Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бізнесмени – воїнам

Київський центр зайнятості почав використовувати формат World Cafe, щоб допомогти учасникам АТО, які хочуть відкрити власну справу
21 вересня, 10:17

Допомогу надаватимуть від стадії виникнення ідеї до реалізації бізнес-проекту. Почали із 20 бійців, які стоять на обліку в центрі зайнятості та виявили бажання мати власну справу. Серед них ті, що вже були приватними підприємцями, і ті, що мають ідею чи готовий бізнес-план. Задум полягає в тому, що успішні люди, котрі вже зробили кар’єру, діляться своїми секретами успіху: обговорюють з майбутніми бізнесменами питання фінансування власної справи на стартовому етапі, розкривають різноманітні аспекти відкриття власного бізнесу, консультують у питаннях реєстрації та реструктуризації власної справи, навчають бізнес-плануванню тощо. Основне — допомогти сформувати у бійців АТО активну життєву позицію, показати перспективи професійної самореалізації. Першими учасниками програми стали 20 демобілізованих бійців АТО.

«Працевлаштування учасників АТО — важка справа: люди приходять з війни надірвані, з ранами в серці. Через своє підвищене відчуття справедливості вони дуже часто не можуть повернутися в колектив, де працювали раніше... Ми пропонуємо їм відкрити власну справу за допомогою таких тренінгів у форматі World Cafe — це перша подібна ініціатива в Україні, — акцентує директор Київського міського центру зайнятості Віктор СУХОМЛИН. — Сьогодні у нас є програма надання одноразової грошової допомоги на відкриття бізнесу учасникам АТО, і її розмір коливається від 30 до 50 тисяч гривень. Зрозуміло, що цих коштів замало, тож ми задумалися, як можемо допомогти цим хлопцям. Вирішили, що треба підтримати їх методично. На таких зустрічах відомі бізнесмени розповідатимуть, як стартувати: ми запросили людей, котрі активно розвивають свій бізнес і готові поділися технологіями успіху. Хочемо об’єднати зусилля, щоб, починаючи власну справу, учасники АТО могли не тільки працевлаштувати себе і своїх друзів та побратимів, а й стати успішними бізнесменами й заробляти кошти на свої ідеї. Також ми залучили до роботи банк — плануємо виробити спеціальну програму пільгового кредитування. Плюс — допомога у питаннях, які стосуються бухгалтерського обліку, та юридична підтримка, адже при відкритті власної справи завжди виникає багато питань.

Доброволець Віталій Брилицький повернувся з-під Донецька у квітні цього року, де воював рік і чотири місяці. Поліграфіст за освітою, закінчив Київський політехнічний інститут. Розповідає, що досі не зміг адаптуватися до мирного життя: психологічно важко і йому, і дружині, і дітям. Але діяти треба, тому вирішив, що вже час подумати про майбутній бізнес.

«Коли почалася війна, я за короткий час позбувся фірми, оскільки пішов воювати. Написав заяву, щоб стати добровольцем. Довго не брали, бо у мене — троє дітей... До того понад десять років працював у поліграфії, створював бізнес з нуля. Зараз стоїть питання: повертатись назад в поліграфію чи починати спочатку, відкривати щось, пов’язане з поліграфією. Адже багато чого змінилося, і те, що раніше користувалося попитом, відходить... Треба шукати сучасні ніші. У мене є ідеї, я почав прораховувати, але поки не складається  фінансово. Але це — інше питання, бо зараз важлива технологія відкриття справи і кінцева мета», — ділиться учасник АТО Віталій БРИЛИЦЬКИЙ.

Ініціатори проекту кажуть, що нова програма обов’язково розвиватиметься, і пропонують зацікавленим особам ставати її інвесторами. Наразі у Київському міському центрі зайнятості існує ідея співпраці з Програмою розвитку ООН, яка  допомагає переселенцям, і з посольствами. Подібні зустрічі відбуватимуться раз на два місяці, робота відповідальна й масштабна, оскільки нині на обліку в КМЦЗ стоїть 1400 бійців АТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати