Перейти до основного вмісту

Про технологію «грамотного пиття»

03 вересня, 00:00

Як і все, що потрапляє в організм ззовні, етиловий спирт зазнає ферментативної переробки — під впливом специфічного ензиму алкогольдегідрогенази він перетворюється в так званий оцтовий альдегід. Останній у 8—10 разів активніший за етанол і має недобру властивість втручатися в багато які ферментативні реакції, змінювати роботу клітин, особливо нервових. Етанол і оцтовий альдегід — своєрідні «хімічні полюси» алкоголю: якщо з першим пов'язані веселощі та гарний настрій, то другий безпосередньо «відповідає» за головний біль і «похмілля» загалом.

Необхідно зазначити, що в міру ферментативного розщеплення випитого алкоголю, кількість етанолу безперервно зменшується, а кількість оцтового альдегіду збільшується. Простіше кажучи — веселощів усе менше, а головного болю — все більше. Можна, звичайно, безперервно (кожні 5 — 6 годин) додавати чарку-другу, але такий стан за всього бажання важко визнати фізіологічним, більше того — і в медицині, і «в народі» його абсолютно точно називають «запоєм».

Кажучи про переробку алкоголю організмом, варто згадати ще один важливий для долі етанолу фермент — м'язову каталазу. За його назвою цілком можна здогадатися, що найбільш багата цим ензимом поперечно-смугаста (скелетна) мускулатура. Можливо, хтось із читачів помічав, що інтенсивна фізична робота чи відчутне «похолодання» повітря можуть значною мірою сприяти протверезінню — принаймні саме із цих міркувань бідолахам, які потрапляли до сумнозвісних медвитверезників епохи застою, негайно «прописувалися» досить суворі «водні процедури».

Фізіологічний екскурс можна доповнити ще кількома моментами: ефекти алкоголю значною мірою залежать від того, наскільки ефективно відбувається його всмоктування в шлунково-кишковому тракті та від того, як інтенсивно відбувається виведення етанолу, що всмоктався, з організму. Регулюючи ці параметри, можна досягти «підконтрольності» підступної речовини — принаймні уникнути надто небажаного конфузу під час застілля.

Ну і, зрозуміло, стан вашого тлінного тіла під час випивань прямо залежить від кількості та якості випитого, так само, як і від того, чим саме все це заїдалося та запивалося — ці моменти можуть або полегшувати, або ускладнювати процеси метаболізму алкоголю в організмі.

Тепер, коли означені «основні фігури» та «правила» азартної гри, що затіваються людиною й алкоголем під час будь-якого частування, можна говорити і про тактику...

Трохи докладніше — про закуску. Всім відомо, що натщесерце сп'яніння настає швидко, етанол буквально вдаряє в голову, його ефекти блискавично досягають максимуму. Пояснюється все це просто: те, що провалилося (точніше сказати влилося) у шлунок, уже через декілька хвилин виявляється в крові. Якщо ж людина не тільки випиває, а й закушує — темпи всмоктування алкоголю зменшуються, процес сп'яніння стає контрольованим. Сам собою напрошується висновок: не бажаєте «обличчям у салат» — добре закушуйте. Чим? Біохіміки рекомендують для цієї мети використовувати якнайбільше сиру. Сир — продукт, багатий білком і метионіном (амінокислота з гепатопротекторними властивостями, допомагає печінці справлятися з токсичними речовинами). До речі, задовго до появи наукової біохімії, народи з високорозвиненою «культурою випивання» використовували як традиційну закуску саме сир.

Не можна не погодитися з тим, що людина, котра після кожного тосту гарячково розшукує на столі «Рокфор» або «Адигейський», буде виглядати трохи дивно, якщо не сказати — підозріло. Тому, крім сиру, є сенс зосередити свою увагу на блюдах м'ясних (можна — рибних), де також багато білку.

Як уже згадувалося, алкоголь і продукти його розпаду просто «обожнюють ускладнювати життя» нервовим клітинам. Для підтримки діяльності останніх потрібні вуглеводи. Тому наступний ваш крок за столом — пошук блюд із високим вмістом вуглеводів, бажано таких, що легко засвоюються — святковий торт, тістечка з кремом. Доброю підмогою будуть також бутерброди з маслом, ікрою або чимось жирним — харчові ліпіди утворять тонку плівку на стінках травного тракту, завдяки якій усмоктування алкоголю зменшується. Тільки от варто почекати з випиванням гарячих напоїв (чаю, кави тощо) — вони швидко руйнують цей захист.

Непогано доповнять «картину» фрукти та ягоди, багаті вітаміном С — апельсини, лимони, полуниці, смородина і т. ін. Аскорбінова кислота багато років привертає увагу вчених як антиоксидант — речовина, що захищає клітини від токсичного ушкодження.

Дотримуючись цих нескладних рекомендацій, можна цілком успішно «зберегти обличчя» навіть у вельми «загартованій» компанії. Якщо ж виробнича необхідність диктує важливість збереження не тільки «обличчя», а й ясності розуму, то профілактичний алгоритм буде виглядати трохи складнішим.

* Ранком напередодні банкету можна прийняти 4 таблетки карсилу (легалону, силібініну, силібору і т. ін.). Рослинний гепатопротектор, який входить до складу цього препарату, дозволить «захистити» вашу печінку і справитися з надмірною кількістю алкоголю.

* У цей же час варто прийняти капсулу мультивітамінного препарату — не завадить і 30 крапель настойки адаптогенної рослини (женьшеню, елеутерококу, аралії, родіоли і т. ін.). Щоправда, ви маєте бути впевнені, що цей препарат вам не протипоказаний.

* За 2—5 годин до передбачуваного «важкого» застілля можна випити невелику чарку горілки чи пляшечку пива — для стимуляції ферментативної системи.

* За 30—40 хвилин до «зеленої ракети» початку застілля непогано б з'їсти тарілку гречаної каші (компоненти саме цієї крупи мають найкращі адсорбуючі властивості). Можна, втiм, замінити гречку на рис.

* Якщо ж вам загрожує участь у найсправжнісінькій питній вакханалії, то за 15—20 хвилин до прийому алкоголю можна проковтнути 4 таблетки активованого вугілля. А під час цієї самої вакханалії — додавати кожної години по дві таблетки.

Після закінчення гуляння — на ніч, як мовиться — випийте склянку киселю чи жирного молока. Після цього можна спокійно дочекатися ранку уві сні — тільки от спати все-таки краще не на спині, а на боці.

Зрозуміло, всі ці поради розраховані на людину здорову (в «сeредньостатистичному» розумінні) — бо якщо вам протипоказана навіть настойка елеутерококу, то чи варто взагалі навантажувати себе алкоголем, навіть у невеликій кількості?

Gazeta.Ru (http://www.gazeta.ru)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати