Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тут чекають на меценатів

У селі Іванківці на Вінниччині волонтери облаштовують центр реабілітації для військових та патріотичного виховання дітей
02 серпня, 11:25
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Вінничанин Сергій Сидорук завжди мріяв переїхати з великого шумного міста у затишне поселення — поближче до природи. Минулого року навіть зробив перший важливий крок до своєї мрії — придбав недобудований двоповерховий будинок у селі Іванківці. Там є поряд ліс і ставок. Залишалося зробити ремонт — і можна заселятися. Проте чоловік активно займається громадською роботою та патріотичним вихованням дітей, а ще він постійно допомагав фронту. Недовго думаючи, волонтер віддав свій маєток громадській організації «Лютич».

«З 2013 року я заснував громадську організацію, що займається вихованням дітей і молоді, проводимо для них вишкіл. Працюємо зі школами. У Вінниці понад половини навчальних закладів уже нас знають, дітям цікаво. І мені приємно знати, що ми вкладаємо у молодь лише найкраще, бо саме наші діти будуватимуть нову державу. Тому я вирішив, що цей маєток стане чудовим місцем для проведення табору і виховання молоді. Однак пізніше, оглянув його ще раз, я зрозумів, що тут і для наших воїнів місця вистачить, тому тут у комплексі буде і табір, і перебуватимуть разом із родинами воїни ООС», — розповідає Сергій Сидорук.

Проводити внутрішні ремонти в будинку допомагали меценати та волонтери. Тут є тераса для проведення тренингів. Волонтер Роман Яковлєв обробив стіни екологічними матеріалами —  глиною, соломою та вапном. Тому взимку тут буде зберігатися тепло, а влітку навпаки — прохолодно. І стіни наче живі — дихатимуть та вбиратимуть позитивну енергетику. Так було задумано з початку ремонтних робіт. Однак для того, аби реабілітаційний центр запрацював на повну силу, потрібно ще зробити підлогу, поставити сантехніку, меблі, східці на другий поверх.

«Багато попереду роботи. Можливо, знайдуться люди, яким це небайдуже, і допоможуть нам. Потрібні ліжка, столи, кухонне приладдя. Ми будемо вдячні за цю підтримку. Адже в майбутньому тут цілий рік зможуть перебувати бійці зі своєю родиною», — додає меценат.

Центр зможе одночасно прийняти 30 осіб. За словами Сергія Сидорука, ветерани АТО тут проходитимуть реабілітацію безоплатно, адже проект некомерційний. «Коли військовий повертається додому, його погляд на цей світ зовсім інакший після війни. Зі свого боку дружина, діти, поки чекають бійця додому, переживають цей період по-своєму важко. Через це виникає чимало непорозумінь у сімейному колі. Були випадки, коли доходило й до розлучень. Тому головна мета центру — об’єднати родини та «розвантажити» психологічний стан військових та їхніх близьких. Аби не було так, що захисник зміг утримати мир у своїй країні, але не зміг утримати мир у власному домі», — каже благодійник.

Підтримує створення центру місцева влада, також Спілка ветеранів АТО. Нині є штат сімейних психологів, також очікується, що до центру згодяться влаштуватися майстри з йоги — для релаксації. Та майстри для проведення арт-терапії.  З іншого боку, для бійців будуть створені смуги перешкод, залучені професійні спортсмени з рукопашного бою — для тренувань та підтримки фізичної форми. Діти також зможуть проходити вишколи, а воїни допомагатимуть їм у патріотичному вихованні.

Сергій Сидорук сподівається, що за активної підтримки меценатів центр зможе відкритися наступного року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати