Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повна «мобілізація»

Як небайдужі українці допомагають оточенню в період пандемії
20 березня, 11:37
ЮЛІЯ БОНД — ВОЛОНТЕР ІЗ ДОСВІДОМ. ДЛЯ НЕЇ ДОПОМОГА ІНШИМ ЛЮДЯМ — ЦЕ СПОСІБ ЖИТТЯ. КІЛЬКА РОКІВ ПОСПІЛЬ ВОНА РАЗОМ З ДВОМА ДІТЬМИ ПОДОРОЖУВАЛА КРАЇНАМИ АЗІЇ ТА ПІВДЕННОЇ АМЕРИКИ, ДОПОМАГАЛА МЕШКАНЦЯМ НА ВОЛОНТЕРСЬКИХ ЗАСАДАХ

Закриті розважальні заклади та заклади харчування, обмежений рух громадського транспорту, наполегливі прохання не покидати свою домівку без потреби, особливо для літніх людей. Усі ці обмеження, звісно, потрібні. Вони повністю не стримають поширення епідемії країною, але зроблять сплеск хвороби більш рівномірним та вбережуть нас від лавиноподібного зростання кількості хворих. Адже з ним українська система охорони здоров’я просто не впорається. Попри те що на допомогу хворим коронавірусом перепрофілювали багато відділень, якщо ми щодня виявлятимемо сотні нових випадків — цього може не вистачити. Тоді медикам доведеться робити вибір: кого лікувати в першу чергу. Щоб цього уникнути — необхідно працювати на випередження.

Звісно, карантинні заходи багатьом не до вподоби. Частина громадян обурені тим, що не можуть дістатися на роботу та владнати свої справи. Інша ж частина — активно намагається допомогти тим, хто постраждав від обмежень найбільше. Волонтерські ініціативи окремих людей та груп виникають мало не в кожному місті країни. І ми розкажемо про кілька з них.

«СХОДЖУ В МАГАЗИН ЗА ВАС»

«Вітаю! Якщо ви живете в Марганці та входите до групи ризику Covid-2019 (до неї входять літні люди, люди з хронічними чи тяжкими захворюваннями, вагітні, мами з немовлятами, люди з низьким імунітетом) — хочу запропонувати вам свою волонтерську допомогу». Такими словами починається пост у мережі Фейсбук мешканки Марганцю Юлії Бонд. За добу він набрав понад 200 поширень, що не так мало для 48-тисячного міста.

Юля пропонує винести сміття, сходити за покупками, вигуляти собаку, сходити в аптеку чи виконати якісь інші доручення, які потребують пересування містом. Дівчина запевняє: жодних проблем зі здоров’ям не має, тому вірусу не боїться.

«У мене хороше здоров’я і я впевнена, навіть якщо я захворію, в мене не буде ускладнень. Ба більше, мій чоловік живе у Великій Британії та вже переніс коронавірус у досить легкій формі. Тому я думаю, мені не буде складніше. Звісно, я не збираюся ризикувати здоров’ям ні своїм, ні інших людей. Буду остерігатися, не заходитиму в дім до людей, вдягатиму рукавички та маску. Та водночас це буде безпечніше, ніж якби люди самі виходили в справах», — каже вона.

Схожі оголошення про допомогу соціально незахищеним верствам населення Юлія побачила в соцмережах від представників інших країн, де вже вирує вірус. Люди організовувалися на рівнях міст, і дівчина подумала: чому б не зробити таке й у Марганці?

«Нам потрібно надавати волонтерську допомогу літнім людям. Вони перебувають у зоні ризику і краще, якщо молоді люди, такі ж, як я, підуть та зроблять їхні справи за них. До мене приєдналися вже й інші волонтери, які готові надавати таку допомогу. В нас зараз формується своєрідний штаб. Я думаю, що волонтери будуть прибувати і надалі, і ми зможемо організувати цілу кампанію. Мені хотілося б, щоб мешканці кожного дому чи під’їзду організувалися, написали оголошення і запропонували допомогу своїм сусідам похилого віку», — продовжує небайдуже мешканка Марганцю.

Юлія — волонтер з досвідом. Для неї допомога іншим людям — це спосіб життя. Кілька років поспіль вона разом з двома дітьми подорожувала країнами Азії та Південної Америки, допомагала мешканцям на волонтерських засадах. Там вона зрозуміла — вміння самоорганізуватися в критичні моменти зараз надзвичайно важливе: «Такі епідемії мають об’єднувати людей. Люди мають вчитися допомагати одне одному. Я думаю про це з погляду кліматичних змін. Коли вони торкнуться нас більш серйозно, нам треба бути готовими. Через соціальну нерівність передусім страждатимуть люди з малозахищених верств населення. Під час подорожі я жила в таких місцях, де білих людей не бачили кілька місяців або й не бачили взагалі. І можу впевнено заявити: насправді кліматичні проблеми значно ближче, ніж ми думаємо. Ми маємо вміти шукати шляхи допомоги».

Мешканців Марганцю, які потребують допомоги, Юля закликає звертатися за номером:  +380664575157.

#ЯДОВЕЗУ

Фото з відповідним гештегом #Ядовезу та пропозицією підвезти охочих по дорозі на роботу опублікував на своїй сторінці в соцмережі ведучий 24-го каналу Артем Овдієнко. Зі слів Артема, він підтримує обмежувальні заходи, бо розуміє, це справді допоможе стримати поширення вірусу.

ВЕДУЧИЙ АРТЕМ ОВДІЄНКО РОЗПОВІДАЄ, ЩО НАВІТЬ ДО ПАНДЕМІЇ ЧАСТО ПІДВОЗИВ ІНШИХ ГРОМАДЯН, КОЛИ ВИНИКАЛИ ТРУДНОЩІ З ТРАНСПОРТОМ

«Але розумію я й складності від того, для таких же, як і я, простих громадян. Тому пропоную українцям згуртуватися, не рвати одне одного, наче шакали, а допомагати оточуючим, як ми це вже робили на Майдані і потому на сході. Отже, якщо ви не кашляєте, не температурите — то я вас підвезу, лише маякніть мені «пальцем вгору» на дорозі...», — пояснює чоловік.

Артем розповідає, що навіть до пандемії часто підвозив інших громадян, коли виникали труднощі з транспортом: «Коли я їду вільною автівкою і в мене є вільне місце, я не бачу перепон, чому б не підвезти людей? Наприклад, коли є проблеми з транспортом чи коли погані погодні умови. Я завжди намагаюся так робити, ніколи не беру за це грошей, адже підвезти когось по дорозі — мені нічого не вартує».

Щоправда, Артем закликає людей, які мають змогу лишитися вдома, зайвий раз не пересуватися містом: «Звісно, це велика проблема: не їздити на роботу і не заробляти гроші. Однак зараз пандемія і треба чимось жертвувати».

ДОСТАВЛЮ МЕДИКА НА РОБОТУ

А ось радник міністра МВС Іван Варченко вирішив зосередитися на тих, для кого дістатися на роботу в період епідемії життєво необхідно.

«До уваги медиків та фармацевтичних працівників, які живуть/працюють у Києві за маршрутом Ірпінь — Академмістечко — проспект Перемоги — бульвар Тараса Шевченка — Хрещатик — Грушевського — ст. метро «Арсенальна»! Упродовж періоду обмежувальних карантинних заходів, щодня (зокрема й вихідними днями) зранку з 7.30 у напрямку Ірпінь — «Арсенальна» й увечері, о 19.30 — у зворотному напрямку, відвезу на роботу і додому лікарів та аптекарів приватним автомобілем», — цей пост на його сторінці набрав вже більше як 10 000 поширень, а до ініціативи долучилися і водії з інших частин Києва, з Харкова та Дніпра.

Упродовж першої доби до Івана зателефонували або звернулися через месенджери понад 80 людей. Це — лікарі та фармацевти, які живуть у Бучі, в Ірпені та Біличах і не можуть дістатися на роботу. Це лише ті, хто якимось чином побачив публікацію.

«Насправді, безоплатне підвезення медичних та фармацевтичних працівників до роботи — це завдання для нашої країни і людей, — пояснює пан Іван. — Я розумію логічність та раціональність заходів з обмеження руху громадського транспорту. Разом з тим, людям потрібно потрапити на роботу. Коли я розмістив це оголошення, за кілька годин місць у моїй машині не було. Отже, потреба є, і я сподіваюся, що за кілька днів українці, як це вже траплялося багато разів у нашій історії, мобілізуються та матимуть можливість забезпечити цю потребу через приватний транспорт».

Водночас Іван Варченко наголошує: люди, які хочуть підвозити інших, та й ті, хто користується такою допомогою, мають дбати про безпеку: користуватися масками, рукавичками та дезінфікуючими розчинами.

«Прошу всіх це зрозуміти. Кожен із нас зараз хоче захистити себе і свою сім’ю. Тому необхідно користуватися тими рекомендаціями, які виробила ВООЗ, які пропонує МОЗ України. Слід розуміти, що чисті руки, маски на обличчі дозволять почуватися безпечніше. Я зацікавлений, щоб обмежувальні заходи, які наразі ухвалені, поширювалися, поглиблювалися. Має бути відповідальність кожної люди і розуміння, що коли є можливість, краще не їхати на роботу. Зрозуміло, це не стосується медиків, оперативних працівників правоохоронної системи чи співпрацівників комунальних служб, які мають робити свою роботу не залежно від погоди та часто всупереч усім викликам, які постають», — каже чоловік.  

Охочим пропонує звертатися за телефоном: +380505429559

ЧАС ДЛЯ КОРПОРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Марина Саприкіна представляє Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності». Ще до пандемії вони регулярно допомагали бізнесу робити соціальні та екологічні проєкти. Нині ж потребу в своїй роботі відчули особливо гостро.

«Зважаючи на ситуацію в Європі, оцінюючи внесок бізнесу в протидію коронавірусу, ми розуміли, що український бізнес важливо долучати, — розповідає пані Марина. — Але як це зробити? Тут нам допоміг наш проєкт, у межах якого ми познайомились з чудо-лікарем Ігорем Кацитадзе, координатором медичних проєктів UNICEF. Ігор і розказав про потреби лікарень, а ми подумали про залучення бізнесу. На сьогодні Центр «Розвиток КСВ» об’єднує приблизно 60 компаній. Тому ми поєднуємо потреби лікарень і особисто запрошуємо компанії до закриття цих потреб».

Для координації створили групу в Фейсбуці: «Covid-19: Бізнес — громадам». Пані Марина розповідає, що потреби бувають досить різні: від великих (як, наприклад, апарати для штучної вентиляції легень), так і до дуже малих, але важливих.

«Сьогодні, наприклад, закрили потребу департаменту МОЗ Київської області в бензині, з цим допомогла компанія «Сингента Україна». Фонд Parimatch закриває потреби лікарень Києва, наразі ведемо перемовини з Carlsberg, ПУМБ, іншими компаніями, які готові долучитися до закриття потреб у кількох областях. Ще ми помітили, що великі компанії хочуть купити щось масштабне, а саме апарати для штучної вентиляції легень. Але є значна потреба в захисних костюмах, вона надважлива і має бути закрита першою. В цілому, в межах протидії коронавірусу для медичних закладів є список із 32 потреб, які мають бути закриті. Приємно, що бізнес усе більше проявляє свою соціальну відповідальність, розуміючи, що самі компанії і є частиною громади, і їхня допомога надважлива!», — ділиться пані Марина.

* * *

Нині, через карантин, багато з нас мають зайвий вільний час, який не можна витратити на звичні розваги, активний спорт чи подорожі. Якщо ви опинилися в такій ситуації та готові допомогти іншим, зараз слушний момент. Можливо, саме ваша участь безпосередньо чи непрямо врятує комусь життя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати