Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Качки – проти багатоповерхівок

Київрада досі сумнівається, чи потрібні місту Совські озера
26 червня, 10:46

Чому не можна будувати на озерах? Місцеві жителі прекрасно знають відповідь на це запитання, бо щовесни підгодовують качок, які влітку приводять до воріт їхніх приватних садиб каченяток. А ще люди фотографують черепах, ходять сюди на риболовлю і, попри занедбаність Совських озер, вважають їх окрасою Голосіївського району Києва. Збудувати тут понад 20 висоток із об’єктами соціальної інфраструктури означає поставити на водоймах хрест. Ніби все зрозуміло, але депутати Київради ніяк не визначаться, чи потрібні ставки столиці.

ПРИБИРАННЯ ЧИ ЗНИЩЕННЯ?

Щоб краще розібратися в проблемі, постійна комісія Київради з питань екологічної політики минулого тижня провела виїзне засідання на території нижнього каскаду Совських озер, саме ця територія сьогодні під загрозою знищення. Нагадаємо, понад 19 гектарів цих земель ще з 2008 року перебувають у оренді ТОВ «Господарник». Однак орендар абсолютно не опікується територією, хоча за умовами договору упродовж трьох років тут мав з’явитися торговельно-розважальний центр із рекреаційною зоною. Сьогодні «Господарник» просуває проект будівництва винятково житлового комплексу.

Виїзне засідання екологічної комісії минуло доволі гаряче (це засвідчують відео, викладені у соцмережі активістами). На порядку денному були дві ініціативи: одна щодо збереження Совських озер, друга — нібито облагородження території в комплексі з забудовою. Про останню доповідав представник ініціативної групи Руслан Гончаров. Саме він зареєстрував петицію на сайті Київради про екологічну катастрофу на озерах і негайний порятунок водойм, який по суті означає їх забудову. Ця петиція дуже швидко набрала 11 тисяч голосів, її вже підтримали депутати Київради.

Місцевих жителів Руслан Гончаров питав, хіба вони не хочуть мати хорошу соціальну інфраструктуру, адже поряд немає ані аптеки, ані великого магазину, ані школи, ані поліклініки. Активісти нарікали — хіба все це треба будувати саме на озерах? Дискусія точилась на тлі пишних дерев, каченят, що перебігають стежку між кущами, рибалки, який хизується уловом, додаючи, що риба в озерах дуже хороша.

Паралельно люди в зелених жилетках із логотипом громадської організації «Сучасні Совки» вишукували недоліки, мовляв, і шприци валяються, і сміття не скрізь прибрано, і каналізаційні стоки в озера виведені. Але з усім цим можна навести лад. Не обов’язково засипати озера та ставити на них багатоповерхові «свічки».

КАТАСТРОФИ НЕ ПОБАЧИЛИ

ГО «Сучасні Совки» підтримує забудову озер. Активіст Максим Юр’єв розповів, як її представники поширювали по району свою газету з рекламою детального плану території, де також ідеться про будівництво багатоповерхівок. А потім ще й роздавали її депутатам на одному з засідань екологічної комісії. При цьому активісти начебто не знають, чия газета та чиїм коштом надрукована.

На фейсбук-сторінці організації «Сучасні Совки» результати виїзного засідання описали просто як катастрофу: «Члени комісії перебували в шоковому стані від побачених реалій жахливого стану ставків. ГО «Сучасні Совки» передала лабораторні дослідження СЕС Голосіївського району. За результатами досліджень даної території, в повітрі був виявлений концентрат аміаку, який перевищує норму в 3,2 разу, також вода отруєна кишковою паличкою та іншими видами інфекцій, що являє собою небезпечну загрозу організму людини та підтверджує факт екологічної катастрофи».

Але депутати катастрофи не побачили. Один із членів комісії, Олексій Новіков, зазначив, що тут справжня краса, а розповіді про страшенний сморід і неможливість порятунку озер — міфи. Тільки місто поки не має повноважень наводити тут лад, оскільки договір оренди з ТОВ «Господарник» не розірвано. Чомусь депутати не підтримали такий проект рішення, що виносився на голосування екологічної комісії. Натомість є всі шанси зробити це завдяки позову прокуратури, яка в інтересах міста вимагає від суду таки розірвати договір оренди з «Господарником».

НЕДОБРОСОВІСНИЙ «ГОСПОДАРНИК»

На виїзне засідання прийшов представник компанії-орендаря. Громаді він представився коротко — «Олексій», та швидко взявся пояснювати в гучномовець свої плани: «КМДА провела інвестиційний конкурс, щоб за рахунок інвестора створити певну рекреаційну зону. Компанія «Господарник» його виграла. За умовами конкурсу тут буде на дев’яти гектарах торговельно-розважальний центр та ще на десяти гектарах рекреаційна зона. 2009-го ми цей договір підписали і почали готувати проект будівництва ТРЦ із паркінгом. Нашими партнерами були іноземні компанії, але через економічну кризу втілити плани вони не змогли. З ними ми розірвали договір 2012-го та почали самостійно рухатися до реалізації цього проекту. Чому нічого не робиться? Бо ми повинні розпочати будівельні роботи, після чого буде реконструкція мереж, а це все не так просто, бо не йшлося в умовах інвестиційного конкурсу про те, щоб створити просто парк, це низка заходів щодо будівництва та реконструкції території. Плюс соціальна інфраструктура — школа, три дитсадки».

«То, де буде сам парк?» — запитувала громада. На схемах, які демонстрував пан Олексій, було видно, що парком вважатиметься прибудинкова територія. А що має бути на нижньому каскаді озер за генеральним планом міста до 2020 року? Підкажемо пану Олексію відповідь — зелена зона.

«КОМІСІЮ ЗІРВАЛИ «ТІТУШКИ»

У цілому депутати провели на водоймах кілька годин, почули різні точки зору та... відклали засідання на 27 червня. «Депутати пройшли майже всю територію ставків, побачили часткову занедбаність, що свідчить про бездіяльність і невиконання умов договору оренди земельної ділянки недобропорядним орендарем. Також депутати на власні очі побачили красу і гармонію вже існуючого природного парку, — описує фінал зустрічі голова громадської ради Голосіївської районної державної адміністрації Олександр Юрченко. — Коли дійшло до голосування і «тітушки» Ігоря Баленка (депутата Київради, який є одним із власників ТОВ «Господарник». — Авт.) побачили, що депутатський корпус хоче підтримати громаду, почали зривати комісію і хамити депутатам і місцевим мешканцям».

Схема з використанням «тітушок» уже апробована на інших засіданнях комісії та на громадських слуханнях щодо долі озер. Часто ці агресивні люди навіть не знають, про що йдеться. Активісти вважають, що членів комісії таким чином вводять у оману та просто затягують час.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати