Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Взаємодопомога в дії

На Черкащині переселенці зі сходу об’єдналися у громадську організацію
01 липня, 11:02
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Для багатьох вимушених переселенців зі сходу Черкащина вже стала рідною домівкою. За даними Управління ДСНС України у Черкаській області, у регіоні перебуває майже 13 тисяч офіційно зареєстрованих переселенців зі сходу країни. Тікаючи від війни, люди зуміли опанувати себе і розпочати нову діяльність, перегорнувши страшну сторінку пережитого.

Щоб обмінюватися інформацією, вирішувати проблемні питання, допомагати один одному, переселенці створили громадську організацію «Спільнота біженців з Донецька та сходу України». Першими об’єднали свої зусилля переселенці на Львівщині, а черкаські їх підтримали та створили свій громадський осередок. Однойменна організація нещодавно з’явилася і у Києві. Основною метою спільноти є захист прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб із зони збройного конфлікту на сході України, задоволення їхніх законних, соціальних, економічних, творчих, культурних, духовних та інших спільних потреб у різноманітних сферах суспільного життя.

АКТИВНА ПОЗИЦІЯ

У Черкасах громадську організацію очолив донеччанин Олександр Лаврененко. Щоп’ятниці «черкаські донецькі», які так себе називають, вже традиційно проводять організовані зустрічі, на яких знайомляться з краєм, планують спільні походи та екскурсії, допомагають тим, хто опинився без житла чи роботи, навчаються у «школі організаційного розвитку» на семінарах донеччанки Олени Ложкової.

Без перебільшення черкаська спільнота переселенців вже зарекомендувала себе як активна талановита організація, що співпрацює з громадою області, міста, волонтерами, без участі якої не обходиться жодна подія в місті. На День народження міста переселенці спільно з черкаськими дизайнерами організували показ мод, що викликав овації та аплодисменти. Діти весело проводили час з донецькими майстринями. Готуються цікаві виступи і на наступні свята. «Ми усі хочемо тут жити. Серед нас є багато талановитих та активних особистостей, багато хто має дві вищі освіти. Сюди переїхав 4-разовий чемпіон світу, майстер спорту Олександр Решетняк (м. Донецьк), який представляє Школу традиційного карате-до, музикант Микита Павленко, вокаліст Іван Зінченко, чемпіонка України Анна Різник. Наші дівчата працюють з дизайнерами, займаються рукоділлям, проводять навчальні майстер-класи для діток», — розповідає громадська активістка, переселенка Людмила Марченко.

АДАПТАЦІЯ ДІТЕЙ

Не залишилися поза увагою і діти вимушених переселенців. Для їхньої успішної адаптації у нинішнє середовище, а також ознайомлення з історією та культурою центральної України члени організації розробили і втілюють в життя проект «Діти-квіти». Його керівником стала переселенка Олена Лайт. Проект реалізується ГО «Молодіжний центр розвитку «Дивосвіт» у партнерстві з РНГО «Центр соціального партнерства» та черкаським осередком «Спільноти біженців з Донецька та сходу України» і триватиме п’ять місяців. Адаптація дітей проходить у формі творчих завдань з використанням методів арт-терапії, пізнавальних занять за тематикою «Скарби Черкащини». Діти відвідують безкоштовні екскурсії, парки, переглядають мультфільми у кінотеатрах. Черкаською обласною радою втілюється рішення щодо безкоштовного оздоровлення дітей переселенців у таборах України.

ВЗАЄМОДОПОМОГА

Як розповідає Анна Панова, переселенка з Донецька, у Черкаси з чоловіком їхали, просто переглянувши карту та порадившись із знайомими. Із собою не змогли нічого прихопити, окрім автомобіля, гітари, одягу на перший випадок та двох котів. Цікаво, що, проявляючи душевне тепло, містяни приносили одяг та речі першої необхідності. Свою підтримку пропонували волонтерські громади міста: Центр допомоги армії, Центр гостинності для переселенців, Волонтерська ініціатива «Наш батальйон», «Укропський сухпай» та інші. Волонтери допомагали продуктами харчування, овочами, постільною білизною, іншими речами. У результаті такої підтримки переселенці також долучилися до волонтерської роботи. Зокрема, жінки перебирали та чистили картоплю, буряки, моркву для сухпайків та могли отримати і собі овочі для прожиття. «Переселенці на Черкащині висловлюють вдячність усім небайдужим черкащанам, волонтерам, організаціям, обласному та міському керівництву за підтримку», — каже Олександр Лаврененко.

НЕВИРІШЕНІ ПИТАННЯ

За словами переселенців, основними невирішеними питаннями для багатьох залишаються житло та робота. Держава ухвалює нібито правильні закони, але водночас не розроблено механізм, за яким вони мають діяти, стверджують «черкаські донецькі». Так, скрутність відчувається у компенсації державою комунальних послуг для вимушених переселенців, в отриманні матеріальної допомоги, податкових пільг, якщо в організації працюють переселенці. Організація переселенців проводить активну роботу щодо розбудови житла, оскільки багато з них не збираються повертатися на схід. «Спільнота біженців з Донецька та сходу України» наразі готує звернення до Президента, Верховної Ради та уряду України, за допомогою якого сподіваються вирішити наболілі питання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати