Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Республіка» — у Кам’янці-Подільському

Відбувається І Фестиваль сучасного вуличного мистецтва
16 вересня, 00:00
ФОТО З САЙТА INFO.KP.KM.UA

Організатори з гордістю стверджують, що дійство такого масштабу відбувається вперше в світі. Розписати закинуті фабрики, будинки, на які у влади не вистачає фарби, чи паркани — на таке йдуть мерії багатьох міст. А віддати під велетенські картини кілька фасадів в одному з найпопулярніших історичних міст України — такого ще не було.

На дійство з’їхалися найкращі команди і райтери (так називають художників, що працюють із графіті): ZUKCLUB (Москва), котрий розписував своїми малюнками ледь не пів-Європи; севастопольський райтер Кislow; Андрій «Tetris»; білоруський Hutkasmachna (Мінськ) з оригінальною технікою; кияни Графіт, O’Prime (Олексій Приймак). Зі Львова — Spray Cats, з Ужгорода — Hir. Найвідоміші стритрайтери, українська команда «Інтересні Казки», якраз на вихідні летить малювати в США.

Москвичі Zukclub приїхали відпочити душею: команда працює в Києві, розписуючи за солідний гонорар три фасади на замовлення столичного банку. У Кам’янці гонорарів немає, але перспектива помалювати в прекрасному середньовічному місті дорогого варта. Правда, імпровізувати не вийде: спочатку місцева влада переглянула і затвердила ескізи — усі, крім однієї похмурої чорно-білої роботи.

Спостерігаючи за художниками, які працюють, як і будівельники, у люльках, починаєш розуміти різницю між бездумними карлючками з балончика і продуманими творами. Художньою освітою можуть похвалитися близько 80% райтерів, що зібралися на фестиваль. А задумав це антикомерційне дійство молодий кам’янчанин Андрій під ніком Zoin, котрий десятиліття жив в Іспанії. На сусідньому будинку в Мадриді він щодня бачив велетенський жіночий портрет заввишки у сім поверхів — авторства художника Герради. Тоді ще подумав — колись таке буде і в Кам’янці. І мрію втілив. Усім би так. Головним завданням фестивалю Zoin уважає спробу зацікавити місцеву молодь: хтось почне гуглити сайти по стрит-арту, у когось може виникнути бажання малювати. Не бруднити, не псувати — малювати.

Художники були готові до наїжаченого сприйняття їхніх робіт кам’янчанами. Містяни ж реагують дуже позитивно. Кам’янчан можна зрозуміти: наймасштабніші розписи розміщують на фасадах колишнього райдержунівермагу. Зруйнований фасад затягали зеленою сіткою, однак таку громадину від очей не сховаєш. А зараз усе змінюється. Так, стан будівлі так само кошмарний, але замість депресії вона викликає зацікавленість і позитив — завдяки картині, що з’являється на фасаді. На вул. Зарванській, на будинку поруч із коледжем культури, уже проявився силует кам’янецької Старої фортеці — на радість студентам, котрі й самі люди творчі.

Те, що місцеві хулігани з балончиками фарби можуть понівечити розпис, райтерів не лякає: вони в таке не вірять. До того ж звикли, що їхнє мистецтво від самого початку приречене на коротке життя: старі будинки розбирають, фасади перефарбовують, та мало що буває...

А оскільки розмальовування стін поки що може видатися не всім зрозумілим, у «Республіки» є й триденна музична частина: щовечора 16—18 вересня в Старій фортеці виступатимуть рок-гурти, серед яких «С.К.А.Й», «Мотор’ролла», «Пропала Грамота» та інші. Квиток на два дні коштує 100 гривень, але якщо у вас є старий телевізор, ви можете обміняти «зомбоящик» на квиток. Вантажівку, яка збиратиме телевізори, організатори обіцяють поставити в Старому місті. Організатори стверджують, що дехто везе телевізори навіть з інших міст.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати