Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

01 липня, 00:00

Вінницька область: сальмонельоз у 25 людей

Протягом 25 — 26 червня внаслідок уживання неякісних продуктів харчування на випускному вечорі, на якому були присутні 80 чоловік із сіл Оленівка та Нова Григорівка Могилів-Подільського району, до інфекційного відділення Центральної райлікарні з діагнозом сальмонельоз були госпіталізовані 38 осіб, у тому числі 14 дітей. Станом на 30 червня на лікуванні залишаються 25 людей, із них 9 дітей, виписані 13, у тому числі 5 дітей. Перебіг захворювання госпіталізованих — середнього ступеня важкості. В осередку занедужання фахівцями районної та обласної СЕС проводиться комплекс протиепідемічних та санітарно-гігієнічних заходів, повідомляє прес-служба МНС України.

Не той нині водій

Більше ніж утричі виріс показник аварійності серед водіїв пасажирських автобусів Донецької області. У першому кварталі поточного року в регіоні зросла й питома вага ДТП з вини осіб, які керували транспортом без посвідчення водія або мали досвід водіння менш як два роки. За даними облДАІ, сьогодні кожна шоста автопригода в області відбувається з вини пішоходів, а кожна третя — з вини водіїв індивідуального транспорту. Одна з причин полягає в тому, що в спеціалізованих навчальних закладах, де навчають водіїв, різко впав рівень підготовки. Занепокоєння викликає й рівень технічної підготовки самого транспорту. Наприклад, під час перевірки більше ніж 12,5 тис. одиниць транспорту й 200 перевізників, були визнані несправними й забороненими для експлуатації майже 1,5 тис. одиниць транспорту, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Доганяємо пивну Європу, знаючи міру

Споживання пива в Україні впевнено наближається до євростандартів. У 2003 році українець у середньому випивав 28 літрів пива на рік, у 2004 — вже 34 літри, а минулого року — до 39—50 літрів. Але Європа все одно пиво любить більше. Німець у середньому за рік випиває 144 літри пива, чех — 167, а поляк — 72. Медики дійшли висновку, що пиво корисне, тільки треба знати міру. На другому Міжнародному симпозіумі «Пиво і здоров’я» в Брюсселі було представлено нові докази позитивного впливу помірного споживання пива на здоров’я. Зокрема вчені знайшли підтвердження того, що пиво виводить із організму канцерогенні речовини і знижує ризик захворювання на рак. Тетяна Воробйова, провідний науковий співробітник українського Інституту гігієни та медичної екології підкреслює: «Пиво — абсолютно натуральний продукт, помірне споживання якого позитивно впливає на людський організм. Цей напій постачає в організм вітаміни груп В1, В2, С (аскорбінової кислоти), лимонної кислоти тощо. До речі, донедавна саме пивні дріжджі пропонувалися у вітчизняних аптеках як лікувальний засіб при різних інфекційних хворобах, цукровому діабеті, фурункульозі, хворобах шкіри». Учені стверджують, що пиво — єдиний алкогольний напій з хмелевою гіркотою, яка стимулює виділення шлункового соку і знешкоджує небажані алкогольні ефекти. А екстрактивні речовини хмелю мають заспокійливу, болезаспокійливу і навіть дезинфікуючу дію. Пиво може бути досить дієвою альтернативою міцним алкогольним напоям. А це важливо при досить високій алкоголізації суспільства. За даними Міністерства охорони здоров’я України, у 2004 році кількість хворих на хронічний алкоголізм у країні порівняно з 1995 роком зменшилася майже на 80 тис. чоловік, або ж на 15%. «Головне — не зловживати пивом, так само і будь-якими іншими напоями або продуктами харчування», — радить Тетяна Воробйова. За нормами Асоціації пивоварних компаній Європи помірним (підкреслюємо, для дорослих здорових людей!) є споживання трьох-чотирьох келихів пива місткістю 0.33л. Наркологи-практики говорять простіше: «Допустима доза пива це та, яка не п’янить», повідомляє Ольга КРЮКОВА. .

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати