Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чільне місце – мальованій мисці

Вінницька майстриня представила сотню виробів зі старовинними подільськими мотивами
14 вересня, 15:25

У світлиці Вінницького обласного центру народної творчості розгорнулася виставка кераміки знаної у Вінниці майстрині Вікторії НІКОЛАЄВОЇ. У експозиції «За мотивами подільських мисок... з глибини землі» представлено 124 вироби, сотня з них — це керамічні миски, які розмальовані за старовинними подільськими мотивами. Майстриня представила давні способи розпису барських, шаргородських, бережанських, смотрицьких, дибинецьких та бубнівських мисок. Також представила зразки старовинних баньок, горщиків та глечиків.

«У народній спадщині подільського гончарства мальована миска посідає чільне місце, бо саме розписування мисок проявило повною мірою художній геній Поділля, — розповідає мистецтвознавець Володимир ТИТАРЕНКО. — На жаль, двадцяте століття стало для етнічного культури українців жахливим періодом тотального геноциду, виміри якого не піддаються загальним нормам людяності. Свідомі діячі мистецтва в нинішній Україні розуміють нагальну потребу повернути до життя втрачені духовні скарби. Сміливо відношу до таких і Вікторію Ніколаєву, яка щиро опановує споконвічні канони і норми етнічної культури народу. Майстриня тільки на початку своєї мистецької дороги, але вона вже має в своєму активі доволі вагомі здобутки».

«У доробку майстрині чимало унікальних речей, але на цій виставці вона вирішила представити саме зразки стародавніх виробів, зокрема мисок, які вона відтворює і яким дає друге життя. До нашого часу дійшли унікальні артефакти часів трипільського чи скіфського періодів, рушники та писанки різних часів — все це дає майстрині широке поле для роздумів та творчих пошуків, — коментує провідний методист із виставкової діяльності Вінницького обласного центру народної творчості Сергій БУГАЙ. — Відвідувачам буде цікаво ознайомитися зі зразками кераміки, яка характеризує Бережани (Тернопільської області), Смотрич (Хмельницької області), Бар, Шаргород та село Бубнівку (Вінницької області). Для шанувальників свого таланту майстриня представила оригінальні авторські роботи».

Вінниччина здавна славилася своїми гончарними осередками і такими знаними гончарами, як брати Герасименки, Іван Гончар та Олексій Луцишин. Загалом нині в області гончарством займаються понад 40 майстрів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати