Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Світова війна в новому виконанні...

Глобальні наслідки локальних подій
23 січня, 00:00

Обличчя світових воєн змінилося. Вперше про це заговорили на початку п’ятдесятих років минулого сторіччя, і мотивом стали випробування ядерної та термоядерної зброї. Вчені були вражені тим, що вибухи таких пристроїв на кораловому острові (атолі) Бікіні з архіпелагу Маршаллових островів Тихого океану, які здійснювали США, призводили до випадання радіоактивних опадів на півночі Італії. Звичайно, не тільки там. Значна їхня частина осідала в помірній зоні північної півкулі, де проживає близько 80 відсотків населення Землі. Підрахунки лікаря Ернеста Стернгласса, проведені на початку 60-х років, дали йому підстави стверджувати, що тільки в одних США подібні випадання виявилися причиною смерті 400 000 дітей, багатьом з яких так і не судилося побачити світ.

З 1963 року становище начебто трохи поліпшилося, оскільки США і СРСР стали поступово відмовлятися від подібних випробувань, але в хід пішла інша зброя, застосування якої призводило до екоциду. Я писав про це два роки тому, коли розпочалося бомбардування Югославії. Тоді я писав, що в разі «пробудження» сили зброї відбувається колосальний енергетичний викид, який біосфера не здатна «переварити». І наводив наступні приклади.

Бомб і снарядів у В’єтнамі розірвалося більше, ніж на всіх фронтах Другої світової. Тут було сплюндровано 3,8 млн. гектарів землі. Із середини 1971 року в американців особливо популярними стали так звані «косарки маргариток» — авіабомби надвеликого калібру вагою близько семи тонн. Призначалися вони для розчищення посадочних майданчиків вертольотів: розриваючись за метр до землі, така бомба не створювала воронки, але буквально «здувала» всю рослинність у радіусі 65 метрів. Тоді ж важкі бульдозери зрізали 325 тисяч гектарів тропічних лісів (2% території країни). Так що немає нічого дивного в тому, що наслідки цієї війни відчуваються й сьогодні. Змінилася річкова система, зникли незаймані джунглі, які неможливо відновити навіть штучним шляхом. Не пройшли непоміченими і так звані килимові бомбардування. В результаті — понад 23 мільйони воронок, у яких збирається вода, створюючи сприятливі умови для малярійних комарів.

Відчутним ударом по екологічній рівновазі Землі стала й війна в Персидській затоці 1990 — 1991 рр. Нафтові пожежі в Кувейті були безпрецедентні за своїми масштабами, вони щодня викидали в атмосферу 50 тисяч тонн двоокису сірки — основного компонента кислотних дощів, 100 тисяч тонн вуглецю у вигляді вуглекислого газу (а тепер ми спантеличені, чому на планеті парниковий ефект). Дим від пожеж було зафіксовано на відстані понад 1000 кілометрів від Кувейту. Денна температура під хмарами, які закривали Сонце, виявилася нижчою за норму на 10 градусів за Цельсієм. Вчені вважають, що поштовхом до загибелі світового коралового поясу стало руйнування коралових рифів у Персидській затоці.

Хоча наслідки бомбардування Югославії ще не повністю оцінено, але вже очевидно, що втрати біосфери внаслідок її забруднення токсичними і радіо активними речовинами величезні. В грошовому еквіваленті вони перевищують щорічні витрати всієї світової спільноти на охорону навколишнього середовища. Реакцією на них стала серія землетрусів.

Тоді ж я писав, що різні кліматичні аномалії, які все частіше трапляються на Землі, — це прямий наслідок воєн. На жаль, у цьому плані не велися систематичні спостереження, а головне — не намагалися встановити зв’язок, проте певні збіги давали підстави говорити про його існування. Так, у 1939 р. під час фінської кампанії в районі воєнних дій відмічалися дуже сильні морози, те ж повторилося і в 1941 році, коли фашистів громили під Москвою. Наслідками бомбардування Югославії можна вважати спеку в Чехії і Словаччині навесні, а в Україні — найсильніші за весь час спостережень морози в травні та небувалу спеку в червні.

Після подій 11 вересня я знову звернувся до цієї проблеми (див. «День», 2001, №176). Здійснення в Афганістані килимових бомбометань, які вже «зарекомендували себе», в поєднанні із застосуванням надпотужних бомб, які руйнують все вже не в радіусі 65 м, а багатьох кілометрів, завдало шкоди не стільки живій силі, скільки викликало колосальні матеріальні втрати та відчуття глобального лиха, порівнянного зі світовою війною.

Афганістан — зона надзвичайно високої сейсмічної активності, яка бере участь в утворенні «поясу» сейсмічності на планеті. Тут завжди існує тектонічна напруженість. Сильні вибухи в таких місцях здатні викликати розрив «струни» і, як наслідок, — землетрус. Вибух спричиняє коливання цієї «струни», і вона рветься в її найслабшому місці. Тому землетрус зовсім не обов’язково відбувається в тому місці, де стався вибух.

Землетрус не тільки зміщує гори, змінює русла рік, руйнує міста і губить людей, але й спричиняє інші процеси, які відбуваються на планеті. Мені вже доводилося писати про механізм природних катастроф (див. «День», 2001, №41), і тому тут я лише підкреслю наступні моменти.

Будь-який землетрус — це робота, яка відбувається з використанням і виділенням енергії. Він, у свою чергу, прокладає дорогу теплу, яке утворюється в надрах планети; образно кажучи, відкриває «засувки», через які відбувається витік тепла. Таким чином, землетрус, який виникнув внаслідок могутнього вибуху, виділяє власне тепло, відкриває дорогу теплу, яке утворюється в надрах, і додає до себе ще енергію вибуху.

Колосальна кількість виробленого тепла спричиняє збурення атмосфери, яке неминуче супроводиться аномальними атмосферними явищами у вигляді могутньої циклонічної діяльності у формі «пірнаючих» циклонів або протилежного процесу, що приносить холодне або перегріте повітря, тобто активна хвиля з’являється не тільки в земних глибинах, а й у атмосфері.

Воєнні дії в Афганістані припали на кінець осені та початок зими, коли ця територія, за земним «розкладом», повинна віддавати в атмосферу незначні кількості тепла. І якщо тепло тут починає збільшуватися, то в іншому місці воно обов’язково зменшиться. Колосальний викид холодного повітря цієї зими, що охопив Західну Європу, Грецію і Туреччину, — закономірний результат бомбардування в Афганістані.

Оскільки в Європі тепла стало менше, то його стало більше в Австралії, де в цей час встановилася сильна спека, яка призводить до лісових пожеж. Природно, що в іншому місці розкрилися безодні небесні, і в Південній Америці почалися повені, а в Північній місцями випав великий сніг. Згодом морози і снігопади знову перемістилися в Європу, ближче до її південно-східного кордону: Греція, Туреччина, Чорноморське узбережжя, включаючи й Крим, знову опинилися в зоні лиха, а на Кубань прийшло тепло, яке викликало повінь. Сенсацією стали сильні снігопади в Саудівській Аравії. І тут вже не зрозуміло: чи є останні події наслідком нового бомбардування в Афганістані, чи хвиля повернулася на круги своя?

Всі ці події відбувалися слідом за землетрусами. Після першого бомбардування вони почалися в Тихому океані і поступово наближалися до території Афганістану. Подальші бомбометання вже виявилися пов’язаними із сильними землетрусами в Афганістані та пізніше — в Таджикистані, а землетрус 4 січня викликав замішання у сейсмологів, оскільки стався з епіцентром у Тернопільській області. Де і що наступне?

В організованій матеріальній системі, якщо в один час і в одному місці щось додається або віднімається, то в інший час або в іншому місці щось повинне обов’язково віднятися або додатися. Але й не тільки. Такі місця чітко визначені, тобто в нормі цей процес виявляється не випадковим чином, а є закономірним (пригадаємо, що раніше наші предки за певними прикметами передбачали восени, якою буде весна). Якщо спад (прибуток) відбувається не там і не тоді, то це означає, що система переходить в стан патології. Коли взимку в Афганістані «підвищується температура», це хвороба. Але Афганістан — не ізольована територія. Він входить до складу планети Земля, яка являє собою цілісне утворення, і якщо в неї хвороба виникає в одному місці, то хвороба стає вже загальною. Саме таким чином ціле поглинає її, ніби розчиняє в собі, але це неминуче призводить до збільшення коливання інших її параметрів.

Арістотель говорив, що «людина — тварина політична». Сьогодні немає підстав вважати це достоїнством. Адже тероризм — це політика, і він став головною складовою «мистецтва управління державою», як і інших видів мистецтва: кіно, телебачення, літератури. В результаті людина перетворилася на тварину терористичну. Нею оволоділа найважча хвороба: якщо Бог хоче покарати людину, то він позбавляє її розуму.

Спроба перетворити політику в суспільну мораль, як і радикальні методи лікування (відстріл, запроторення до психушок, міжнародні суди і навіть публічні страти), не дали позитивних результатів. По- моєму, терористами вже не тільки стають, але й народжуються (дивно, чому генетики ще не виявили генів тероризму?). Невипробуваним, як на мене, залишився один, який цілком відповідає принципам ринкової економіки. Суть лікування може звестися до наступного.

Міжнародні страхові компанії зазнають колосальних збитків, лопаючись, вони тягнуть за собою інші. Почався процес, який отримав назву кісток доміно. Монетарна система господарювання виявилася на грані краху. Зупинити цей процес може тільки одне: компенсація втрат і скорочення числа катастроф. Щоб вирішити це завдання, необхідно розорити політиків, які своїми діями породжують процеси, про які йшлося вище. Також потрібно пред’явити позов і тим, хто робить складовою мистецтва ідеологію терору. Страхові компанії повинні з цим поспішати, оскільки в штаті Невада вже перевірено бомбу, спеціально призначену для того, щоб викликати землетруси, і її мають намір застосувати в Афганістані. Світова війна стрімко набирає ходу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати