Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Володимир РЯБIКА: «Ми не можемо відділити себе від суспільства, від держави»

09 жовтня, 00:00

Український національний комітет молодіжних організацій (УНКМО) — частина світового молодіжного руху. Зі здобуттям Україною незалежності й початком процесу її інтеграції в Європу виникла необхідність привести у відповідність до європейських стандартів державні й суспільні інститути — і, зокрема, створити свій Національний комітет молодіжних організацій. УНКМО виник після студентських революцій (після голодовки на асфальті і т. д.), які виявилися сильним каталізатором позитивного результату референдуму про незалежність. Створення Комітету не було ініційоване державою. Але держава вітала появу координуючого органу, котрий представляє весь спектр молодіжного руху, з яким можна розмовляти й через який, певною мірою, — впливати на цей рух. Створювався він нелегко, адже треба було об’єднати організації з полярними політичними й ідеологічними установками (комуністичні, соціалістичні, націоналістичні, центристськi). Після того, як ми пройшли складний період організації і становлення, влада зажадала взяти нас під своє крило.

УНКМО об’єднує майже всі зареєстровані Міністерством юстиції України молодіжні організації. Це організація, котра частково фінансується з держбюджету тільки два останніх роки. Рішення про фінансування було ухвалене внаслідок парламентських слухань, проведених нами спільно з парламентським Комітетом із питань молодіжної політики.

УНКМО репрезентує наш молодіжний рух на рівні держави і на міжнародному рівні. При Раді Європи діє Європейський молодіжний форум, куди кожна країна входить зі своїм національним комітетом. Ми є членом Європейського молодіжного форуму.

Основна діяльність УНКМО — більш земні, практичні проблеми молоді. Нами розроблені й успішно працюють програми, спрямовані на розв’язання нагальних проблем молоді й дітей — це програми оздоровлення студентів-сиріт, студентів-інвалідів, програма зі створення молодіжних бірж праці, програма боротьби зі злочинністю й наркоманією, програма підтримки волонтерів, які працюють із безпритульними дітьми.

Головне завдання УНКМО — концентровано висловлювати погляди молодіжного руху на загальні проблеми молодіжного руху й держави загалом, тому, що ми не можемо відділити себе від суспільства й від держави.

Питання, з яких ми просто приречені виступати разом — соціально-економічні, наука, культура. Ці питання ми піднімаємо на всіх рівнях — і перед ВР, і перед Президентом, і перед КМ.

При Президентові України з ініціативи УНКМО створена Національна рада з питань молодіжної політики, її очолює Євген Кушнарьов. Однак поки що цей орган, незважаючи на високий статус і повноваження, не став таким, яким його задумували багато хто з лідерів організованого молодіжного руху України.

№193 09.10.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати