Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Посольство Вселенського патріарха в Україні

23 травня, 00:00

У патріаршій резиденції в Києві відбулася зустріч патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета з делегацією Вселенського Константинопольського патріархату — митрополитом Галльським Еммануїлом, генеральним секретарем Синоду Вселенського Патріархату архімандритом Елпідофором і протоієреєм Василієм. Під час зустрічі патріарх Філарет виклав делегації Вселенського патріархату позицію УПЦ Київського патріархату з основних проблемних питань Української церкви, а також відповів на запитання, які ставили гості. Як уже повідомлялося, делегація Вселенського патріархату здійснює свій візит в Україну на запрошення Президента Віктора Ющенка.

З боку України у зустрічі взяли участь ректор Київської православної богословської академії архієпископ Переяслав- Хмельницький Димитрій Рудюк, секретар патріарха архімандрит Єпіфаній та прес-секретар Київської патріархії архімандрит Євстратій. На зустрічі також були присутні заступник глави Секретаріату Президента України Юрій Богуцький, відповідальний працівник Секретаріату Андрій Ткачук та інші. Під час зустрічі патріарх Філарет висловив готовність УПЦ КП до конструктивного діалогу з Константинопольським патріархатом: «Ми готові до діалогу, якщо він вестиме до утворення в Україні єдиної помісної і автокефальної Української православної церкви», — сказав патріарх Філарет.

Митрополит Еммануїл підкреслив, що метою візиту константинопольської делегації є ознайомлення з життям Української церкви та її проблемами. За його словами, Вселенський патріархат уважно слідкує за подіями в Українській церкві та прагне — як Матір-Церква — сприяти розв’язанню її проблем. Учасники делегації позитивно сприйняли також інформацію про кроки Київського патріархату в напрямку започаткування діалогу з УПЦ Московського патріархату.

А тим часом у Московській патріархії б’ють на сполох — обурюються тим, що представники двох древніх православних церков — Константинопольської та Української — обговорюють свої власні справи. Особливо дратує Московську ієрархію можлива участь — на запрошення Президента Віктора Ющенка — Константинопольського патріарха Варфоломія у відзначенні 1020-ліття хрещення Русі. (Візиту, втім, скоріше за все, не буде.) Церковні та світські чиновники Росії вважають, що «запрошення Константинопольського патріарха на святкування 1020-ліття хрещення Русі в Україні повинне виходити, за церковними правилами, від патріарха Московського і всієї Росії»(!).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати