Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Щоб не рятувати життя контрабандою...

Активісти представили концепцію реформування фармацевтичного ринку України
09 грудня, 17:15
ФОТО REUTERS

«За час роботи нашого благодійного фонду — а це вже чотири роки — ми нелегально завезли в Україну ліків на суму понад мільйон гривень, — зізнається співзасновник благодійного фонду «Таблеточки» Ірина Литовченко. — Ця сума постійно зростає, бо багато ліків, потрібних онкохворим дітям, в Україні незареєстровані. Це і протигрибкові, і протипухлинні препарати. Ми привозимо їх із Австрії, Німеччини, Франції, Ізраїлю тощо».

СКОРОТИТИ І СПРОСТИТИ

В Україні виведення нових ліків на ринок може тягнутися роками. Тому багато медикаментів недоступно, а чимало препаратів у два-три рази дорожчі, ніж у країнах Європи. Майже рік громадські активісти разом із юристами і народними депутатами розробляли концепцію реформування фармринку. Головні аспекти проекту — скасування дублюючих дозвільних процедур, скорочення термінів реєстрації препаратів і максимальна прозорість в усіх процесах, пов’язаних із регулюванням ринку ліків.

«Реєстрація у середньому триває рік-півтора. Але це лише реєстрація. Ще є контроль якості, сертифікація. Усю систему спрямовано на те, щоб один препарат виводився на український ринок декілька років, — акцентує Лана Сінічкіна, партнер адвокатського об’єднання «Арцінгер», що допомагало розробляти концепцію. — Фармацевтичний ринок України регулюється надто сильно. Наприклад, наші терміни реєстрації наче узгоджені з європейськими. Тільки у нас це — 210 робочих днів, а в Європі — 210 календарних днів». Активісти прагнутимуть до встановлення максимально коротких термінів реєстрації ліків — ті самі 210 календарних днів, у певних випадках — 50—70 днів, щоб препарати виводили на ринок за півроку-рік. Для ліків, які вже зареєстрували у країнах Євросоюзу, у США, Канаді та інших розвинених країнах, пропонують ввести спрощену процедуру реєстрації.

ГРОМАДСЬКІСТЬ ПРИСКОРИТЬ ПОЧАТОК РЕФОРМ

До кінця цього року активісти збиратимуть пропозиції по дерегуляції від усіх охочих. Потім ідеї проаналізують, доопрацюють концепцію і на її основі розроблять законопроект — на це планують витратити ще місяць-півтора. Проходження законопроекту через профільні комітети Верховної Ради може бути від місяця до півроку. Розробники концепції сподіваються, що це відбудеться якомога швидше, і закон, врешті, ухвалять. Потім декілька місяців прописуватимуть необхідні підзаконні акти.

«Я сама привозила із Франції препарати для відділення онкогематології Національної дитячої лікарні ОХМАТДИТ на прохання фонду «Таблеточки»,  — розповідає народний депутат України Ганна Гопко. — Через корупцію і бюрократичні процедури ліки не потрапляють на прилавки аптек або ціняться на вагу золота. Я розмовляла з Міністерством економічного розвитку і торгівлі — вони виділять окремого заступника міністра, який просуватиме цю ініціативу. Гадаю, завдяки позиції громадськості  можна буде набагато швидше подолати всі бюрократичні перепони. Дерегуляція позбавить чиновників можливості отримувати хабарі».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати