Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вишивати — як рахувати і pозмовляти англійською

20 квітня, 00:00

«Допомагати треба талановитим, інші проб’ються самі» — саме це, злегка іронічне, твердження повністю імпонує позиції організаторів уже четвертої виставки творчих робіт учнів колегіумів та коледжів, які перебувають під патронатом НАУКМА. Виставка «Великодня мозаїка» відкрилася позавчора у приміщенні Києво-Могилянської академії. На ній представлені вишивки, графіка, живопис, вироби з кераміки та дерева учнів з дев’яти областей і регіонів України. Важливо, що брати участь у цій виставці можуть тільки роботи на релігійну тематику.

Хоч і зрозуміло, що кожна з цих робіт створювалася під чуйним керівництвом досвідчених майстрів у галузі мистецтва, все ж вражає, як діти віком 11—17 років змогли так уміло передати національний колорит і глибоко вникнути в саму релігійну тематику. Вишитий руками лик Діви Марії з немовлям або розписані писанки на біблійні сюжети — яскраве тому підтвердження. У графічних роботах колишньої учениці Київського колегіуму, а нині студентки Києво-Могилянської академії Надії Гаврилюк домінантною стала філософська тематика, і її роботи по праву займають у галереї цілий стенд.

Не дивно, що твори учнів коледжів та колегіумів так разюче відрізняються від робіт багатьох їхніх однолітків, адже такі предмети, як вишивка, живопис, графіка і кераміка входять до навчальної програми нарівні з математикою, українською і англійською мовами. Отже в цьому учні мають значну перевагу. Ясна річ, дуже шкода, що відсутність належного фінансового забезпечення не дозволяє проводити подібні виставки частіше, але, як кажуть організатори, навіть проведення такої виставки одного разу на рік дає свої плоди. Те, що виставка подорожує багатьма регіонами України, дає можливість відомим мистецтвознавцям оцінити майстерність учнівських робіт, що дуже часто дає путівку в життя багатьом юним обдаруванням.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати