Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Візьми мене з собою!» — 3. MD-плеєри

25 червня, 00:00

Проте все-таки на зміну старим аналоговим технологіям приходять цифрові. І, можливо, скоро навіть традиційні касетні плеєри будуть витіснені МD-плеєрами, які за розмірами менші, а за якістю звуку не поступаються CD-плеєрам.

В МD використовується магнітооптична технологія цифрового запису. Після розігрівання лазерним імпульсом ділянка зберігає «застиглу» інформацію, передану їй електромагнітом (різна полярність відповідає «0» чи «1»). Крім того, МD записується 20 бітний, тобто роздільна здатність цифрового звуку краща в 16 разів. Однак при цьому для стиску інформації використовується система ATRAC (адаптивне кодування акустичного сигналу), що дозволяє скоротити кількість даних порівняно із CD в п'ять разів майже без втрат. Система працює в логарифмічному масштабі і тому підвищує роздільну здатність слабких сигналів порівняно із сильними, що теоретично має зменшувати шум квантування, характерний для CD.

МD-плеєри де в чому подібні до CD-плеєрів. Вони мають рідкокристалічне табло, де відображується вся службова інформація: номер треку, час звучання пісні, розрядження батарей тощо. Подібні в них і функції: підйом басів, пошук треків, зберігання в пам'яті номерів треків, заданий порядок (або випадкове) програвання, обмеження гучності, заряд акумуляторів у самому плеєрі чи в додатковому адаптері. Вони також комплектуються буфером пам'яті, щоб захистити від збивання музики. Але міні-диски стійкіші проти ударів, ніж компакт-диски.

На цьому схожість закінчується, бо головною особливістю МD-плеєрів є їхня здатність записувати. Випускаються вони, звичайно, й без запису. Вони й дешевше коштують. Проте краще вбити одразу трьох зайців: придбати і плеєр, і магнітофон, а заодно ще й диктофон. Якщо треба записати якусь розмову, то це ідеальний варіант. Плеєри мають ще й цифрові входи, що дозволяє один раз записати музику в цілковитій відповідності з оригіналом. Багато разів це не дозволить зробити захист авторського права.

У домашніх умовах плеєр можна підключити до підсилювача й насолоджуватися глибиною музичних образів.

Міні-диск можна багаторазово перезаписувати, змінюючи репертуар. Що іще треба для повного щастя?

Продовження в наступному випуску.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати