Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Полтавські безпритульні тварини теж «хочуть додому»

Громадські активісти міста не лише прилаштовують тварин, а борються за належне утримання чотирилапих і встановлення відповідальності за жорстоке ставлення до них
06 вересня, 00:00
ПІД ЧАС АКЦІЇ «ХОЧУ ДОДОМУ!» ПОЛТАВСЬКІ ХУДОЖНИКИ РОБИЛИ ФЕЙС-АРТ УСІМ ОХОЧИМ, «ПЕРЕВТІЛЮЮЧИ» ЇХ У ТВАРИН / ФОТО НАДАНЕ ПОЛТАВСЬКОЮ ОБЛАСНОЮ ЗООЗАХИСНОЮ БЛАГОДІЙНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ «ПРАВО НА ЖИТТЯ»

Полтавська обласна зоозахисна благодійна організація «Право на життя» постала на базі неформального об’єднання людей, котрі намагаються привернути увагу громадськості до гуманного вирішення проблеми безпритульних тварин. Усе почалося чотири роки тому, коли одна з активісток Анжела Ломанова після досвіду волонтерської роботи в Молодіжній лізі захисту тварин в Києві, де дівчина навчалася в університеті, вирішила ініціювати щось подібне в рідній Полтаві. Вона створила групу в соціальній мережі, де спілкувалися охочі допомогти чотирилапим.

«Як виявилося, таких людей немало. Об’єднавшись і обмінюючись можливостями, можна зробити більше, ніж кожен окремо, — говорить голова правління громадської організації «Право на життя» Анжела ЛОМАНОВА. — За чотири роки ця група виросла в офіційну організацію й тепер ефективно працює — рятуємо, лікуємо, прилаштовуємо в добрі руки, допомагаємо знаходити загублених тварин...»

До своїх здобутків полтавські зоозахисники зараховують конструктивний діалог із міською радою, адже під час ухвалення Програми регулювання чисельності безпритульних тварин на 2012 — 2016 рр. вдалося наполягли на виключенні з неї положень, що передбачали соціальну евтаназію чотирилапих, зауважує координатор по зв’язках із громадськістю Ольга Жуковська. Нині активісти «Права на життя» порушують питання про створення в місті майданчиків для вигулу собак, належне утримання чотирилапих і встановлення відповідальності за жорстоке ставлення до них. Відповідний законопроект, розроблений за участю зоозахисників, поданий у Верховну Раду народним депутатом України, полтавцем Миколою Кульчинським.

Одним із провідних напрямів діяльності зоозахисного руху в Полтаві є проведення акцій «Хочу додому!», що мають на меті знайти добрих господарів для безпритульних тварин. Активісти намагаються зробити кожну подію унікальною. Так, у липні цього року полтавські художники робили фейс-арт усім охочим, «перевтілюючи» їх у тварин, а в серпні організація «Право на захист» провела конкурс дитячих малюнків, переможця якого визначать за результатами голосування в соціальних мережах, зазначає арт-координатор акцій Аліна Руденко.

Як розповідають зоозахисники, під час їхніх заходів люди, звісно, масово не забирають додому песиків і котиків, але прилаштувати в середньому трьох — п’ятьох тварин їм удається. Та не лише цим фактом обмежується людська допомога чотирилапим, адже кожен може пожертвувати певну суму коштів, що підуть на утримання безпритульних (до речі, осторонь проблеми не стоять і полтавські ветеринарні клініки, які надають допомогу на пільгових умовах). Крім того, учасники руху постійно співпрацюють із місцевими мас-медіа, з екранів і сторінок яких закликають взяти додому тварин. Також вони мають амбітний план створити в Полтаві центр стерилізації та повноцінний притулок для тварин, оскільки нинішній пункт перетримки не може прихистити всіх собак і котів, яких, за підрахунками комунальників, нараховується 9 —15 тисяч і котрі теж мають право на життя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати