Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Либідь може стати візитівкою Києва»

За прикладом Сеула активісти вперто перетворюють загнану в колектор річку на сучасне місце відпочинку
03 лютого, 13:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Активність та оптимізм ініціативної групи «Либідь Є» захоплює. Коли майже два роки тому «День» познайомився з її представниками, чесно, у втілення їхньої мети — оживити загнану в бетон річку Либідь — вірилося слабко. Десятиліттями річка протікає в колекторі, вода забруднена стоками настільки, що експерти вважають її ледь не зоною екологічного лиха. Колись судноплавна річка з десятками приток абсолютно не приваблювала киян як місце відпочинку.

Створення тут паркової зони для сімейного відпочинку, поява арт-кафе на набережній та очищення води здавалось швидше фантастикою, ніж реальністю. Утім, інколи приємно визнавати свої помилки. За час нашого знайомства активісти досягли чималих успіхів.

ЛОКАЦІЯ ЗНАЙОМСТВ І ВИДОВИЩ

Передусім вони прибрали та облагородили частину набережної на вулиці Фізкультурній, 30 поблизу станції метро «Олімпійська». Звідти стартувала сама ініціатива зі ствердною назвою «Либідь Є». Саме тут «День» познайомився з автором проекту, архітектором Семеном Поломаним, і його партнером Віталієм Даниленком. Зараз активісти офіційно зареєстрували громадську організацію, команда виросла до п’яти-шести осіб, десятки волонтерів готові за потреби долучитись до масових заходів.

Місцина на Фізкультурній особлива. Безхатьки полюбляють її більше, ніж художники, та ентузіасти намагаються переламати тенденцію. На бетонних плитах набережної замість сміття з’явились вишиті рушники та полотно для твістеру, звісно, намальовані. Згодом додались дерев’яні лавиці з горщиками для квітів. Важливо було не просто наситити простір якимись предметами, а заманити сюди киян, щоб їм кортіло посидіти тут з друзями, погомоніти за чашкою кави, спланувати з родиною майбутній відпочинок. І це не все.

«Разом з Німецьким культурним центром у Києві та журналом «Хмарочос» ми зібрали кошти на облаштування ділянки на Фізкультурній, 30. Планується поставити лавочки, зробити охайніший спуск, відремонтувати ліхтарі, які зараз не світять, та полагодити каналізаційні люки, — захоплено розповідає активіст проекту «Либідь Є» Віталій Даниленко. — Цю роботу важко назвати екологічною та видовищною, але вона необхідна. Зараз наш підрядник шукає необхідне обладнання за найменшу ціну, плануємо до березня це здійснити».

«ПІДТРИМКА КИЯН ЗРОСЛА»

Сьогодні найбільшим здобутком ініціативна група вважає участь у громадському проекті «Бюджет міських ініціатив». Якщо ідея активістів переможе, її профінансує місто. А плани вражаючі. Локація проекту — річкове русло вздовж вулиці Борщагівської, поблизу Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Широка і чиста річка з зеленими берегами, гарна набережна зі спортмайданчиком і сквером, десятки киян, які гуляють місциною, — таким бачать автори ідеї нинішній пустир біля Либеді, що має перетворитись на 900 метрів повноцінної набережної.

«Планується зробити вільний доступ до річки, чого нині немає, зробити її потік природнішим, встановити спеціальну систему очищення води. Ми сподіваємось, що така можливість, як «Бюджет міських ініціатив», у цьому допоможе. Адже якщо переможе наш проект, він потрапить до міської цільової програми розвитку Києва, також будуть виділені кошти, близько мільйона гривень, на розробку необхідної документації, без якої зміни неможливі», — додає Віталій.

Навіть якщо не вдасться перемогти у цьому проекті, волонтери планують долучатись до подібних конкурсів надалі, відчуваючи потенціал. З перемогою вони отримають кошти для втілення задумів. Бо наразі найбільша проблема — саме фінансування. За словами Віталія Даниленка, хоч вони і зареєстрували громадську організацію, перераховувати кошти на її рахунки бізнесмени — ні зарубіжні, ні вітчизняні — не поспішають.

«Але ми налаштовані оптимістично. Ця справа потрібна, думаємо, у нас все вдасться, — продовжує активіст. — Адже підтримка киян сильно зросла. Один із критеріїв — це кількість прихильників у Facebook, а їх близько двох тисяч. Люди цікавляться, пропонують ідеї, запитують про проект».

МАЛЕНЬКІ КРОКИ ДО ВЕЛИКОГО ВІДРОДЖЕННЯ

Про інтерес до Либеді свідчить підтримка петиції, зареєстрованої наприкінці 2015 року щодо якнайшвидшого відновлення річкової екосистеми. За неї проголосувало понад 10 тисяч містян. Після розгляду петиції депутатами Київради навіть створили спеціальну робочу групу, котра мала б зайнятись очищенням річки. Так, столичний міський голова Віталій Кличко доручив комісії перевірити всі автомийки та СТО, які розташовані уздовж русла та забруднюють воду своїми скидами, а також інвентаризувати всі несанкціоновані підключення до каналізаційної системи уздовж Либеді.

На жаль, від цього чистішою річка не стала. Як зауважує Віталій Даниленко, чиновники з ними співпрацюють, але суто на паперовому рівні. Проте активісти ні в якому разі не опускають рук. Впевнено ідуть вперед, і це справді надихає.

«Наша глобальна мета — змінити ставлення людей до міського простору та оновити Либідь. Крім того, у «Бюджеті міських ініціатив» ми планували облаштувати ділянку в Голосіївському районі, біля торгово-розважального центру Ocean Plaza. Крок за кроком займатимемося маленькими ділянками, доки не відродимо всю річку. Либідь може бути не проблемою, а візитівкою Києва», — переконаний Віталій.

Можливо, за кілька років про дивовижне відродження Либеді складатимуть легенди, як про річку Чон-гі-чун у Сеулі, котра зі стічної канави перетворилась на повноводну річку з сучасною набережною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати