Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Параолімпійці готові нас надихати

Україна представлятиме одну з найсильніших світових команд на іграх у Лондоні
29 травня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Менш ніж за 100 днів у Лондоні, одразу після Олімпійських ігор, відбудеться відкриття ХIV літніх Параолімпійських ігор, котрі триватимуть із 29 серпня до 9 вересня. Україна, яка з кожними змаганнями показує дедалі кращі результати, також готується до спортивного свята. Нагадаємо, чотири роки тому в Пекіні Національна параолімпійська збірна України у складі 124 осіб стала четвертою у світі в загальному командному заліку після лідерів — команд Китаю, Великобританії та США, залишивши позаду всі держави Європи і світу (2004 року Україна посіла 6-те місце, 2000-го — 35-те, 1996-го — 44-те). На Параолімпіаді в Пекіні сенсаційно високим результатом української збірної стали 74 медалі: 24 золоті, 18 срібних та 32 бронзові. Сьогодні президент Національного параолімпійського комітету України Валерій Сушкевич каже, що він уже має свої розрахунки щодо медалей на Параолімпіаді-2012, але говорити про це ще зарано.

«Надихаючи покоління» — це слоган Параолімпіади-2012 у Лондоні. Ідея в тому, що люди з обмеженими можливостями здатні досягати в житті більшого ніж здорові люди та окриляти нас своїми перемогами. Великобританія — це батьківщина параолімпійського руху, де вперше прозвучала ідея спорту для інвалідів, ідея рівних можливостей. Тут нині максимально забезпечено рівні можливості для людей з інвалідністю, і саме посол Великобританії в Україні запропонував ініціативу проанонсувати суспільству, яке чекає на футбольний чемпіонат Європи, спортивне свято, котре відбудеться за ним.

— 2012 року Олімпійські та Параолімпійські ігри будуть інтегровані в один процес. При цьому доступ для людей з обмеженими можливостями буде найкращий — такий, якого досі ще не було. Це стосується всіх видів транспорту, в тому числі спеціального транспорту. Наприклад, курсуватимуть спеціальні автобуси, які перевозитимуть по п’ять-шість осіб на візках у будь-який час. Крім того, зараз по всій Британії готуються волонтери — аби допомагати пересуватися людям з інвалідністю, — сказав посол Великобританії в Україні Лі Тернер.

Також, за словами експерта з питань розмаїття та інклюзивності Саймона Мінті (Великобританія), очікується, що Параолімпійські ігри відвідає 250 тисяч осіб, із них 8% — це люди з обмеженими можливостями. Загалом у змаганнях мають узяти участь 4200 атлетів зі 160 країн світу, які протягом 11 днів у 20 видах спорту розігруватимуть 471 медаль. Крім того, організатори звертають увагу на те, що цього року на Параолімпіаді буде присутня рекордна кількість ЗМІ — понад шість тисяч, а в продаж надійде півтора мільйона квитків.

За попередніми прогнозами Національного параолімпійського комітету, участь у змаганнях візьмуть 150 українських атлетів. Як повідомила прес-служба комітету, в такому разі наша збірна на Параолімпійських іграх стане найчисленнішою за всю історію своєї участі. Українські спортсмени змагатимуться у 12 видах спорту: легкій атлетиці, плаванні, фехтуванні на візках, стрільбі з лука, футболі (спортсмени з ДЦП), стрільбі кульовій, настільному тенісі, волейболі сидячи (жінки) тощо. Дебютним видом спорту для української команди стане велоспорт. Зараз у доробку параолімпійської збірної — 75 ліцензій (102 спортсмени), але це ще не остаточно: наразі триває комплектація в таких видах спорту, як легка атлетика і плавання, в яких традиційно представлено найбільше спортсменів. Практично всі навчально-тренувальні збори з підготовки спортсменів-інвалідів до Параолімпійських ігор проводяться в «Національному центрі параолімпійської та дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів» в Євпаторії та в Західному реабілітаційно-спортивному центрі Львівської області.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати