Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це книги боротьби людей за свободу»

Заступник директора Черкаської спеціалізованої школи № 20 — про те, як використовуватимуть у навчанні Бібліотеку газети «День»
12 лютого, 10:05
«ЦЯ ЛІТЕРАТУРА НАМ ПОТРІБНА ЯК ПОВІТРЯ», — ГОВОРИТЬ «Дню» ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ЧЕРКАСЬКОЇ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ ШКОЛИ №20 СВІТЛАНА ЛИС. ЦІ СЛОВА НЕОБХІДНО ЧУТИ І ВЛАДІ, ПРЕДСТАВНИКИ ЯКОЇ З ВЕЛИКИМ ІНТЕРЕСОМ ЗНАЙОМИЛИСЯ З НАШОЮ БІБЛІОТЕКОЮ ПІД ЧАС ВІДКРИТТЯ ФОТОВИСТАВКИ «ДЕНЬ»-2014 У ЧЕРКАСАХ (НА ФОТО) / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Життя знову підтверджує: започаткована 2011 року акція «Подаруй Бібліотеку газети «День» рідній школі» вкрай необхідна й актуальна. Нещодавно наша газета писала, що під час відкриття фотовиставки «День»-2014» в Черкасах у рамках цієї акції десять середніх навчальних закладів обласного центру отримали «Бронебійну публіцистику» від представників ПАТ «Азот». А спеціалізованій школі №20 дістався подвійний подарунок — депутат міської ради, директор заводу «Темп» Олександр Згіблов придбав для них «Україну Incognita», «Апокрифи Клари Гудзик», «Силу м’якого знака», «Ваші мертві вибрали мене...», серію «Підривна література» та фотоальбом «Люди Майдану. Хроніка».

Світлана Лис, заступник директора з навчально-виховної роботи Черкаської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів №20, надіслала в редакцію лист зі словами подяки. «Щиро вдячні за безцінні книги, видані бібліотекою Вашої газети. Це унікальні книжки про нашу історію, визначних державотворців, композиторів, воїнів, поетів... Це книги боротьби людей за свободу і гідне життя, це роздуми про актуальні проблеми стародавньої, середньовічної, нової та новітньої історії України. Вони стануть у пригоді не лише для підготовки до уроків як учителям, так і учням, а й усім, хто не байдужий до нашої історії, хто хоче глибше пізнати нашу культуру, мистецтво, літературу, наш шлях до свободи», — написала Світлана Михайлівна.

Пані Світлана — вчитель української мови та літератури. Вона наголошує: «Особливе спасибі за 15 книжок із серії «Бронебійна публіцистика», бо саме тут вміщено статті та уривки творів, які необхідні для роботи на уроках української літератури («Чому я не хочу вертатися до СРСР?» І. Багряного, «З таборового зошита» В. Стуса, публіцистика І. Франка, Олега Ольжича, «Україна чи Малоросія» Миколи Хвильового), історії України (статті В. Липинського, Ю. Шевельова, І. Лисяка-Рудницького, М. Драгоманова, М. Костомарова). Це прекрасний матеріал і для вчителів художньої культури, музичного та образотворчого мистецтва, класних керівників, старшокласників...»

А в розмові з «Днем» Світлана Михайлівна поділилася: «Ми тепер дуже рідко отримуємо книжки. Щороку проводимо акцію «Подаруй книзі нове життя», і за рахунок вилученої макулатури поповнюємо бібліотеку літературою, яка необхідна дітям. В основному це книжки для початкової школи, сучасна література. Видання з Бібліотеки «Дня» розраховані на більш дорослих діток. Такої літератури в нашій бібліотеці не було».

Першими читачами подарованих книжок стали педагоги. Директор школи Людмила Кіта каже, що одразу переглянула зворушливі світлини фотоальбому «Люди Майдану. Хроніка», а читати почала з «Сили м’якого знака». «Видання ми представили на нараді для вчителів, і їх у мене одразу розібрали, — розповідає Світлана Лис. — Я вам чесно скажу: ця література нам необхідна, як повітря. І для істориків, адже у книгах дуже добре викладені й відносини нашого народу з Росією, є й про Емський, Валуєвський циркуляри... Думаю, «Україна Incognita» дуже корисна і для журналістського гуртка. Там є і такі замальовки з газети, на яких учні можуть учитися будувати письмове висловлювання...» Прочитавши книжки, учителі передадуть літературу в бібліотеку, щоб далі з нею ознайомлювалися діти, говорить заступник директора. «Усе підібрано дуже влучно. Є про що говорити і що читати. Дуже хорошу справу ви робите», — підсумовує Світлана Лис.

А «День» зі свого боку закликає всіх і далі долучатися до цієї благодійної акції. Придбати наші книжки можна, зателефонувавши в редакцію за номером (044) 303 96 23, або на сайті «Дня» www.day.kiev.ua. Розширюймо простір розумного разом! Кожен може зробити свій внесок, поповнивши бібліотеку рідної школи книжками «Дня!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати