Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чого бояться кияни?

Паркан довкола Павлівського скверу міська влада пояснює стартом капітального ремонту
25 квітня, 16:41
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Днями актриса та режисерка Катерина Степанкова повідомила на своїй сторінці у Facebook, що Павлівський сквер на розі вулиць Гоголівської та Володимира Винниченка протягом літа закриють на реконструкцію, а наразі територію загородили парканом. «Я пам’ятаю реконструкцію фонтана на Львівській площі, де над парканом потроху почала з’являтися будівля нинішньої BILLA (мережевий супермаркет. — Авт.). Де ще так вміють реконструювати фонтани? То уявіть, люди добрі, що вони зроблять із нашим Павлівським парком! 2013-го вже йшли розмови про реконструкцію, а потім після Майдану хороші люди зупинили будівництво на його території! Аж ось знов!!! Рятуйте!!!» —  емоційно прокоментувала ситуацію Катерина Степанкова.

За Павлівський сквер та прилеглі території місцеві мешканці борються близько десяти років. Поруч знаходиться санаторій «Салют», котрий місто кілька років тому віддало забудовнику і який зараз активісти намагаються повернути у комунальну власність. Трохи вище — Обсерваторна гірка, розташовану на ній Астрономічну обсерваторію Київського національного університету імені Тараса Шевченка поки ніхто не чіпає, але дирекція час від час отримує пропозиції від будівельних лобістів. Нижче від «Салюту» компанія, котру пов’язують з Володимиром Сівковичем, планувала зводити багатоповерхівку, якраз зазіхаючи на територію скверу. Два роки тому мешканцям вдалось зупинити початок будівництва.

ПРИВАТИЗАЦІЯ ГРОМАДСЬКОГО ПРОСТОРУ — ЯК ПРАКТИКА

З огляду на розташування зеленої зони практично у центрі міста, будь-які ремонти та паркани довкола насторожують. Адже Київ має сумний досвід перетворень, коли громадський простір ставав приватним. Реконструкція фонтана на Львівській площі, згадана Катериною Степанковою, обернулася скандалом. 2008 року його загородили парканом і повісили плакат з оголошенням, що там буде проводитись ремонт. Але замість цього фонтан демонтували, і тепер тут стоїть триповерховий торговельний центр.

На вулиці Богдана Хмельницького, 58, розташовується столітній велотрек, зараз місто проводить його реконструкцію — у принципі, цього і просили активісти. Але передусім наполягали на оновленні велосипедного полотна, але аж ніяк не на будівництві у центрі велотреку підземного паркінгу, як це запланувала міська влада.

Або ж ситуація, що трапилась торік у березні: фонтан на Контрактовій площі біля пам’ятника Петру Сагайдачному уночі обгородили парканом. Нібито для термінового демонтажу бруківки та реконструкції. Ці роз’яснення мерія давала вже після того, як обурені місцеві активісти повалили огорожу, щоб перешкодити будівельникам.

ОХОРОННИЙ СТАТУС ПІД ЗАГРОЗОЮ

Наразі місто планує масштабну реконструкцію у Павлівському сквері. Наміри, на перший погляд, хороші: влада хоче створити тут сучасний екопарк, оновити покриття доріжок, встановити вуличні меблі, сучасну дренажну систему, а також облаштувати місце для літніх кінопоказів, дитячий і спортивний майданчики, ролердром. Розробила проект реконструкції команда Dreamdesign, котра перемогла в конкурсі від Шевченківської районної державної адміністрації на кращу концепцію оновлення скверу. На проект місто виділяє п’ять мільйонів гривень. Та є свої «але».

«Радикальна зміна іміджу скверу дещо непокоїть. Адже є його історичний вигляд, він під охороною, — зазначила Аліна Артюх, активістка ініціативної групи за збереження Павлівського скверу та Обсерваторної гірки. — Ми вже мали одну пропозицію радикальної реконструкції від компанії «Віта» із запланованою вирубкою частини дерев якраз там, де можливо зробити під’їзд під будівництво Володимира Сівковича. Обпалившись на молоці, дмухаєш на воду. Втім, гадаю, ліпше перестрахуватися. Бо якщо історичний вигляд скверу кардинально зміниться, його можуть вивести з реєстру пам’яток».

Сквер був зведений ще у 1905—1909 роках, а 2007 року за рішенням Кабінету Міністрів України квартал між вулицями Гоголівською, Винниченка та Обсерваторною набув статусу історико-культурного заповідника. У сквері ростуть реліктові дуби, клени, тополі, рідкісні осики та каштани. І масштабна реконструкція справді ставить під загрозу охоронний статус цього зеленого острівця.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати