Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Турбота... на папері

Як у Криму дотримуються законодавства про захист прав дітей
02 вересня, 00:00
ФОТО ГРИГОРІЯ СЛАБЕНКА

Красивих слів про захист і права дітей у нашому житті не бракує: вони — і «квіти життя», і «наше майбутнє», і для них — «усе найкраще». Насправді ж у суспільстві, де часто й дорослі не можуть знайти собі достойного місця, дитинство — далеко не завжди радісне й безтурботне, а привілеї для дітей часто діють тільки на папері...

За даними Головного управління статистики в АР Крим за останні п’ять років дитяче населення в автономії зменшилося на 55 тисяч. Водночас понад п’ять тисяч дітей-сиріт та дітей позбавлені батьківського піклування. Залишається стабільним показник смертності новонароджених: 255 у 2007 році, 203 у 2008 році. Минулому року померло 372 неповнолітніх, 2007 року — 396 дітей. На думку прокурора Криму Володимира Бойка, це свідчить про недотримання законів про захист дітей. І обговорення цієї проблеми на міжвідомчій нараді правоохоронних органів засвідчило, що «органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та правоохоронними органами не забезпечено належного захисту прав неповнолітніх... У Криму не в повному обсязі забезпечується виконання Указів Президента України, державних, регіональних програм із питань охорони дитинства, які спрямовані на захист прав дітей, соціальну підтримку сімей із дітьми, охорону їхнього здоров’я», — йдеться в постанові наради.

Лише в першому півріччі 2009 року прокуратура Криму відновила права понад двох тисяч неповнолітніх, за результатами перевірок порушено 45 кримінальних справ в інтересах дітей, відповідно до підсумків розгляду документів прокурорського реагування відшкодовано 205 тисяч гривень збитків в інтересах дітей, притягнуто до відповідальності 482 посадові особи.

Одна з причин, чому так відбувається, — недофінансування заходів, які могли б покращити становище дітей в автономії. Якщо в цілому фінансування лікувально-профілактичних закладів Криму у 2008 році становило 86% від потреби, то фінансування пологових будинків та дитячих закладів здійснювалося лише на 45%. Укомплектованість штатних посад лікарів-педіатрів становить 94,89%, при цьому майже кожен шостий працює за сумісництвом. Аналогічна ситуація із укомплектованістю лікарів загальної практики сімейної медицини, лікарями окремих спеціальностей, пов’язаних із охороною здоров’я дітей. А в Первомайському та Кіровському районах Криму посади лікарів-фтизіатрів взагалі вакантні, і вже тривалий час.

Актуальною для автономії лишається проблема бездоглядних та безпритульних дітей. Щороку понад тисяча неповнолітніх потрапляє до притулків, зазначають в прокуратурі Криму. А те, що їхні дитячі права не забезпечуються, зберігає високий рівень криміналізації в молодіжному середовищі. Так, лише у першому півріччі 2009 року 270 неповнолітніх Криму вчинили 332 злочини. І хоч на початок липня 2009 року спостерігається зниження загальної підліткової злочинності (на 31,5%), проблема все ж залишається гострою.

Так само складною є ситуація із тим, як забезпечуються соціальні права дітей, зокрема на охорону життя, здоров’я, освіту, захист від жорстокості та насильства. Фахівців турбує, що кількість кризових сімей збільшилася майже втричі, а кількість дітей, які в них виховуються, зросла з 2223 до 4772 неповнолітніх. Крім того, 2008 року, за даними Міністерства у справах молоді, сім’ї та гендерної політики АР Крим, 90 дітей постраждали від насильства, і лише 65 із них — звернулися за захистом до міліції. Наразі проти їхніх батьків порушені кримінальні справи.

Щорічно прокуратура Криму виявляє порушення законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», інструкції з обліку дітей і підлітків шкільного віку. Завдяки втручанню прокуратури, студентам Кримського інженерно-педагогічного університету донараховано та виплачено 4 тис. 84 грн. стипендії, чим поновлено права 44 дітей. Крім того, 46 сиротам, студентам Республіканського вищого навчального закладу «Кримський гуманітарний університет» донараховано та виплачено 73 тис. 140 грн. матеріальної допомоги на придбання навчальної літератури. Крім того, наказом Міністра освіти та науки АР Крим трьом ректорам вищих навчальних закладів автономії, із чотирьох підпорядкованих міністерству ВНЗ, оголошено догани за неналежну організацію роботи щодо соціального захисту, матеріального та фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Гострою залишається в Криму проблема дитячої інвалідності. Сьогодні в автономії нараховується більше ніж п’ять тис. дітей-інвалідів, із яких 170 малюків декілька років перебувають у черзі щодо забезпечення засобами реабілітації. В Криму ще, на жаль, не вирішено проблему належного медичного обслуговування 6 800 дітей від народження до 18 років, які перебувають на диспансерному обліку по захворюваності органу зору. В цілому по автономії потреби у спеціалізованому навчанні таких дітей реалізуються менш ніж на 10%. Апаратне лікування проводиться тільки в кабінетах Ялти, Феодосії, Керчі, стаціонарне — у Сімферополі і Євпаторії. У 30 % районів Криму взагалі немає дитячих офтальмологів. У результаті лише 280 дітей, які страждають вадами зору, мають можливість здобути освіту. А близько однієї тисячі дітей потребує спеціальної освіти: в тому числі 366 дітей-інвалідів, із яких 40 повністю сліпих, а 144 дитини сліпі на одне око.

Щорічно в Криму збільшується кількість ВІЛ-інфікованих дітей. За даними Центру профілактики і боротьби зі СНІДом на диспансерному обліку станом на початок 2009 року перебуває 425 дітей. За даними Міністерства охорони здоров’я АР Крим стабільною є кількість дітей, які вживають алкоголь, наркотичні та психотропні речовини. На початок 2009 року на диспансерному обліку із діагнозом «психічні та поведінкові розлади у результаті вживання летючих розчинників, тютюну, алкоголю, наркотичних, психоактивних речовин» перебувало 25 неповнолітніх, на профілактичному обліку — 554 дитини, на початок квітня нинішнього року — 21 та 528 відповідно. В той же час до органів внутрішніх справ на початок 2009 року доставлено за вживання спиртних напоїв 666 неповнолітніх, за вживання наркотичних та токсичних речовин 295. Серед неповнолітніх особливою популярністю користуються енергетичні газовані напої, такі як: «Ред Бул», «Рево Энерджи», «Берн», «Шейк» та ін. На етикетах банок вказано, що напій не рекомендується дітям до 12—18 років, особам із порушенням серцевої діяльності, хворим на гіпертонію. Однак, жодним міністерством, а також Кримською республіканською СЕС не ініційоване вивчення питання шкідливого впливу цих напоїв на стан здоров’я дітей, які все частіше потрапляють до реанімаційних відділень лікарень після їх вживання. Та й причини, чому діти отруїлися, часто-густо не з’ясовуються.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати