Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Винні Чорнобиль і... мати

Щорічно в Україні народжується п'ять тисяч дітей із пороком серця
24 лютого, 00:00
ПОРОК СЕРЦЯ — ОДНА З НАЙПОШИРЕНІШИХ ПАТОЛОГІЙ ПРИ НАРОДЖЕННІ. НА ФОТО — ОДИН ІЗ КРАЩИХ КАРДІОХІРУРГІВ УКРАЇНИ БОРИС ТОДУРОВ ЗІ СВОЇМ МАЛЕНЬКИМ ПАЦІЄНТОМ / ФОТО ЛЕОНІДА БАККА / «День»

Щорічно у світі народжується близько 6% дітей (майже 7,9 мільйона) з різними медичними патологіями, причиною яких є генетичні збої. Ще сотні тисяч дітей набувають подібних дефектів внаслідок хвороб або шкідливих звичок батьків. Найрозповсюдженішими в новонароджених дітей є патології центральної нервової системи, опорно-рухового апарату, порок серця, хвороби крові, неврології та синдром Дауна. Щорічно внаслідок таких дефектів 3,3 мільйона дітей не доживають до п'яти років, а з тих, які вижили — 3,2 мільйона стають інвалідами. За нещодавно опублікованими даними гуманітарної організації March of Dimes, в Україні припадає 54,5 випадки серйозних патологій на тисячу народжень.

Із подібними проблемами стикаються всі країни, але, як показує статистика, на долю менш розвинених країн припадає до 94% таких випадків. Так найменше зустрічається патології в новонароджених Швейцарії та Франції. Справа в тому, що в «багатих» країнах високо розвинена система діагностики, яка дозволяє виявити розвиток патологій на ранніх стадіях вагітності, а також у наявності новітньої апаратури та кваліфікованих фахівців, завдяки чому можливі операції навіть новонародженим. Таким чином, число дітей із патологіями знижується тут до 70%.

В Україні однією з найважливіших медичних проблем є допомога дітям із вродженими пороками серця. «Щорічно в нашій країні народжується понад п'ять тисяч дітей із цією хворобою, — розказує доктор медичних наук, заступник директора Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії Міністерства охорони здоров'я України Надія Руденко. — На всьому пострадянському просторі лише в Україні та Росії існують центри дитячої кардіохірургії, які можуть конкурувати з аналогічними клініками провідних країн світу. В Україні такі заклади з'явилися на початку 90-х, на той момент частота новонароджених із пороками серця лише в Києві становила 5,5 випадків на кожну тисячу народжених дітей». За словами Н. Руденко, існує багато причин розвитку вродженого пороку серця в дітей. Серед них — шкідливі звички батьків (куріння, вживання алкоголю й наркотиків), погана екологія, шкідливі умови праці, а також вірусні захворювання, перенесені матір'ю в перші місяці вагітності. Вплив Чорнобильської аварії на частоту появи таких захворювань науково поки не встановлений, проте з 1986 року кількість таких випадків зросла. Однак фахівці зараховують цей факт швидше до підвищення рівня діагностики.

Серед факторів розвитку пороку серця в дитини фахівці називають також хронічні хвороби батьків. «Якщо мати, батько або їхні рідні мають порок серця, то можливість його розвитку в майбутньої дитини дуже висока, — розказує доктор медичних наук, керівник відділення функціональної діагностики й пренатальної кардіології Інституту педіатрії, акушерства й гінекології Академії медичних наук України Ірина Лук'янова. — До цього належать також захворювання серцево-судинної системи, ендокринні захворювання батьків (цукровий діабет, захворювання щитовидної залози). На жаль, попередити розвиток хвороби в дитини неможливо. Жінкам, які мають подібні чинники ризику, необхідно планувати вагітність і обов'язково пройти курс лікування перед цим. Уже під час вагітності зробити це набагато складніше».

Медики стверджують, що число дітей із вродженим пороком серця однакове для різних країн. В Україні на сьогодні їхнє число становить 2—12 випадки на тисячу новонароджених. Проте рівень діагностики захворювання і можливості його лікування в усіх країнах різні. Для дітей із уродженим пороком серця перший рік життя є критичним — до 90% із них помирає. Без оперативного втручання помирає 20% новонароджених із таким захворюванням, 40% дітей різного віку теж помирає, якщо не вдатися до операції.

За останні роки ситуація в Україні значно поліпшилася: завдяки високому рівню діагностики та можливості лікування таких дітей знизилася їхня смертність. Наприклад, в Інституті серцево-судинної хірургії операції для дітей першого року життя є безкоштовними. В одному лише Києві цими проблемами також займаються в Науково-практичному медичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, а також в Інституті педіатрії, акушерства та гінекології при АМН України. Проте смертність залишається так само високою, і майбутнім матерям варто більше думати про своє здоров'я.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати