найприємніше — це розуміння того, що у твоєму місті є молодь, небайдужа до духовних цінностей, яка прагне долучатись до культурних заходів, читає гарні книжки, ходить до театру, на виставки художників та фотохудожників. Організатори «ЛітTERRи» поєднують усі аспекти культурного життя Херсона (і не тільки) в одному форматі — якісного спілкування за чашечкою кави, де кожен може як почерпнути щось нове, так і виступити — поділитись своїми доробками з іншими. За майже три роки існування кав’ярні вона стала вже досить вагомим фактором у житті активу Херсона, зростає кількість нових друзів, гостей. І це не дивно, адже на зібраннях завжди панує чудова атмосфера затишку, якогось духовного піднесення. Я останнім часом, на жаль, стала рідко писати. Проте якщо муза приходить — то обов’язково після «ЛітTERRи». Отримую на наших зібраннях величезний заряд позитиву, яким хочеться ділитися з іншими! Щирість, духовність, спілкування, творчість в усіх її проявах — це і є «ЛітTERRA»!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати