Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вiдик – у кожен дiм!

31 липня, 00:00
Коли вже відеомагнітофон став настільки популярним, що почали широко вживатися пестливі назви («відик», «відак»), то настав час з’ясувати, що це таке, проаналізувати його сильні та слабкі сторони.

Масовий відик належить до формату VHS, він пристойно записує фільми з ТБ та відтворює «готові» відеозаписи, лиш треба легким порухом руки вставити йому до «рота» відеокасету. До того ж він допомагає налаштувати через себе силу-силенну ТБ-каналів, якщо вони є.

Якість ВМ та його функціональні можливості зростають із збільшенням кількості відеоголівок. Так відеоплеєри та найпростіші ВМ мають 2 голівки й дозволяють, більшою мірою, просто записувати та відтворювати. У 4-голівкових з’являються якісний стоп-кадр, можливості якісного запису на уповільненій у 2 рази швидкості (режим LP-Long Play), настройки на даний тип відеострічки тощо. Шестиголівкові дають Hi-Fi-стереозвук, що дозволяє записувати звук високої якості в уповільнених режимах LP й навіть EP (Extralong Play, втричі вповільнений запис) під час записів із ТБ; при монтуванні власних записів із відеокамери, на якій записується Hi-Fi-звук, оригінальний звук таким же й залишається, а ось звук на нормальній доріжці можна змінювати. 8 голівок дозволяють одержати формат SuperVHS, що збільшує майже вдвічі якість картинки й дає більш широкі монтажні можливості.

Виробники, завойовуючи ринок, збільшують та покращують функціональні можливості до того, що вони стають стандартними. Крім вище згаданих, це універсальність настройки на різні системи телевізійних сигналів, автонастройка програм, автонастройка кольорів, сортування програм, запис за таймером, наявність «човника» (Shuttle — регулятор, обертанням якого можна перемотувати стрічку, відтворювати запис на різних швидкостях, переглядати покадрово), система ShowView (за спеціальними сигналами від телевізійних станцій ВМ автоматично виключає запис під час реклами) тощо.

Якщо треба монтувати власні записи, то ВМ не є тут «добрим чарівником». «Найкрутішими» є функції Audio Dubbing та Video Insert. Перша з них дозволяє замінювати нормальну аудіодоріжку, а друга — вставляти фрагменти відео на вже готовий запис, не змінюючи при цьому нормальну аудіодоріжку. Накласти відеозображення одне на одне, замінити Hi-Fi-стереозвук, навіть додати титрів (для VHS) — поки з області фантастики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати