Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дешевше... уникнути коронавірусу

Експерти радять уряду розбудовувати мережу високотехнологічних регіональних лабораторій
14 лютого, 11:06

Експерти вважають, що сьогодні в Україні потрібно створити мережу регіональних лабораторій, щоби забезпечити їхню роботу на випадок потрапляння коронавірусу 2019-nCov в Україну. Вони кажуть, що викликом для української системи охорони здоров’я є розрізненість роботи медзакладів, лабораторій. Створити таку в Україні — не просто, але вкрай важливо. Також — налагодити ланцюжок роботи — від встановлення діагнозу до супроводу людини після одужання.

«В Україні слід побудувати національну мережу діагностичних лабораторій. В  Україні немає можливостей побудувати їх у кожному регіоні, але вірним рішенням буде створення регіональних лабораторій та оснащення їх необхідними потужностями. Навіть багаті країни ідуть на таке рішення, — вважає інфекціоніст, керівник Українського протичумного інституту Сергій ПОЗНЯКОВ. — Ми повинні звернути увагу на досвід китайців, бо вони змогли швидко налагодити діагностику і роботу для створення в майбутньому вакцин. Цей досвід дуже важливий для нас. За десять днів змогли підготувати дві лікарні на півтори тисячі осіб. Це — феноменально. Більшість країн вважають, що слід створили загальні діагностичні системи, бо далеко не кожна країна може виготовляти сучасні діагностичні системи. Великі виробники бережуть своє реноме і випускають якісні препарати. В Україні є певна база для створення певних тест-систем, але ця справа дуже серйозна, копітка, так що більшість країн ідуть шляхом закупівлі рекомендованих засобів».

На думку фахівців, також в Україні має бути розроблена і розвинута система логістики доставлення біоматеріалів до лабораторій.

«Це питання стратегічної безпеки — потрібно підтримувати національних логістичних операторів, щоб вони могли якісно це робити. Що стосується засобів захисту, то це — неофіційно, але кожен головний лікар уже отримав пропозицію щодо перепродажу тих масок і респіраторів, який вони мали. Проблема в тому, що зараз у світі — шалений на них попит: у три-чотири рази підвищуються ціни, їх скуповують. І якщо в Україну прийде коронавірус, то може виявитися, що необхідних масок уже немає в наявності, бо їх усі скупили. На це слід звернути увагу, аби не виникла проблема», — вважає інфекціоніст, директор Revival Institute for Future Вадим АРІСТОВ.

За його словами, в Україні поширена думка, що ВООЗ все контролює, але якщо подивитися на їхні заяви, вони кажуть, що кожна країна має своїх експертів, які повинні вирішувати, що робити. Тому слід об’єднувати експертів, покращувати комунікацію між регіонами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати