Чому хворіють молоді?
Що варто, а що не варто їстиОдні лікарі стверджують, що всі хвороби — від нервів, інші — що від неправильного харчування. Але істина, як правило, посередині. Для людини важливо все: які продукти вона вживає, в який час, в якому настрої, в яких кількостях. Адже наше здоров’я напряму залежить від харчування, а харчування — від місця, де ми живемо. Лікарі б’ють на сполох: «хвороби цивілізації» — цукровий діабет, ожиріння, артеросклероз, серцево-судинні захворювання, гіпертонія, алкоголізм, рання імпотенція — вже давно перестали бути проблемами літніх людей. Нині організм молодих людей надзвичайно швидко «зношується»: забруднюється шлаками, виснажується нервово. Майже удвічі швидше! Тож здоров’я людини — проблема не лише медична, вона стала настільки суспільно важливою, що обійти її стороною неможливо.
І ПОВНІ, І ГОЛОДНІ
Лікарі люблять порівнювати харчування сучасної людини з харчуванням людини, яка жила сотні років тому. Але це навіть не смішно. Тоді всі продукти були натуральними, вирощеними в екологічно чистих умовах, натомість більшість тих продуктів, які споживаємо ми (особливо це стосується жителів великих міст) — модифіковані, рафіновані, вирощені в парниках. Наші ґрунти виснажені, вода отруєна, тож продукти, крім того, що стають небезпечними для здоров’я, втрачають енергетичну цінність: вміст корисних речовин — мінералів, вітамінів, мікро- і макроелементів дуже знижений.
Складається така ситуація: ми купуємо все, що пропонує ринок. Вживаємо калорійну їжу для підтримання життєдіяльності організму, начебто наїдаємося, але організму катастрофічно не вистачає вітамінів, мінералів, дієтичних волокон, жирних кислот. Встановлено, що харчовий раціон людини повинен включати близько 600 речовин. Приблизно 96% з них повинні мати певні лікувальні властивості. Їх нам не вистачає, й звідси — «хвороби цивілізації». Найгірше те, що вороття назад немає: ми ніколи вже не виростимо таких самих за складом поживних речовин яблук, буряків, м’яса тощо, які люди їли 100 років тому.
ЦУКОР, КРОХМАЛ, ЖИРНЕ М’ЯСО — ПЕРШІ ВОРОГИ
Лікар Ірина Гріненко, яка вже не перший рік організовує Всеукраїнський фестиваль «Мудрість природи», першим ворогом людини і особливо — дитини, вважає рафінований цукор:
— Якби у якоїсь іншої речовини було стільки протипоказань, як у цукру, його би вже давно оголосили отрутою, — цитує кандидат технічних наук одного американського виробника цукру. — Особливо небезпечний цукор для дитини, адже у зрілому віці він може спровокувати алкоголізм. Мова — не лише про цукор, цукерки, шоколад. Йдеться й про газовану воду, чіпси, сухарики тощо. Все це — вуглеводи, які дають дитині додаткову енергію. Дитячий організм до цього швидко звикає, починає «лінуватися», а потім перестає виробляти енергію самостійно. Але «підживлення» вимагає... У зрілому ж віці горілка виконую ту ж функцію, що цукор в дитячому.
Науковці та лікарі сходяться на тому, що цукор не лише провокує діабет, алкоголізм та багато інших захворювань, а й вбиває святе святих — імунітет. До речі, за словами доктора хімічних наук, професор кафедри фармакології та ботаніки Національного медичного університету ім. Богомольця Ніни Максютіної, 92% українців має знижений імунітет. Винний в тому і Чорнобиль, але неправильне харчування — один з основних чинників.
— В нашому університеті щороку приводиться інформація, скільки померло людей, — зітхає Ніна Максютіна. — Торік у нас не стало 17 студентів! Боюся, що ця картина є характерна не лише для нашого вузу. Чому? Тому що, на жаль, в сучасних молодих людей зашлакованість організму виникає не після 40 років, а на 20 років раніше. І винне в тому неправильне харчування.
На її думку, нам слід обмежити вживання продуктів багатих на крохмал (білий хліб, картопля), глюкозу (цукор), консервів, а також культивованих та парникових овочів.
МУДРІСТЬ ПРИРОДИ
Тим не менше, виходи із ситуації є. Якщо наші вишні вже ніколи не будуть вишнями на 100%, то лікарі рядять вживати біологічно активні речовини, які б доповнювали щоденний раціон. Ставлення до цих речовин неоднозначне, але в першу чергу слід розібратися, про що йде мова.
— Найближчий до нас — рослинний світ. Більшого друга людина не має, — переконана Ніна Максютіна, яка не одне десятиліття вивчає лікарські рослини. — Не обов’язково «витягувати» з рослини якусь одну речовину, краще — якщо це комплекс речовин. Якщо біологічно активні добавки вживати правильно і регулярно, то вони можуть знизити кількість захворювань, пов’язаних із старінням на 80%, цукрового діабету — і артриту — на 50%, хвороб серця — на 25%, органів зору — на 20%. Але не слід забувати, що біологічно активні речовини — не панацея від усіх захворювань, а постійна компенсація до їжі.
Найкращий приклад біологічно активної речовини — квітковий пилок. Переконайтеся у геніальності природи: ось цвіте квітка, бджола на лапках переносить пилок до вулика, пасічник робить так, аби бджола його залишила у відведеному місці. Біологічно активна речовина готова! Із статевої квітки природа дарує людині безцінний продукт: якщо наш організм щодня має потребу у 24 мікроелементах, то у пилку є 23, крім цього він має всі необхідні вітаміни, мінерали та активні речовини. І його робить не людина, а сама природа.
Теж стосується інших продуктів бджільництва: маточного молочка, яке дуже корисне для людей похилого віку, бо зберігає енергію та дає сили; перги, яка незамінна при лікуванні шлунково-кишкового тракту (дисбактеріоз проходить на третій день); натурального антибіотика прополісу, який проявляє протимікробну дію проти більш як 100 видів бактерій, грибків та вірусів. До речі, Японія виробляє по кілька тонн маточного молочка на рік, в той час як Україна — 100 кілограмів.
БУТИ ЧАСТИНОЮ ПРИРОДИ АБО... ЗАГИНУТИ
Нині світ повертається до вивчення лікарських рослин, складовою яких є інулін — полімер, який надзвичайно добре впливає на імунну систему людини. Він входить до відомих нам топінамбуру, лопуха, часнику, артишоків. А загалом в світі існує понад три тисячі рослин, в яких міститься інулін.
— 80% нашої імунної системи знаходиться в кишечнику, тож від його функціонування залежить все наше здоров’я, — застерігає лікар та науковець Роман Грушецький. — Інулін в першу чергу впливає на мікрофлору кишечника. Ви б бачили, які зміни відбуваються в здоров’ї людей, які його вживають! Нормалізується діяльність шлунку, знижується рівень цукру в крові, відбувається очищення судин від склеротичних бляшок (це профілактика інсультів, інфарктів та гангрен), очищується кров, виводяться токсини... У нас вихід не великий: або гармонійно зливатися з природою, грамотно брати від неї все, що вона дає, або хворіти та помирати.
Крім інуліну вчені багато уваги приділяють ще одній біологічно активній речовині — пектину. Пектин — це природній очищувач організму, тобто, сорбент. Він вибірково зв’язує шкідливі речовини та виводить їх з організму, а також омолоджує організм, є сильним антиоксидантом, попереджує виникнення онкологічних захворювань. Кандидат хімічних наук Павло Демченко вважає, що в цій галузі в Україні рівень наукових пошуків набагато вищий, ніж у сусідів і наводить такі факти:
— В Україні діють три наукові школи, які займаються розробками сорбентів. Наукову школу ні заснувати, ні вигадати неможливо. Вона може лише народитися. Так, наша сумська школа зробила найкраще у світі активоване вугілля. Здавалося б: де б нам вже щось знаходити, в чім конкурувати — у вугіллі? Але факт залишається фактом...
ЛІКБЕЗ ДЛЯ ВСІХ
Коли людина володіє якимись знаннями, може комусь допомогти і не робить цього — це її обтяжує. Тож вчені порадилися і вирішили привчати людей до думки й звички бути здоровими. Аби трохи поінформувати українську громадськість, наші вчені, лікарі та виробники лікарсько-профілактичних препаратів вирішили провести в Києві Тиждень здорового харчування «Мудрість природи». Він проходитиме з 24 листопада по 1 грудня. Його організатор та ініціатор — громадська організація «Екологія і здоров’я» — обіцяє, що на ній бажаючі зможуть ознайомитися з існуючими «продуктами здоров’я» (і придбати їх), почути нові перспективні розробки, а також ще раз почути про необхідність правильного харчування. Просвітництво — завдання не з легких, але благородне, зрештою, вигідне для всіх.