Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

СМИСЛИ

24 жовтня, 00:00

МАКАДАМІ

Виявляється, в Гватемалі зростає пречудове дерево-горіх, яке виділяє в атмосферу кисню вдесятеро більше, ніж звичайна сосна. Кілограм його горіхів на світовому ринку коштує аж 100 доларів! Господарі та працівники ферм із такими деревами свято вірять не лише в покращання екологічної обстановки, але й у розв’язання всіх своїх (і своєї країни!) економічних проблем! Нам би побільше таких максималістів-фермерів — можливо, вони б знайшли і в нас свої макадамі...

КУЛЬТУРА

У своєму ставленні до культури ми страждаємо тим же самим речовизмом, що й стосовно до світу матеріального. Зрозуміло, будь-яке культурне явище спочатку існує (є) в речовій формі (як книга, газета, картина, фото, скульптура тощо). Однак, хіба будь-яка культура не має ПРОПОРЦІЙНОСТІ між зовнішньою формою та внутрішнім змістом-суттю? І це вірно не лише відносно будь-якої речі, але й будь-якої людини, будь-якого суспільства, будь-якої країни, так і світової спільноти в цілому!

МЕТА — ЗАСІБ

Їхня діалектика не така вже й проста, як це здається на перший погляд. Адже якщо ми всі ставимо лише на якусь мету (результат), хіба не будь-які засоби годяться (підходять) для цього? Якщо ж, навпаки, починаємо не гребувати жодними засобами, хіба не упускаємо (і не втрачаємо) цілі-результати взагалі з виду? Вихід же з цієї суперечності лежить в абсолютно іншій площині — вимірюванні та глибині. Він знаходиться завжди лише У ВИБІРКОВОСТІ ЯК ГІДНИХ ЗАСОБІВ, ТАК І ГІДНИХ ЦІЛЕЙ і в умінні визначити, що від нас тут залежить, а що зовсім ні. Адже від нас залежить завжди не результат як такий, а всього лише вибір і засобів, і цілей гідних — міцних, довготривалих, життєздатних (тобто здібних до самостійного, автономного життя і без нас самих!).

P.S. Ось тут і лежить відповідь на питання: «Чому ми досі не в Євросоюзі?». Та тому лише, що гідних (моральних) способів для досягнення цієї мети (надовго, а не на час) ми й самі ще не знайшли! Хіба ж хто цю роботу може виконати зараз за нас? І хто тут може бути «нашим адвокатом»?

ВИГРАШ

На такому ми часто-таки концентруємося. Захоплюємося всякого роду порівняннями і забуваємо часом основне — для того, щоб вигравати, слід усе ж таки постійно продовжувати та поновлювати свої зусилля! Будь-який виграш — це, передусім, не фініш і кінцева зупинка якісь там, а тільки завжди стимул і імпульс до подальших твоїх старань усіляких і роботи...

ЧИМ ГІРШЕ, ТИМ... КРАЩЕ?

Із останніх новин: «Партія регіонів не має наміру підтримувати запропоновані нинішнім урядом України антикризові заходи в економіці...» Однак, чи не означає це знову рубати сук, на якому сидиш? Адже СПРАВЖНЯ опозиція ніколи не сприяє, не викликає ще гіршого. І в жодному разі не вважає таке за краще!

ОСМИСЛЕННЯ-3

Поки живеш життям лише матеріальним, рослинним і тваринним, тобто безглуздим — усе завжди навколо є бездумним, безідеальним, бляклим, непринциповим, голослівним, і також дуже безлюдним. Думка, принципи, ідеали, навіть колір у життя привносить лише його осмислення. Тоді і відкриваєш для себе (і для інших також), що і ти сам, і все навкруги... ІНШЕ! Начебто все так само колишнє і звичне — буденне зовні (за формою), але по суті (в сутності своїй) уже давно зовсім-зовсім ІНШЕ, а саме: піднесене, якісне, ціннісне, ідеальне і духовне!

ПАРАДОКС

Цікаво: світова економічна криза обвалила скрізь ціни на нафтопродукти, а в нас ціни на них зростають день у день... Наші «науковцi» пояснюють це малою інтегрованістю економіки України в світову економіку. А можливо, все набагато простіше — справа у відсутності в нас всілякої зрозумілої економіки взагалі? Адже будь-яка економіка завжди або є і підкорюється тоді всім світовим економічним законам, або її зовсім немає, і тоді, зрозуміло, всі економічні закони для неї... «не указ». Це — як не можна бути більш або менш одруженим (заміжньою). Якщо одружений (заміжня) — всім сімейним законам-принципам повинен (повинна) підкорюваятися завжди та беззастережно!

ПОЛОВИЦЯ

Ця рання, ще запорізька назва «Екатеринослав» (нинішній Дніпропетровськ). Потім, після запорожців, називали його ще й... слободою Невінчаною. Чому так? Яків Новицький передає історію, переповідану йому 1887 року одним 78-річним дідом:

«— А за що ж, дiду, балку прозвали Невiнчаною?

— Та все ж за те, що колись люди жили невiнчані. Попервих город був зовсiм малий, то сюди, було, і находять салдати, салдатки, бродяги всякi, кацапня... Iнчий жiнку, дiтей кіне, iнча — чоловiка: їх нiхто тут не питав вiдкiль i хто. В норах, було, i калатають вiк. Народ був все голий та розпутний... Покойний запорожец Берлим розказував, що У IХ НЕ БУЛО ЦЬОГО ПОГАНОГО ЗВИЧАЮ ЛАЯТЬСЯ ТАК, ЯК ТЕПЕР (виділено мною. — С.Г.): тепер мала дитина i та гне поматерщинi — все це зайшло до нас вiд кацапiв з тiєї Невiнчаноi балки. У запорожцiв — «єретичний син», «єретична душа», «скурвий син», «копанка або сто копанок чортiв» — це найбiльша лайка. Вони бiльше через цю лайку та распутство i перебрались iз Половицi...» (див.: Я. Новицький. Твори у 5-ти т., т. 2, стор.175).

А як довго гуляла по світу розхожа думка про запорожців як про «п’яниць, гуляк і розпусників»

ДУХ

Питання: яким тілом володіє Мойсей Івана Франка або Наташа Ростова Льва Толстого? Адже це зовсім не матеріальне тіло, або тільки образ його (тобто моя психологія та почуття). Ці тіла живуть, зазвичай, особливим, незвичайним і новим життям, а саме: КУЛЬТУРНИМ І ДУХОВНИМ! Але хіба можна сказати, що вони менш реальні, дійсні та справжні?..

ЛОГІКА

За даними українського Генштабу збройних сил, матеріальна частина нашої армії стрімко застаріває і псується... Але головне не це, а те, якого висновку дійдуть із цього. Виявляється, це — «КРАЩА ПРИЧИНА» (виділено мною. — С. Г.) інтегруватися тепер в євроатлантичні структури». З чого б це робити такий висновок професіоналами-військовим? Продумане виведення фахівців у військовій області мало бути абсолютно іншим, а саме: ЩО МИ ПОВИННІ ЗРОБИТИ САМІ, ЩОБ ЦЮ МАТЧАСТИНУ ВІДНОВИТИ, ОНОВИТИ ТА ЗМУСИТИ ЗВАЖАТИ НА ДУМКУ ІНШИХ! А все, що говориться, пишеться з цього приводу зараз нагадує ситуацію, коли якийсь недбайливий господар свідомо почав руйнувати свій дім, двір та огорожу — і все задля того лише, щоб заявити потім: «Мені нічим тепер захистити себе, тому візьміть мене до своєї домівки, будь ласка!»

КОЛЕКЦІЯ

Запорізька швейна фабрика «Селена» вражає — жінки всієї Європи із задоволенням давно носять її одяг: плаття, костюми, пальта і т.п. Не носять, і вже майже два десятиріччя, лише наші жінки — українки. У чому причина? А в тому лишень, що прибутки наших сімей на порядок нижчі за прибутки зарубіжних, тамтешніх! Нашим жінкам просто нема за що всю цю красу купити... За що ж ми їх так не любимо? Адже єство жіноче полягає саме в любові, тобто саме в тому, щоб подобатися, викликати симпатію, захоплення та навіть пристрасть. Одяг, прикраси всілякі означають, у цьому сенсі, для них завжди нескінченно багато — як же можна всього цього (і саме їх!) позбавляти?

МОВА

Щоб її ЧУТИ, а не лише слухати, слід її БАЧИТИ, а не лише дивитися! Саме стилістика, інтонація, жести, міміка обличчя та всієї фігури, навіть придих і блиск очей виказують і підкреслюють зміст будь-якої промови (письмової або усної, внутрішньої або зовнішньої — неважливо). Тому-то можна навіть і виразно промовчати щось ЗНАЧУЩЕ рідною мовою...

КОНКРЕТНЕ

Усе конкретне ми завжди пізнаємо, як це не парадоксально, лише ПІСЛЯ всього абстрактного. Адже для того, щоб наситити будь-яке слово конкретикою та значенням, ніяк не можна уникати навчання, виховання та здобуття всілякого життєвого досвіду. Ось чому діти завжди є найкращими філософами! Вони мислять абстрактно і багато ще повинно сплинути часу, поки методом проб і помилок власних і методом виховання на пробах і помилках інших людей, вони зможуть стати конкретними індивідуальностями...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати