Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Харкові названі імена нових лауреатів премії «Народне визнання»

20 квітня, 00:00
ОЛЕКСАНДР ФЕЛЬДМАН ВРУЧАЄ ПРЕМІЮ ЛЕГЕНДАРНОМУ СПІВАКОВІ ВАДИМУ МУЛЕРМАНУ

18 квітня в Харківському академічному театрі опери та балету ім. М. Лисенка були названі імена нових лауреатів премії «Народне визнання», яка вручається вже четвертий рік поспіль.

Відповідно до Положення, конкурс на здобуття премії проходить щорічно у два тури. Спочатку експерти заочно висувають претендентів. Після підрахунку рейтингових балів визначається трійка фіналістів у кожній номінації. Переможців же визначає широка громадськість шляхом голосування. Цього року на адресу Громадської ради премії надійшло понад 4000 анкет, заповнених не лише харківчанами, але й жителями всієї України та зарубіжжя.

У номінації «Література» премію отримав Сергій ЖАДАН — молодий, але вже широко відомий поет, прозаїк, есеїст і перекладач, організатор різноманітних культурологічних і художніх акцій, якого називають лідером нового поетичного покоління України. Його було висунуто експертами за збірки творів у одному томі «Капітал», який побачив світ 2006 року. До речі, «Капітал» Жадана раніше було оцінено українською службою «Бі- Бі-Сі» як «Книжка року-2006».

У номінації «Архітектура» переміг Владлен СЕМЕНОВ — проректор Харківської національної академії міського господарства, заслужений архітектор України, лауреат Державної премії України в області архітектури, дійсний член Української академії архітектури та керівник її Північно-східної філії, член Харківської міської містобудівної ради. Його було висунуто як керівника творчого колективу з розробки «Правил забудови м. Харкова» та програми «Транспортна схема м. Харкова».

У номінації «Музика» лауреатом премії став Володимир ПТУШКІН — відомий далеко за межами Харкова композитор, професор Харківського державного університету мистецтв, заслужений діяч мистецтв України. Перемогу йому принесли авторські концерти в Києві та Харкові, участь у міжнародних фестивалях «Київ—Фест-2006» і «Харківські асамблеї», прем'єра мюзиклу «Величезний малюк Гулівер».

У номінації «Образотворче мистецтво» було відзначено відомого харківського художника-графіка Ільдана ЯХІНА. Його експерти висунули за персональну виставку «Графіка Ільдана Яхіна», яка з великим успіхом пройшла у Харкові минулого року.

У номінації «Театр» лауреатом премії став режисер Харківського академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка Армен КАЛОЯН — за режисерську розробку й оригінальне концептуальне рішення опери Моцарта «Дон Жуан».

За вже сталою традицією, завершилася урочиста церемонія на ліричній ноті, врученням двох спеціальних позаконкурсних премій від засновника конкурсу — Фонду Олександра Фельдмана . Цього року її удостоїлися Ілля ЛУЧКОВСЬКИЙ і Вадим МУЛЕРМАН.

Ілля Лучковський — професор, доктор технічних наук, завкафедри Харківського державного технічного університету будівництва й архітектури, дійсний член Академії будівництва України, член Спілки художників, голова української секції Міжнародної асоціації мистецтвознавців. Але котрий, мабуть, більш відомий харківчанам як великий колекціонер і популяризатор мистецтва.

Вадим Мулерман — легендарний співак, ветеран радянської естради, перший виконавець незабутніх пісень «Лада», «Гуцулочка», «Белая черемуха», «Трус не играет в хоккей», «Колдовство», «Случайность» й інших, як говорили раніше, всенародних шлягерів. У 1960-і роки Мулерману підспівувала вся країна, його тодішній популярності можуть позаздрити багато зірок нинішньої естради. Тривалий час Вадим Йосипович жив у США, але чотири роки тому повернувся до рідного міста, мріє відкрити тут Театр пісні ім. Клавдії Шульженко.

Одночасно з грошовими преміями та дипломами лауреати «Народного визнання» отримали мініатюрні копії символу премії — «Скрипаля на даху». Сам бронзовий оригінал цієї незвичайної скульптури було встановлено Фондом Олександра Фельдмана в центрі Харкова 2003 року на знак щирого визнання всім творчим людям, які присвятили своє життя Мистецтву, а талант — Харкову.

Засновник премії «Народне визнання» ставить перед собою мету привернути увагу харків'ян до діяльності та досягнень представників творчої еліти Слобожанщини, підтримати діячів мистецтв, чиї творчі успіхи прославили Харків не лише в Україні, але й за її межами. «Я вірю в духовну велич Харкова й переконаний, що допоки в ньому живуть і працюють люди, які творять славу України, й їхні небайдужі та благородні шанувальники, які по праву пишаються своїми талановитими земляками, Харків був, є й буде столицею мистецтв», — так виразно заявив про свою патріотичну позицію голова Громадської ради премії Олександр Фельдман.

З кожним роком премія «Народне визнання» здобуває в Харкові все більшу популярність, її називають «харківським Оскаром». Дійсно, проект Олександра Фельдмана по-своєму унікальний, а скульптурний символ премії й узагалі не має аналогів. На торішній церемонії один із лауреатів дотепно зауважив, що безліч дахів у світі увінчані різноманітними прикрасами, фігурами та символами, а ось «Скрипаль на даху» є лише у Харкові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати