Післясвяткове меню
Сьогодні, 25 квітня, світ відзначає Мирний День вегетаріанства
Саме слово «мирний» заспокоює: ніхто нікому не насаджуватиме ідеологію харчування, хоча б тому що саме насилля суперечить ідеї вегетаріанства. Тема вегетаріанства наповнена міфами і упередженнями. Вже помітили, що чиєсь веганство та вегетаріанство не рідко викликає в людей (особливо – близьких) такі ж гострі емоції, як тема політики чи мови. Чому? Вегетаріанці відповідають: тому що зміна харчування змінює життя. Дуже гарно це показано у документальному фільму «Бути Френком», у якому головний герой змусив себе на 42 дні стати веганом (вірніше – життя і хвороби змусили).
В одній публікації важко розібратися у всіх тонкощах вегетаріанського способу життя (а це саме спосіб життя, а не лише кухня), але розібратися в акцентах та принципах харчування можна спробувати. До речі, такої ідеї притримуються й організатори Фестивалю вегетаріанської кухні, який відбудеться у Львові 27 квітня.
Треба нагадати, що вегетаріанство є трьох видів: лакто-ово-вегетаріанці не їдять м’яса та риби; лакто-вегетаріанці до того ж не їдять яєць; вегани виключають всю їжу тваринного походження. Перший міф щодо вегетаріанців – це фізично ослаблені люди, тому що на «траві» довго не протримаєшся. Вегетаріанці дадуть таку відповідь: якісна вегетаріанська їжа – це високоенергетична, високо вуглеводна, дуже масляниста їжа.
Наступний міф – що вегетаріанцям не вистачає білка, і це, начебто, погано впливає на діяльність мозку. А квасоля, сочевиця, цвітна капуста, сир, молоко, горіхи, рис, горох, практично все насіння – соняшник, гарбуз, кунжут, мак? Інша справа, що ці продукти треба постійно мати вдома, цікавитися приготуванням страв з них. Якщо ж іще згадаємо, що Альберт Ейнштейн, Леонардо да Вінчі, зрештою й наш сучасник – засновник соціальної мережі «ВКонтакте» Павло Дуров – вегетаріанці, то питання про розумові здібності тут відпадає.
Ще один міф: вегетаріанцям не вистачає поживних речовин. Але покладіть на ваги м’ясо та яйця, а з іншого боку – всі сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, ягоди, крупи, зелень, горіхи, кисло-молочні продукти, то навіть по кількості й різноманітності продукти рослинного походження в рази переважать продукти тваринного походження.
Наступний міф пов’язаний із вживанням риби. Мовляв, у рибі містяться необхідний людському організму йод, фосфор та жирні кислоти, які більше ніде в природі не зустрічаються. Вегетаріанці так не вважають: як і м’ясо, рибу вони замінюють продуктами, багатими білками – бобовими та високожирними горіхами. Також не забувають про морську капусту. А пророщене зерно? Це джерело вуглеводів та вітамінів групи А і В, таких мікроелементів, як залізо, калій, йод, цинк, хром, кальцій, фолієвої кислоти, а білок, який дає пророщена пшениця, має весь набір амінокислот.
– М’ясо ми вживаємо для того, щоб поповнити наш організм будівельним матеріалом – білком. Риба містить фосфор, який також необхідний для формування кісткової тканин в організмі, для роботи мозку, – говорить лікар-нутриціолог, керівник проекту «Просто здорово By» Олеся БЕВАЛЬКЕВИЧ. – Єдиний час, коли ми повинні вживати м’ясо та рибу – обід. Тому що в цей час ці продукти найкраще переварюються: зранку у нас ще немає достатньо енергії, переварити цей «важкий» продукт, оскільки м’ясо залишається в нашому шлунку 6-7 годин, риба – до 4-х годин. З тих же причин дуже не рекомендую вживати м’ясо та рибу увечері: коли тіло займає горизонтальну позицію, всі процеси в організмі різко сповільнюються, в тому числі й процес травлення. З’ївши увечері м’ясо, ви отримуєте готові токсини. Раджу вживати м’ясо з великою кількістю свіжих овочів та зелені. Тому що свіжі продукти місять ензими (ферменти), які є тільки в живих овочах та фруктах. Ензими відповідають за те, щоб вашу їжу розщепити, вони відповідають за процеси її засвоєння її, за процеси очищення організму… Я би радила їсти невеличкий кусочок м’яса з горою зелені та свіжих овочів. Взагалі дорослий організм вже не потребує тих білків, які є в тваринному м’ясі – які необхідні дитячому організму. Тому дорослим я б радила відмовитися від м’яса на користь риби.
Хочеться зачепити й морально-етичний та психологічни момент вегетаріанства та м’ясоїдення. Багато відомих людей відмовилися від вживання м’яса тому, що мясоїдству передують страждання тварини.
– Все живе і неживе має своє поле, є носієм певної інформації. Коли вбивають тварину, в її торсіонному полі записується інформація, пов’язана із вбивством. Ця інформація потім потрапляє в організм людини, яка з’їдає м’ясо. Так само вона негативно впливає на наше поле, коли ми носимо шкіряні речі, – пояснює академік Міжнародної академії Біоенерготехнології ЮНЕСКО Анатолій ПАВЛЕНКО.
«Навіть лікарі-матеріалісти можуть це пояснити – з матеріалістичних позицій, які є більш зрозумілими для пересічної людини.
– Кістки тварин накопичують дуже багато шкідливого матеріалу, в тому числі, такі важкі метали, як стронцій, цезій. Кісткова тканина містить дуже багато токсинів. Коли ми готуємо бульйон, все це виварюється, і потрапляє до нас на стіл… Тому я категорично не раджу вживати м’ясні бульйони, – говорить Олеся БИВАЛЬКЕВИЧ .
Навіть прийнявши рішення здорово харчуватися і відмовившись частково від м’яса, багато людей скаржаться та не, що постійно почуваються голодними. Фахівці кажуть, що це голод – психологічний. Тому що легше відмовитися від вживання м’яса, ніж від звички думати, що найкраще насичуватися саме ним.
– Людина не приходить на світ, щоб стати вегетаріанцем, м’ясоїдом чи сироїдом. Людина хоче стати щасливою. Їжа дає можливість підтримувати організм, задовольняти свої органи відчуття, щоб реалізувати своє внутрішнє «Я». В силу попереднього досвіду, знань та звичок ми вибираємо ту чи іншу їжу. Коли в нас з’являється бажання щось з’їсти, ми можемо говорити про те, що в нас є апетити. Що ми хочемо задовольнити, коли в нас з’являється апетит? Аюрведа каже, що в нас є 5 органів відчуттів, і коли людина вибирає ту чи іншу їжу, вона в першу чергу насичує ці відчуття, – вважає невропатолог, лікар Аюрведичної клініки Віктор МАЦИШИН. – Але в особливість нашого регіону в тому, що в такому кліматі травлення в людей ослаблене (нам потрібно довго жувати, допомагаючи організму переробляти цю їжу). М’ясна їжа потребує додаткової глибокої переробки. Відмова від тваринної їжі посилює травлення, а коли люди вживають сиру їжу, то система травлення стає сильнішою. Аюрведа не забороняє м’ясо, рибу та яйця. Просто вона каже, що це їжа важка і її потрібно вживати в обід.
Лікарі й практикуючі вегетаріанці застерігають від різкої відмови від м’яса. Крім шкоди це нічого не принесе. Якщо ви не впевнені в тому, що робити – не робіть. Похмурий, роздратований, голодний вегетаріанець – це антиреклама всіх ідей вегетаріанства. Найкраща ж порада для тих, хто поки що їсть м’ясо – дотримуватися «золотої середини». Також дуже корисно робити один день в тиждень «розвантажувальний» день – просто побути на овочах чи фруктах. Головне, щоб від того ніхто не постраждав. Бо це суперечить принципам вегетаріанства.
Author
Оксана МиколюкРубрика
Суспільство