Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Святий Миколай у небезпеці!

Чому російські ЗМІ багато на що згодні заради... Діда Мороза
12 грудня, 11:53
ФОТО ЗІ СТОРІНКИ FACEBOOK

...Ми маємо розуміти, що звичні для Західної України свята Різдва, Великодня, День святого Миколая є новими для Миколаєва. До 1991 року за натяк на святкування «попівського» свята всесильний КДБ міг запросити «на бесіду». А фактично офіційно лише 2005 (!) року на Миколаївщині зважилися відзначати День святого Миколая. Так, зрозуміло, що для Європи — це дикість. Це дикість для підростаючого покоління українців і тих, хто підріс. Але це правда для ПІВДНЯ. Тому що комуністи дуже любили чорноморське узбережжя і тримали все на ідеологічному контролі. Тут не співав Висоцький, тут проклинали Сахарова. Так або приблизно так обробляли і Крим, і Донбас...

Одним із резонансних, але не глобальних було відновлення Дня святого Миколая в Миколаєві. Здавалося б, АБСУРД. Місто назване на честь святого Миколая, заступника мореплавців, а ні літнього, ні, тим більше, зимового не можна святкувати. Особисто для себе я це свято відкрив 2001 року завдяки своїм колегам із прес-клубів. І пам’ятаю, як були здивовані наші колеги з діаспори, адже в них навіть за кордоном це свято відзначали: «А що, дідо тобі не дарував подарунки цього дня?» — запитав мене пан Андрій із сучасного Львова. І я не міг йому пояснити серед яскравого свята, що свого діда я не застав. Один загинув під час війни. А другий — за рік до мого народження. А ми, корінні міські мешканці, ніколи в місті, яке мало бути перейменоване на Вєрноленінськ, не могли, навіть якби й захотіли, відсвяткувати цей день. Наша доля була — комуністичний ДІД МОРОЗ. З нас хотіли виховати і зберегти «радянських людей»! І так боролися з вірою і релігією. Всі церкви було зачинено (!!!) Всі! Залишався один храм у дворі КДБ. Вхід до якого було видно навіть з вікна.

Як це пояснити Заходу, який не може усвідомити, що так буває. Я це зрозумів завдяки колегам-педагогам зі США, які розповідали про неписьменність серед чорного населення. Досі в них — це проблема. І вони пояснили, що найскладніше — вирвати з неписьменного шару... Ось так само було найскладніше відірвати від діда мороза перше покоління. І практично через скандал переконати святкувати День святого Миколая. При цьому посилання на Санта-Клауса не допомагали. Чому? Та тому, що вони не чули і про цю традицію Заходу. Бо в них одна мова комунікації. Російська мова їх законсервувала. Якби вони вивчили англійську або українську, то, можливо, з’являвся б шанс, що вони б дивилися не лише російський телевізор. А фактично — радянський телевізор.

«Діда Мороза буде заборонено на території Миколаївської області!» — ось так російські ЗМІ говорили про нашу ініціативу відродити вперше 2004 року День св. Миколая, якраз у цей час. І вперше пройшов добродійний бал глави облдержадміністрації. Глава області вперше зібрав для цивілізованої вечері, метою якої був збір коштів для дитячої реанімації. Але це окрема історія. Ви думаєте, що нас підтримали українські ЗМІ? Ні. Регіональні? Ні. А міжнародні — тим більше! Не зрозуміти їм, у чому новина. У Миколаєві День святого Миколая. У чому новина? Тому фактично ми були схожі на діточок, які своїм белькотінням хочуть підкорити світ, а тут? Нічого, крім стусанів і синців від своїх. Заздрість чи нерозуміння. Але потім усе дуже добре зрозуміли російські колеги. Вони всипали всім. Вони вже тоді запідозрили — втеча!

Але чому я про це так довго. 2006 року в День святого Миколая до ініціативи глави облдержадміністрації Олександра Садикова приєднався міський голова Володимир Чайка зі своїм добродійним концертом. Його особливість була в тому, що співали й танцювали для глядачів урядовці.  Співаючий міський голова Володимир Чайка запропонував бізнесові купити квитки: «Готовий і співати, щоб зібрати потрібну суму для реанімаційного устаткування міської лікарні!» Повна зала! І так — щороку. 2009 року «День» уперше пише про це. І до 2013 року.  У той грудень ПР вперше за сім років скасувала добродійний концерт. Зміни, які здавалися безповоротними, перестали існувати.

РФ у своїх засобах агітації та пропаганди веде істеричну кампанію для захисту в Україні Діда Мороза. Мороз — це символ. Символ ЧЕРВОНОГО. І найстрашніше, що змушує мене писати — 2014 року заборону не знято. Міський голова не виступив з ініціативою відродити цей міський концерт. Святий Миколай у небезпеці! Як пояснити це Україні? Як про це розповісти Заходові? Як розсмішити Європу?  Ось що таке боротися за спільне розуміння історії в одному факті. З розумінням, що ЗЛО дуже активно бореться з усім, що вдається зробити ДОБРУ. І дуже важливо один одному розповідати, щоб не втратити один одного. Факт заборон Дня святого Миколая був у 1920-ті роки. У 1930-ті офіційно святий Миколай із популярного святого перетворився на «попівське» диво. Як? Як сьогодні РПЦ може підтримувати Діда Мороза? Як? Сьогодні не підтримати святого Миколая? Але це шлях довгих років! Поки РФ його пройде. Нам важливо своїм громадянам пояснити, що сталося і чому так сталося. І головне — всім разом розробити план дій, щоб продовжити шлях розвитку. А потім зробити простий план «До Миколаєва — на день святого Миколая»! Це стане туристичним маршрутом, який не лише відкриє, а й дозволить потоваришувати всім.

Гліб ГОЛОВЧЕНКО, секретар Національної спілки журналістів України, генеральний продюсер телеканалу «TAK TV», директор Коледжу преси та телебачення

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати