Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від шкірних захворювань страждає кожен третій

У Вінниці військові дерматологи обговорювали, як контролювати ситуацію в зоні АТО
08 червня, 10:38

Вперше за всю історію Збройних cил України військові дерматологи з усієї країни зібралися нещодавно у Вінницькому військо-медичному центрі на дводенну науково-практичну конференцію. Причина — зростання рівня шкірних захворювань серед військових. Якщо вірити статистиці, то нині від шкірних захворювань страждає кожен третій солдат строкової чи контрактної служби. Найбільше бійців атакують грибкові інфекції, гнійні висипи та короста.

«У період воєнних дій підвищення рівня шкірних захворювань — це звичне явище, але ситуація має бути контрольованою. Для цього ми зібралися на семінар. Запросили цивільних медиків і разом шукаємо шляхи виходу з цього становища, — каже головний дерматовенеролог ЗСУ полковник медичної служби Сергій Остапенко. — Головними причинами підвищення захворюваності шкірних хвороб серед військових є низький рівень стану здоров’я призовників та недостатня увага щодо профілактики захворювань з боку командування. Якщо говорити конкретно, то не всі бійці мають можливість відвідувати лазню. Навіть ті солдати, які перебувають у казармах, миються один раз на тиждень, а цього недостатньо для догляду за шкірою. На передовій немає гарячої води, аптечки недоукомплектовані для надання першої медичної допомоги при мікротравмах, які в подальшому можуть стати причиною виникнення шкірного захворювання. Усе це в комплексі погіршує ситуацію».

Лікарі шукали і знаходили практичні шляхи, як поліпшити стан дерматовенерологічної служби в ЗСУ та зоні АТО. Начальник Вінницького військово-медичного центру Центрального регіону Сергій Петрук каже, що штатні дерматологи напрацювали кілька практичних рекомендацій, які планують обґрунтувати і довести до широкого загалу лікарів.

«Статистика різних шкірних захворювань, яка була продемонстрована під час семінару, викликає занепокоєння. Причини і наслідки поширення захворювання на поверхні, і наші фахівці знають, як їх можна ліквідувати, — зазначає Сергій Петрук, який за фахом також військовий дерматолог. — Серед першочергових завдань необхідно провести облік військових, які страждають від шкірних захворювань. Під час щомісячних профілактичних оглядів посилити контроль за виявленням шкірних захворювань на ранніх стадіях, коли їх можна не залікувати, а вилікувати. Особлива відповідальність — на військових медиках, які несуть службу в зоні АТО і перебувають у безпосередньому контакті з бійцями. Вони першими повинні виявити хворих і тримати їх, як кажуть, під особливим контролем. На щастя, за весь період АТО не було зафіксовано спалахів венеричних захворювань. Всіх бійців, які потрапляють до шпиталю, перевіряють на наявність таких хвороб».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати