У Харкові — ботулізм
Ботулізм — небезпечна інфекційна хвороба, впоратися з якою лікарям не завжди вдається. Збудником ботулізму є токсин, який знаходиться у копченій рибі або консервованих грибах. Якщо раніше на несвіжу, заражену рибу покупці могли поскаржитися тільки на ринках, то сьогодні купити неякісний товар і при цьому «підчепити» небезпечну для життя хворобу можна і у суворо контрольованих за усіма санітарними нормами супермаркетах.
На даний момент у Харкові офіційно зареєстровано 10 випадків цього захворювання. Як повідомляють представники міської санітарної станції, харків’яни на ботулізм хворіють досить часто — у середньому 10 випадків на рік. Згідно з медичною статистикою, 9 із 10-ти хворих на ботулізм вмирають. Ті, хто зараз перебуває у лікарні, вижили буквально дивом. Як з’ясувалося, половина постраждалих отруїлися рибою, купленою у магазинах. На наступний же день людям стало погано — з’явилася слабість у всьому тілі і запаморочення. Вчасно надана медична допомога і правильно поставлений діагноз врятували життя хворих. Але лікарі не гарантують повного видужання своїм пацієнтам, оскільки ботулізм небезпечний передусім своїми ускладненнями.
З’ясуванням, звідки у продаж надійшла заражена риба, зайнялася харківська міська санепідемстанція. Виявилося, що у супермаркети риба потрапила від дніпропетровських постачальників. Усю партію підозрілої риби було вилучено із супермаркетів і магазинів. Вірус ботулотоксину було знайдено у залишках тієї риби, що їли потерпілі. За наданими у магазинах документами на продукцію, риба була якісною, термін її реалізації не закінчився, посвідчення і накладні були у наявності. Але, можливо, підприємство-виробник порушило технологію виробництва, що особливо важливо у весняно- осінній період, коли можливість зараження ботулізмом підвищується. Усі документи власного розслідування медичні працівники передали у міську прокуратуру.
Лікарі попереджають населення про необхідність уважної перевірки продукції, що пропонується у магазинах, особливо копченостей. Головний санітарний лікар Харкова Тетяна Колпакова підписала постанову, згідно з якою на ринках і у магазинах заборонено торгівлю в’яленою рибою без супровідних документів.